Iohannis anunță PRELUNGIREA STĂRII DE URGENȚĂ: „Vă AVERTIZEZ foarte clar: NU este momentul să ne relaxăm!”

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni faptul că situația internă impune prelungirea stării de urgență pe teritoriul țării cu încă 30 de zile. Potrivit șefului statului, după o discuție avută cu premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri, s-a evaluat impactul ordonanțelor militare și a aplicării de urgență.

„O primă concluzie, în comparație cu alte țări, creșterea numărului de persoane afectate de epidemie nu a fost așa de mare cum am observat în Italia, Spania, acest lucru vine din faptul că noi, din timp, am luat măsuri foarte ferme. Însă, trebuie să vă avertizez foarte clar: nu este momentul să ne relaxăm! În nici un caz nu este momentul să nu mai respectăm indicațiile autorităților. Toți experții, toți medicii ne spun că evoluția epidemiei în continuare depinde de felul în care respectăm indicațiile. Dacă evităm contactul, este posibil să nu avem o creștere foarte mare. Dacă nu le respectăm, este posibil să ajungem în scenarii din țările menționate. Este clar: nu suntem încă la vârful epidemiei. Nu este momentul să ne relaxăm. Să nu fim panicați. (…) O veste bună: la început se știe că a fost un pic complicat de procurat materiale de protecție. Iată că avem deja primele rezultate, semnificative, ale măsurilor luate de guvern, în acest fel primim în această săptămână 2,5 milioane de măști pentru medici, aproximativ 5 milioane de măști pentru forțele de ordine, aproximativ 8 milioane de măști care vor ajunge la populație. Vor veni în zilele imediat următoare aproximativ 500.000 de combinezoane de protecție pentru medici și personalul medical”, a spus Klaus Iohannis.

Potrivit șefului statului, întrucât nu suntem încă în momentul vârfului epidemiei, se impune prelungirea stării de urgență pe teritoriul țării cu încă 30 de zile.

„Am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. În acest fel, am solicitat guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret. În cursul acestei săptămâni vom elabora textul decretului și la începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret care va prelungi starea de urgență cu încă o lună de zile. Această perioadă este absolut necesară pentru a ține evoluția epidemiei sub control”, a mai spus Klaus Iohannis.

Încă o concluzie a ședinței avută luni se referă la rectificarea bugetară. Potrivit șefului statului, rectificarea nu trebuie făcută în perspectiva unui termen scurt, ci trebuie aplicată o reevaluare completă a întregului sistem de cheltuieli.

„Lucrurile stau foarte serios și nu pot să nu spun câteva lucruri. Prin această epidemie, avem o criză nu doar de sănătate publică, ci afectează întreaga economie, bugetul. Va fi nevoie să se declare o creștere probabil semnificativă a deficitului bugetar. Este nevoie de bani mai mulți în sistemul de sănătate publică, asistență socială, șomajul tehnic, toate trebuie plătite. Vom avea o situație complicată a bugetului. Este clar că această complicație nu se rezolvă de la sine. Va trebui guvernul să facă o analiză cuprinzătoare și să nu ne limităm doar la o rectificare cu câteva schimbări pe câteva luni de zile, ci să se reevalueze cheltuielile în anul fiscal, aflate în creștere. Este nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor care se fac din banul public”, a mai spus Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *