Iohannis anunță primele acțiuni ale Inițiativei celor Trei Mări: Fonduri europene, guvernamentale și din SUA pentru proiectul Constanța – Gdansk

Preşedintele Klaus Iohannis a participat luni la Summitul Virtual și Forumul Web al Inițiativei celor Trei Mări, organizate de Estonia în format de videoconferință. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Summitul din acest an reprezintă un pas important în procesul de consolidare a Inițiativei celor Trei Mări, care a fost inițiat prin deciziile luate la Summitul găzduit de Președintele României în septembrie 2018. Cadrul general pentru discuție îl va constitui evaluarea progreselor înregistrate, a valorii adăugate și a reperelor viitoare ale Inițiativei.

După acest Summit, șeful statului a anunțat că s-a discutat despre implementarea listei de proiecte de interconectare prioritare agreată la Summitul de la București, care a fost completată ulterior, dar și despre proiectele de infrastructură finanţate de SUA, respectiv ruta Constanţa-Gdansk şi autostrada care va lega Lituania de Grecia, prin România, respectiv Rail-2-Sea, propusă de ţara noastră în cadrul summitului Iniţiativei celor Trei Mări desfăşurat în 2018 la Bucureşti.

„Inițiativa va contribui în perioada post-pandemie la redresarea economică prin dezvoltarea conectivității între statele din regiunea noastră. Obiectivul principal al României este implementarea proiectelor strategice de interconectare, un pas important fiind finalizarea primei faze a proiectului de transport gaze naturale, proiectul BRUA și trecerea la faza a 2-a. În domeniul transportului, am subliniat importanța deosebită din punct de vedere economic și strategic a liniei de cale ferată Rail 2 Sea care leagă porturile Constanța – Gdansk precum și a traseului rutier transeuropean, Via Carpatia. Aceste proiecte strategice pentru noi au nevoie de finanțare substanțială și pe lângă resursele din fondul de investiții al Inițiativei, ar trebui utilizate fonduri guvernamentale, europene și cele anunțate de SUA. În pofida dificultăților, apreciez că am avut un summit bun, fiind conturate liniile principale de acțiune pentru perioada următoare”, a spus Klaus Iohannis.

Al cincilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări are loc la Tallinn, Estonia, în perioada 19-20 octombrie 2020. Din Initiaţiva celor Trei Mări, lansată în 2015, fac parte 12 ţări de la Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră: Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *