Spread the love

Președintele Klaus Iohannis a avut, marți, declarații de presă la Palatul Cotroceni, cu privire la activitățile pe care românii le pot întreprinde începând cu 15 mai. Declarațiile pe propria răspundere nu vor mai fi necesare în interiorul localității, însă vor fi obligatorii în afara acestora. De asemenea, șeful statului a recomandat autorităților locale să… redeschidă parcurile.

„Din păcate, epidemia covid 19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numărul de 1.000 de victime ale acestei epidemii. În continuare avem, în fiecare zi, sute de cazuri noi. Totuși, se apropie data administrativă de 15 mai când se termină starea de urgență și vom intra într-o altă formă de organizare tipică pentru situații de epidemii – starea de alertă. (…) Din 15 mai, devine obligatoriu portul măștii, care acoperă gura și nasul, atunci când ne găsim în spații interioare, când mergem la magazin sau în alte situații, când mergem cu transportul public în comun, deci în interior masca este obligatorie. Este obligatorie păstrarea unei distanțe, distanța obligatorie între persoane este de 1,5 m. Igiena mâinilor devine obligatorie și este extrem de importantă. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât se poate de des și întotdeauna când venim acasă de la magazin sau de la o activitate în afară. Se vorbește foarte mult despre relaxare, am spus de la început: nu este cazul să ne relaxăm, dar anumite activități trebuie reluate. Se redeschide parțial comerțul, se pot redeschide din 15 mai magazinele care au acces din exterior, direct din stradă. Se redeschid saloanele de îngrijire personală, muzeele. O chestiune pe care nu putem să o dispunem, dar să o recomandăm autorităților locale: din 15 mai să redeschidă parcurile pentru accesul publicului! La ce se renunță: obligația de a sta acasă și la obligația unei declarații atunci când ne deplasăm în interiorul localității. În interesul nostru, nu trebuie să exagerăm, trebuie să renunțăm la deplasările la care se poate renunța fără prea mari sacrificii. Rămâne obligatoriu: interzicerea deplasării în afara localității, cu excepții, care vor fi enumerate în decizia CNSSU. Totuși, când ieșim din localitate, este nevoie de o declarație, mai puțin în zonele metropolitane”, a spus Iohannis.

În ceea ce privește activitățile religioase, intens dezbătute în ultima perioadă, președintele Iohannis a precizat că, din 15 mai, acestea se pot desfășura doar în curtea bisericii și credincioșii să poarte mască și să respecte distanțarea socială.

„Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale, anume în prima fază în curtea bisericii sau în fața bisericii. Deci, în exterior, credincioșii vor purta obligatoriu mască și vor păstra obligatoriu distanța de 1,5 m. În a doua și în a treia etapă aceste condiții vor fi, evident, rediscutate. Facem un prim pas și facem iarăși posibile serviciile religioase cu credincioși. În această etapă, doar în aer liber”, a mai spus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *