Iohannis: „Anul școlar începe pe 14 septembrie! Se introduc TREI scenarii pentru fiecare școală în parte”

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut, miercuri, la Palatul Cotroceni, o întâlnire pe tema educaţiei, la care au luat parte mai mulţi membri ai Guvernului. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la şedinţa programată la ora 15:00, au participat prim-ministrul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgentă, Raed Arafat.

Săptămâna trecută, şeful statului a anunţat că se va întâlni cu reprezentanţii Guvernului pentru a discuta despre scenariile privind deschiderea noului an şcolar şi universitar și preciza că „școala sigur nu va începe în condiţii normale, fiindcă pandemia până în septembrie nu va dispărea”.

„Ar fi foarte complicat să avem numai şcoală online. Şi, atunci, ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde, probabil, şi în funcţie de condiţiile locale, vom avea mai mult şcoală normală cu elevii la şcoală sau mai mult online sau un sistem mixt. Cum vor decurge aceste lucruri va fi stabilit cu exactitate într-o săptămână sau două şi va fi comunicat public”, a explicat atunci Iohannis.

După ședința de miercuri, șeful statului a avut declarații de presă după ora 18:00 și, printre altele, a declarat că noul an școlar va începe în data de 14 septembrie pentru majoritatea elevilor și se vor introduce trei scenarii: verde – cursurile se desfășoară normal, galben – învățământ mixt, prezență fizică sau cursuri online și roșu – școala se închide de tot, iar cursurile sunt exclusiv online. Iohannis a arătat că decizia de aplicare a fiecărui scenariu aparține Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență:

Pe 14 septembrie, începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la școală. Pentru a ține cont de impactul pandemiei, în fiecare școală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii în funcție de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile nu doar pentru școli, vor fi folosite și pentru a evalua impactul pandemiei asupra școlilor. Aceste trei scenarii sunt: verde – în localitatea respectivă e mai puțin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu covid – 19; galben – între 1 și 3 persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile și scenariul trei (roșu – n.r.) – când în ultimele zile au apărut mai mult de 3 bolnavi noi în localitatea respectivă. Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în școală. Foarte important: felul în care va funcționa fiecare unitate școlară va fi decis local. Decizia se descentralizează la nivel de județ! În funcție de situația concretă, locală, se va decide dacă unitatea școlară va funcționa după scenariul verde, galben – cu risc mediu sau roșu – care înseamnă că școala se închide de tot. Pentru fiecare școală în parte, CJSU va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde sau dacă se merge pe scenariul roșu, când nimeni nu merge la școală și totul se desfășoară online. Scenariul galben – o parte din activități se țin în școală și o parte în online. Se ține cont de situația concretă din localitate, chiar și din școală și în funcție de asta vom avea o decizie corectă pentru fiecare unitate școlară în parte. (…) Învățământul online este acceptat ca și învățământ normal, adică se predă materie și lucrurile merg mai departe atunci când nu se pot ține cursuri fizice. Evident, pentru vremuri de pandemie este nevoie de norme sanitare speciale. Ministerul Sănătății lucrează la aceste norme. Ele implică norma de distanțare, de igienă, de dezinfecție și multe alte lucruri care vor fi făcute publice în zilele următoare”, a spus Iohannis.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.