Iohannis, apel PACIFIST către politicieni și, mai ales, opoziție: „Creșterea de prețuri există, este reală, afectează mulți români. E nevoie de cumpătare și dialog”

Președintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj către clasa politică din România, căreia îi cere „cumpătare, echilibru și deschidere la dialog”.

Îmi doresc să văd de la partidele aflate la guvernare un bun exemplu de eficiență, de dialog și de democrație. Și când spun democrație, mă refer și la un mod democratic de funcționare în primul rând în propriile formațiuni politice. Alegerile interne din partide nu sunt despre a înlocui prin orice mijloace un lider cu un alt lider, ci sunt despre competiție de proiecte, despre dezbateri care să conducă la modernizare, eficientizare și înnoire, în așa fel încât rezultatul final să fie atingerea unui nivel și mai bun de reprezentare a românilor. Știu că în coaliție există multă dorință de a guverna bine și multe intenții lăudabile. O parte dintre rezultate se văd deja. Însă mai sunt destule de învățat din ce nu a mers bine în ultimii ani. Inclusiv opoziția are multe de învățat și noi, cu toții, trebuie să fim mai implicați să livrăm rezultate și să ducem la capăt reformele pe care le-am promis. Parlamentul creează o punte între societate și legile țării, de aceea premisele actuale pot conduce la acele reforme profunde de care țara noastră are nevoie. Domeniile justiției, educației, sănătății, administrației publice au nevoie să fie așezate pe baze solide. Cu puterea de care dispune prin Constituție, responsabilitatea Parlamentului este una pe măsură. De aceea, în speranța unei sesiuni parlamentare cu reușite notabile, solicit întregii clase politice, tuturor membrilor Parlamentului și ai Executivului cumpătare, echilibru și deschidere la dialog!”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, într-o declarație de presă, despre reformele pe care parlamentarii trebuie să le adopte și a transmis un mesaj tuturor partidelor.

Un parlament mult mai activ, mai responsabil ar fi cu totul altfel perceput de cetățeni. În ciuda provocaărilor legate de COVID, următorii anii sunt de construcție. Agenda legislativă trebuie adaptată nevoilor reale ale cetățenilor. Sunt restanțe, reforme legislative care nu au fost demarate. Parlamentarii au datoria de a pune in aplicare ce au promis. le cer rezultate, De vorbit este usor, oamenii s-au săturat. Vor mai puțin scandal și mai multă cooperare. Fac apel către toate partidele să privească spre viitor și să le arate românilor că îi respectă pe români. Sunt multe subiecte importante, al căror succes va fi greu de atins fără cooperare”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis le transmite guvernanților care nu recunosc creșterile uriașe de prețuri atât la alimente, cât și la servicii, că acestea există și afectează mulți români. El le-a cerut guvernanților să ia măsuri pentru a-i ajuta pe români. Președintele Iohannis a mai transmis că „puterea se exercită pentru români, nu pentru interes vremelnic de partid”.

„În economie sunt semne promițătoare și, încă de anul trecut, au fost regândite mecanismele care să facă posibilă o creștere sănătoasă, ancorată în primul rând în investiții. Suntem în mod cert pe direcția corectă, dar nu este suficient să ne raportăm doar la cifre, la statistici. Este nevoie de mai multă empatie, de mai multă implicare și de rezultate concrete pentru oameni. Creșterea de prețuri există, este reală și afectează mulți români. Pentru ei, trebuie pregătite soluții și aici cred că este sarcina în primul rând a Guvernului, a miniștrilor și a autorităților locale să transforme în beneficii pentru cetățeni cifrele din statistici – care, repet, sunt bune și arată o direcție corectă. Mai multe investiții, în special în sănătate și infrastructură, mai multe locuri de muncă, încurajarea afacerilor, absorbția de fonduri europene, protejarea veniturilor – acestea sunt coordonatele de la care guvernanții nu trebuie să se îndepărteze. Perioada luptelor electorale s-a încheiat, guvernarea nu este despre competiția dintre un partid sau altul, nu este despre competițiile din interiorul partidelor sau cele dintre un lider sau altul. Guvernarea și legiferarea sunt despre a face politici publice pentru români. Niciunul dintre partidele de la guvernare nu trebuie să uite acest lucru. Niciun lider politic nu trebuie să uite că puterea se exercită pentru români, nu pentru vreun interes vremelnic de partid. Dincolo de viziunile diferite, firești, asupra unui proiect sau altul, este fundamental ca toate partidele din arcul guvernamental să dea dovadă de maturitate și responsabilitate și să ajungă la un numitor comun atunci când miza este de o importanță capitală pentru români.”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohnnis solicită Parlamentului, la începutul sesiunii parlamentare de toamnă, să se ocupe de îndeplinirea planurilor anunțate în domeniul justiției, cum ar fi desființarea SIIJ și readoptarea legilor justiției.

În domeniul justiției și al statului de drept, agenda publică a fost ocupată de câteva aspecte importante, precum desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și necesitatea unui cadru normativ care să așeze sistemul judiciar pe baze solide. Acestea sunt și rămân obiective foarte importante, a căror îndeplinire nu mai poate trena. Am cerut constant Parlamentului un act de legiferare exercitat cu responsabilitate atât față de cetățeni, cât și față de Constituție. Prin votul dat în anul 2020, cetățenii s-au exprimat fără echivoc pentru repunerea Parlamentului și a autorității acestuia pe o direcție clară, creând premisele unor reforme mult așteptate în diverse domenii cu impact asupra vieții cetățenilor. Obiectivele ambițioase anunțate în campania electorală, precum și cele stabilite de Coaliție trebuie să rămână reperele activității Parlamentului și ale guvernării, iar realizarea acestora este supusă unei evaluări permanente din partea românilor.”, a declarat Iohannis.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *