Spread the love

Președintele Klaus Iohannis a avut marți o ședință de analiză cu premierul Ludovic Orban, mai mulți miniștri și consilieri prezidențiale și, ulterior, a avut declarații de presă la Palatul Cotroceni. Potrivit șefului statului, data de 15 iunie va aduce o serie de noi relaxări.

„Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu a scăzut semnificativ, dar nici nu a crescut semnificativ, considerăm că este posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare. Unele dintre restricțiile care sunt acum în vigoare nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie. Aș exemplifica cele mai importante: după 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private, nu publice, cu număr un pic mai mare de participanți, în speță 20 de persoane dacă evenimentele sunt în interior și 50 de persoane, dacă sunt în exterior. Pentru a veni în sprijinul părinților care vor lucra și în perioada vacanței școlare, va fi posibilă – nu obligatorie – după 15 iunie redeschiderea after school-urilor, grădinițelor și creșelor private. De asemenea, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness, dar cu respectarea unor norme de distanțare foarte strice, care vor fi impuse de Ministerul Sănătății. Având în vedere că începe sezonul estival, am analizat și am ajuns la concluzia că va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare, cu respectarea regulamentelor sanitare speciale”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai precizat că se impune prelungirea stării de alertă, dar cu restricții mai puține și, totodată, a făcut un apel la parlamentari să înțeleagă acest punct de vedere și să voteze în Parlament pentru prelungire.

„Suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă. Sigur, vor fi mai puține restricții propuse, va fi un pic mai simplu, dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă. Sunt măsuri care obligatoriu trebuie continuate aproape cu caracter permanent – distanțarea, portul măștii în interior, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari, aceste lucruri trebuie să înțelegem că vor rămâne în continuare. Evident, Guvernul va dezbate această chestiune, dar măsurile restrictive propuse pentru continuarea stării de alertă vor fi mai puține decât sunt acum în vigoare”, a mai spus Klaus Iohannis.

PSD, PRO România și ALDE au anunțat că nu vor vota în Parlament prelungirea stării de alertă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *