Iohannis: „Astăzi este o zi tristă. Să nu ne imaginăm că dacă este vară și plecăm la munte sau la mare scăpăm de virus!”

Președintele Klaus Iohannis a fost miercuri în vizită de lucru la Institutul Cantacuzino. Cu acest prilej, a transmis un mesaj ca urmare a numărului record de persoane infectate raportate pentru astăzi. Șeful statului a arătat că Parlamentul trebuie să adopte în regim de urgență noua lege privind carantinarea și izolarea, iar românilor le-a transmis că trebuie să respecte câteva reguli simple: masca, distanțarea și spălatul pe mâini.

„Astăzi este o zi tristă, avem un număr record de persoane găsite pozitive cu noul coronavirus: peste 550 de persoane, detectate de ieri până astăzi. În acest context, suntem deja – din martie – în plină pandemie și pot să spun că până acum câteva săptămâni lucrurile au mers destul de bine. Am trecut prin starea de urgență în care am luat măsuri dure, în care autoritățile au reacționat rapid, eficient și am reușit să ținem evoluția sub control. Este a doua lună în care avem stare de alertă și lucrurile, din păcate, vedem că nu au evoluat așa cum ne-am fi dorit cu toții. Însă, revin la ce-am mai spus: răspunderea, în acest moment, este partajată între autorități și cetățeni. A fost o perioadă foarte dificilă și ar fi foarte păcat să dăm cu piciorul la rezultatele bune pe care le-am obținut. Măsurile care trebuie luate sunt foarte simple: masca, distanța și, evident, spălat pe mâini. Trebuie să fim foarte atenți la ce ne spun unii și alții, în loc să fim toți de aceeași parte, politicienii să sprijine guvernul și împreună să-i convingem pe români că este o treabă foarte-foarte serioasă, vedem că sunt politicieni care încearcă să exploateze electoral această pandemie. Este o cale eronată și vreau să mă adresez politicienilor și Parlamentului: suntem într-o situație foarte complicată. Este momentul să lăsăm divergențele politice și să ne concentrăm pe soluții. În acest sens, solicit Parlamentului să ia în dezbatere în regim de urgență legea care clarifică carantina și izolarea pentru a reda autorităților acest instrument extrem de important în perioadă de pandemie. Nu este momentul să disperăm, dar nu este momentul să lăsăm garda jos. Împreună am parcurs relativ bine perioada până acum, haideți să facem un efort să continuăm. Nu lăsați garda jos! Este în joc viața voastră și viața celor dragi vouă. Nu vorbim de politică, de opțiuni personale, vorbim de o boală care, din păcate, a rămas încă în societate. Să nu ne imaginăm că virusul dispare de azi pe mâine, dacă vine dă o lege sau un act. Virusul nu ține cont de granițe, de legi, de diferite abordări, dar noi avem cel mai important instrument: conștiința noastră. Dacă respectăm normele, avem o șansă bună să trecem mai departe cu cât mai puține persoane îmbolnăvite și decedate. Să nu ne imaginăm că dacă este vară și plecăm la munte sau la mare scăpăm de virus. Din păcate, virusul merge cu noi și la mare și la munte, ține de noi să ne protejăm. Nu ne-am dorit această boală, ar fi venit indiferent cine ar fi fost la guvernare, dar haideți să respectăm indicațiile specialiștilor, să facem aceste lucruri simple ca să îngrădim răspândirea virusului”, a spus Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *