Iohannis anunță o MEGA-CAMPANIE de vaccinare: „Pandemia nu a dispărut. O să fie implicați artiști, sportivi, politicieni. Numărul mare de morți ne impune să fim vigilenți”

Președintele României, Klaus Iohannis, îi îndeamnă pe români să se vaccineze. Șeful statului a avut marți seară declarații de presă la Palatul Cotroceni și, cu acest prile, a anunțat o amplă campanie de vaccinare în care o să fie implicați artiști, sportivi și politicieni. De asemenea, mai spune Iohannis, programarea la vaccinare o să fie eliminată din acest proces.

Revenirea la normalitate depinde de felul în care românii merg la vaccinare. În scurt timp o să avem destule doze. La noi vaccinarea nu e obligatorie. Eu le recomand tuturor să meargă la vaccinare. Dacă nu ne vaccinăm o să purtăm masca și o să avem restricții în continuare! Este evident și e cunoscut acest lucru și sper ca în final să convingem pe câți mai mulți români să se vaccineze. Guvernul pregătește o campanie amplă. Da, o să fie implicați artiști, sportivi, politicieni. E o acțiune amplă. Vom face aceste lucruri. O să venim noi spre cetățean, fără să așteptăm acțiuni complicate pentru cetățean. Din ce în ce mai mult se va renunța la programări”, a anunțat Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis susține că, atunci când dozele de vaccin vor fi suficiente, este posibil să existe „o încurajare” pentru cei care s-au vaccinat:

Încurajarea vaccinării poate să meargă până acolo unde persoanele vaccinate vor putea să beneficieze de un access mai facil în anumite zone și persoanele nevaccinate să beneficieze și ele de anumite măsuri. Până acum, am avut relative puține doze de vaccin și a fost nevoie de o programare strictă și pe categorii. Într-un viitor previzibil, cam la sfârșitul lui mai sau în iunie, vom avea suficiente doze pentru oricine dorește să se vaccineze și atunci cu siguranță va apărea întrebarea dacă oricine se poate vaccina, atunci cei care se vaccinează, înțeleg nevoia acestei campanii naționale, trebuie să simtă acest lucru și prin anumite măsuri administrative. Deci este foarte posibil ca, la un moment dat, repet atunci când vor fi suficiente doze disponibile pentru oricine, să existe o încurajare pentru cei care s-au vaccinat”, a declarat marți președintele Klaus Iohannis.

Acesta a spus că autoritățile vor deschide noi posibilități de vaccinare, centrele de vaccinare vor fi tot mai accesibile, iar treptat se va renunța la programări:

Guvernul pregătește o campanie amplă și da, vor fi implicați și artiști, și sportivi, și politicieni. Este nevoie evident de o acțiune foarte amplă de conștientizare și vom face aceste lucruri”, a mai spus Iohannis.

Este deja al doilea an în care Sfintele Sărbători ne găsesc într-o situație dificilă

Șeful statului a vorbit și despre modul în care trebuie să ne comportăm în perioada sărbătorilor pascale:

„În noaptea de Înviere restricțiile o să fie ridicate astfel încât toți cei care vor să poată participa la slujbă. Sunt convins că Biserica se va organiza foarte bine. Am văzut asta și la sărbătoarea Floriilor. Dragi români, haideți să fim la fel de responsabili. Ce altă dovadă putem da față de cel de lângă noi? Este deja al doilea an în care Sfintele Sărbători ne găsesc într-o situație dificilă. De data aceasta veștile sunt pozitive, iar speranțele întemeiate că avem evoluții din ce în ce mai bune sunt evidente. Vaccinarea înseamnă eliminarea restricțiilor și revenirea la normalitate. Ceea ce înseamnă că am depășit valul epidemologic nu înseamnă că putem elimina de tot restricțiile. Măsurile s-au dovedit corecte și adecvate, luate la timp. Până atunci trebuie să fim realiști: pandemia nu a dispărut. Numărul mare de morți ne impune să fim vigilenți”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți la Cotroceni că șeful DSU Raed Arafat s-a implicat „constant și bine” în pandemie. Întrebat de jurnaliști de ce Raed Arafat e singura prezență constantă a cărui evaluare nu se realizează și dacă acesta este omul potrivit la locul potrivit, șeful statului a zis: „Dl. Arafat s-a implicat constant și bine. Dar și el este evaluat periodic de ministrul de Interne”.

De asemenea, Iohannis a declarat marți că starea de alertă va fi eliminată atunci când specialiștii vor spune că „putem continua și fără măsurile speciale”:

Starea de alertă va fi ridicată atunci când specialiștii ne spun că putem continua și fără măsurile speciale. Este clar că trebuie să ne vaccinam, să scadă numărul de persoane care se infectează zilnic, să scadă numărul de persoane din terapia intensivă și foarte important eu îmi doresc foarte mult să scadă mult, mult, numărul de decese”, a declarat șeful statului.

Despre pașaportul de vaccinare: „Nu putem să împărțim cetățenii în două categorii, unii să meargă în concediu și alții nu”

Președintele României Klaus Iohannis a declarat marți, în timpul unei conferințe de presă, că pașaportul de vaccinare nu trebuie folosit în scopuri discriminatorii sau pentru a îngrădi libertatea de mișcare. Potrivit acestuia, cetățenii europeni nu pot fi „împărțiți în două categorii”, cei care să meargă în concediu în alte țări și cei care să stea acasă.

Trebuie să clarific. Nu am fost reticent față e ideea unui certificat, am fost reticent față de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare. Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vaccinării, nu putem să împărțim cetățenii europeni în două categorii: unii să meargă în concediu și alții să nu meargă. Sunt drepturi care sunt statuate și care sunt garantate pentru toată lumea”, a explicat președintele Iohannis.

Potrivit acestuia, certificatul de vaccinare european va putea fi folosit în scopuri medicale, pentru a demonstra că ne-am imunizat, că am trecut prin boală sau că avem un test Covid-19 negativ, astfel încât să nu fim nevoiți să stăm în carantină în țările europene unde acest lucru este impus persoanelor nevaccinate.

Acest certificat de vaccinare poate fi folosit pentru motive medicale. De exemplu, dacă vreți să mergeți într-o țară în concediu și aveți certificatul că v-ați vaccinat, ați făcut testul și nu sunteți pozitiv sau că ați avut boala, probabil că puteți să intrați acolo fără alte formalități și fără să trebuiască să stați în carantină, este un lucru destul de important”, a mai adăugat Klaus Iohannis.

Totodată, președintele a ținut să asigure să-i asigure pe cei nevaccinați că pot circula în state europene chiar și fără acest certificat de vaccinare, dar cu condiția să respecte regulile acelui stat.

Nu putem folosi astfel de certificate pentru a îngrădi de exemplu libertatea de mișcare. Dacă o persoană nu are un astfel de certificat nu i se poate spună că nu are voie să călătorească în Europa. Are voie, dar va trebui să respecte restricțiile care sunt în vigoare pentru persoanele din statul respectiv. Nu existența certificatului este problematică, ci felul în care îl folosim. Să îl folosim pentru motive medicale, dar să nu facem din acest instrument, un instrument al discriminării”, a conchis președintele Klaus Iohannis.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.