Iohannis, apel disperat către Parlament: „PSD va fi moralmente răspunzător pentru moartea a zeci sau sute de români”

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut marți declarații de presă la Palatul Cotroceni, după ce Senatul a amânat din nou dezbaterile și votul pentru proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, respectiv noua lege a carantinării. Acest proiect a fost adoptat pe 9 iulie de Camera Deputaților, iar a doua zi a ajuns la Senat, forul decizional. De atunci, Senatul a tot amânat votul pe lege, iar astăzi senatorii au decis o nouă amânare. Șeful statului s-a arătat revoltat de situație, arătând că PSD se va face vinovat moralmente de moartea a zeci sau sute de români.

„Azi avem din nefericire 637 de cazuri noi, iar 30 de români au murit. Este greu de imaginat cum pot fi unii care umblă pe la TV, pe stradă și spun că nu este nici un pericol, că putem să ne relaxam, că boala asta este una ușoară, ba unii chiar adepții unor teorii conspiraționiste, spun că nici nu există boala. Din păcate există, este o boală grea cu impact devastator asupra lumii și României. (…) Este extrem de trist, șocant, fiindcă această tergiversare prin care PSD probabil vrea să pară important sau interesant, poate să coste viața a zeci, Doamne ferește, poate chiar a sute de români. Reiau apelul meu către Parlament: finalizați discuțiile, aprobați o formă bună pentru această lege! Altfel, veți fi moralmente răspunzători de moartea poate de zeci sau a sute de români. Acest comportament, această tergiversare, este intolerabilă”, a spus Klaus Iohannis.

PSD: Legea nu poate fi votată pe repede înainte!

Social-democrații au reacționat instant la apelul președintelui și, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a arătat că, din contră, în Parlament s-a lucrat în regim de urgență.

„Dumnealui are acel enunț permanent, care spune „citesc până înțeleg”, „privesc cu atenție și îngrijorare”. Nu înțelege urgența cu care s-a lucrat în Parlament. (…) Aceste acuze nu sunt îndreptățite. (…) Noi suntem puși în situația de a corecta aberațiile pe care le-a făcut PNL, în contextul în care această lege va afecta zeci, sute de mii de oameni. Forma în care a venit în Parlament nu ar fi fost promulgată de președinte, pentru că nu avea cum să fie promulgată o asemenea aberație. În acest moment există discuții în primul rând cu Guvernul care trebuie să-și susțină aceste stipulări, trebuie să vină organizații care apără drepturile oamenilor, trebuie să vină CSM la discuții, pentru că este nemaiîntâlnită o astfel de lege. Nu poate fi votată pe repede înainte”, a spus Lucian Romașcanu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *