Iohannis anunță „Planul național de redresare și reziliență”: „Avem mare nevoie de autostrăzi”

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut marți, de la ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o ședință de lucru cu prim-ministrul Ludovic Orban și mai mulți miniștri. Alături de Orban, la discuțiile cu Iohannis au mai participat viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros. De altfel, ministrul Oros a arătat înaintea ședinței că discuţiile se vor axa pe Programul Naţional Strategic şi Programul Naţional de Relansare, două teme importante care nu au prea fost abordate din cauza contextului nefavorabil al pandemiei de coronavirus.

După această ședință, șeful statului a avut declarații de presă la Palatul Cotroceni, după 17:00 și a precizat că, în Planul național de redresare și reziliență, prioritățile Guvernului sunt construirea de autostrăzi și căi ferate, dar și un plan masiv de investiții în agricultură:

„Este planul pe care îl pregătim pentru a atrage fondurile europene negociate acum câteva săptămâni, necesare pentru redresarea economiei. Guvernul lucrează în prezent la identificarea proiectelor care vor fi incluse în acest program și este în dialog permanent cu Comisia Europeană pentru ca toate proiectele propuse, în final, să fie finanțate din aceste fonduri. Din partea noastră este nevoie de o serie destul de lungă de acte normative care sunt necesare și aici pregătirile sunt foarte avansate și Guvernul urmează să le adopte. Eforturile Guvernului în acest moment se concentrează pe infrastructură. România are foarte multă nevoie de infrastructură și acum vorbesc în special de autostrăzi și căi ferate. Autostrăzile sunt foarte importante și în acest domeniu pot să spun că suntem foarte avansați. Avem mai multe tronsoane importante de autostradă pregătite pentru a fi incluse în proiecte. O altă preocupare pe care am insistat foarte mult astăzi este partea de agricultură și protecția mediului. Este foarte clar: fermierii români au mare nevoie să fie susținuți. Pe lângă problemele cauzate de pandemie, fermierii noștri se confruntă cu dificultăți generate încă de seceta prelungită din primăvară. Pentru a veni în sprijinul lor, lucrăm pe două direcții importante. Guvernul a prevăzut la rectificarea bugetară fonduri substanțiale destinate fermierilor afectați de secetă. Au circulat tot felul de fake news în spațiul public. A doua linie, la fel de importantă, este pregătirea unor proiecte europene care vin să prevină astfel de situații, combaterea secetei, inundațiilor, deșertificărilor, în general proiecte care vin să îmbunătățească întreg cadrul, să înlesnească munca fermierilor”, a spus Klaus Iohannis.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *