Iohannis anunță relaxări „pas cu pas”: „Din 15 mai, se RENUNȚĂ la masca în aer liber şi la restricţiile de noapte”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că, începând din 15 mai, „vom avea o relaxare pas cu pas„, care va include renunţarea la mai multe restricţii.

Am elaborat calendarul care cuprinde aceşti paşi până la 1 septembrie, urmând ca la sfârşitul verii să avem o evaluare pentru a stabili măsurile pentru toamnă. Aceste măsuri sunt condiţionate de evoluţia pandemiei şi de gradul de vaccinare. Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să ne vaccinăm. Atât de simplu este. Prima etapă va avea loc în 15 mai, următoarea etapă este 1 iunie, pe urmă 1 august”, a anunţat Iohannis.

Klaus Iohannis a dat şi câteva exemple de măsuri de relaxare care intră în vigoare la 15 mai:

– Se elimină portul măştii în exterior, cu câteva excepţii, cum ar fi pieţele târgurile sau staţiile de transport public.

– Eliminarea restricţiilor de circulaţie noaptea şi simultan se elimină orice restricţii asupra programului agenţilor comerciali.

– Activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locurile de spectatori ocupate.

Klaus Iohannis a anunțat că organizatorii de evenimente în spații închise pot primi la capacitatea maximă a sălilor, dacă participanții sunt vaccinați. Condițiile se aplică pentru nunți, dar și pentru concerte.

La nunți, botezuri, mese festive – de la 1 iunie pot participa la exterior maxim 70 de persoane. La interior pot participa maximum 50 de persoane. Se renunță la restricționarea numărului de participanți, dacă organizatorii garantează că toți participanții sunt vaccinați. Dacă pe 15 iulie, cineva dorește să organizeze o nuntă în spațiu interior și garantează că toți participanții sunt vaccinați, nu se mai aplică restricția. Similar la sălile de sport. Dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, numărul de participanți poate să crească. Aceste măsuri sunt gândite să ne protejeze, să ne reluăm viața normală și încurajează vaccinarea.”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit joi, după ce a avut o şedinţă cu prim-ministrul Florin Cîţu şi cu membri ai Guvernului cu repsonsabilităţi în domeniul sănătăţii, despre anul școlar care, cel mai probabil se va încheia cu toți elevii în clase.

În ceea ce privește școlile, păstrăm în continuare normele care țin de rata de incidență. Aceste lucruri se aplică ca și până acum. Este previzibil ca toate localitățile să intre în scenariul verde. Se aplică normele de până acum, însă relaxarile sunt valabile pentru toată lumea. Este foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu elevii în clase și este de dorit să se încheie cu toți românii vaccinați”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului, după ce a avut o şedinţă cu prim-ministrul Florin Cîţu şi cu membri ai Guvernului cu repsonsabilităţi în domeniul sănătăţii, a vorbit și despre țintele pe care și le-au propus autoritățile în campania de vaccinare.

Avem peste 100.000 de persoane care se vaccinează. Este nevoie de mai mult, de mult mai mult dacă vrem să ieșim din pandemie. Trebuie să ne vaccinăm. Am stabilit niște ținte de vaccinare. Ne propunem ca la 1 iunie să fie 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane și la 1 august 7 milioane. Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare. Ne pregătim de relaxare”, a spus Florin Cîțu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.