Spread the love

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut joi declarații de presă la Palatul Cotroceni. Șeful statului a înaintat astăzi raportul privind cele două luni în care, în România, a fost instituită starea de urgență. Iohannis a punctat faptul că criza sanitară a fost astfel frânată și, totodată, raportul conține și propuneri cu măsuri de luat în viitor, pentru ca statul să facă față unor provocări similare.

„Documentul prezintă în mod sintetic și transparent acțiunile și inițiativele pe care le-am avut, pentru a atinge obiectivele prioritare: protejarea sănătății cetățenilor, limitarea efectelor pandemiei, protejarea și relansarea economiei. Documentul propune și o serie de măsuri menite să îmbunătățească în viitor capacitatea de răspuns din partea statului în fața unor provocări similare. Pandemia covid – 19 a generat o criză la nivel mondial, care a reclamat din partea tuturor statelor acțiuni rapide, adaptabilitate și soluții inedite. Ne aflăm astăzi la aproape jumătate de an de la momentul în care, pe 30 ianuarie, OMS recunoștea riscurile majore reprezentate de epidemia cu noul coronavirus, declarând o situație de urgență pentru situația internațională, motivată de faptul că Sars-Cov-2 nu putea fi comparat cu nici un virus anterior, fiind total atipic ca manifestare, agresivitate și capacitate de transformare. Noul coronavirus a schimbat radical viețile tuturor și a pus la încercare sistemul de sănătate, precum și cel economic de pe întregul mapamond. Realitatea ne arată acum că pericolul unei răspândiri masive a virusului care să nu poată fi ținută total sub control a putut fi evitat doar prin adoptarea de măsuri ferme. România a acționat la timp și eficient. Pe 16 martie, am semnat decretul privind instituirea stării de urgență. (…) Această pandemie ne-a pus în față tabloul a 30 de ani de eșecuri în organizarea statului român. Sunt carențe majore, imposibil de suplinit în doar câteva luni. Efortul de construcție a unui stat eficient va fi unul de durată, de aceea marea reformare a sistemelor publice nu mai poate fi amânată la nesfârșit. Pașii mari care s-au făcut acum în direcția unei ample digitalizări trebuie continuați în mod accelerat. Tot ce s-a dovedit că nu funcționează trebuie așezat pe baze corecte. Tocmai de aceea o parte importantă a informării transmise Parlamentului este reprezentată de un set de măsuri propuse pentru ca în viitoare situații de criză statul să dispună de o capacitate crescută de răspuns”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai arătat că, în perioada stării de urgență, s-a simțit „lipsa unei legislații coerente și bine gândite” și, în acest sens, tot cadrul normativ al măsurilor excepționale trebuie „adaptat cu arhitectura constituțională”.

„Am fost nevoiți să gestionăm această pandemie cu legi slabe și sumar croite, astfel că în cele mai critice momente sanitare a trebuit să ajustăm din mers și legislația. În viața unui stat, există situații excepționale care impun măsuri excepționale. Situații în care chiar paradigma acțiunii statale se schimbă. Regimul stării de urgență a fost gândit de legiuitorul astfel încât să ofere un răspuns prompt la un pericol iminent pentru cetățeni sau pentru stat. Tocmai din acest motiv, întregul cadru normativ al măsurilor excepționale trebuie regândit și aliniat cu arhitectura constituțională și să cuprindă instrumente suficiente”, a mai spus Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *