Iohannis anunță „repararea” Legilor Justiției: „Contrareforma PSD-istă din ultimii ani a BULVERSAT sistemul”

Preşedintele Klaus Iohannis a avut marți o întâlnire cu ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu şi cu premierul Ludovic Orban, cu privire la repararea legilor justiției, care au fost modificate în ultimii ani de guvernările PSD. Șeful statului a avut miercuri declarații de presă la Palatul Cotroceni și, evident, a îmbinat aceste noi modificări cu dorința unei noi majorități parlamentare care va fi aleasă pe 6 decembrie.

„Am insistat de acum câteva luni să se lucreze intens la minister pentru ca aceste proiecte să poată fi puse în dezbatere publică cât mai curând. (…) În ultimii ani, în România, s-a vorbit mult de Justiție. Intervențiile legislative brutale ale PSD din 2017 – 2019 au fost extrem de criticate. Modificările aduse de PSD, făcute fără consultare, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog, fie nu au avut o justificare reală, fie nu au reușit să ofere garanții suficiente pentru a înlătura orice risc de influență politică asupra sistemului judiciar. Efectul acestor amputări legislative s-a concretizat într-un asalt PSD-ist asupra Justiției, unul concertat și bine pus la punct. Cu toții știm care a fost reacția societății civile și a organismelor specializate. Prin efort comun, s-a evitat îngenuncherea sistemului de justiție și subordonarea sa politicului. De la proteste, sesizări făcute la CCR sau Comisia de la Veneția, până la demersurile instanțelor, toate aceste acțiuni au determinat evitarea acelui pericol. (…) Va fi nevoie de o altă majoritate, democratică și legitimă, rezultată în urma alegerilor parlamentare, care să își asume și să voteze legi ale Justiției coerente. Proiectele normative au rolul de a repune pe fundamente corecte mecanismele de funcționare ale Justiției. Contrareforma din ultimii ani nu doar că a bulversat sistemul de Justiție, dar a afectat principiile de bază ale funcționării sale, independența, profesionalismul, imparțialitatea și meritocrația”, a spus Klaus Iohannis.

Concret, șeful statului s-a referit la reintroducerea concursului pentru promovarea la ÎCCJ, asigurarea independenței procurorului, instituirea unei proceduri transparente de numire a procurorilor în funcții de rang înalt, reinstituirea unui echilibru instituțional în numirea și revocarea în aceste funcții, reducerea influenței factorului politic și… desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *