Iohannis a cerut mai mulți militari NATO în România în regim de URGENȚĂ: „Este nevoie de un răspuns ferm, coordonat și puternic!”

Președintele României, Klaus Iohannis, a spus că este nevoie de un răspuns ferm, coordonat și puternic din partea comunității Euro-Atlantice la ședința extraordinară a NATO.

Ședință extraordinară NATO după atacul nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Toți suntem de acord că este nevoie de un răspuns ferm, coordonat și puternic din partea comunității Euro-Atlantice”, a scris președintele Klaus Iohannis.

În cadrul ședinței vor fi stabilite măsurile care vor fi luate de membrii NATO ca răspuns la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Solicit cu tărie accelerarea proceselor interne pentru a adopta măsuri suplimentare pentru întărirea poziției pe #EasternFlank. În acest sens, trebuie să stabilim imediat mai multă prezență consolidată NATO, inclusiv un Grup de Luptă în România”, a mai scris Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat la summitul extraordinar al Formatului București 9. Șeful statului a spus că în Ucraina se produce unul din cele mai grave momente de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Președintele României, Klaus Iohannis, a găzduit, vineri, alături de președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, summitul Formatului București 9 (B9), desfășurat în format hibrid. Pe lângă liderii statelor din Formatul B9, la discuții a participat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Această reuniune la nivel înalt a fost convocată în contextul agresiunii armate nejustificate, ilegale și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, precedate de recunoașterea ilegală de către statul rus a autoproclamatelor provincii Donețk și Lugansk, părți integrante ale teritoriului Ucrainei. Reuniunea B9 a avut loc și în contextul Summitului NATO, desfășurat în aceeași zi”, a anunțat Administrația Prezidențială.

Potrivit autorităților, președintele României a salutat, în cadrul intervenției sale, coordonarea eficientă în Formatul B9 în ceea ce privește gestionarea crizei fără precedent din imediata vecinătate a Flancului Estic, care afectează în mod substanțial securitatea europeană, euroatlantică și globală. De asemenea, președintele României „a condamnat în termenii cei mai fermi acțiunea inacceptabilă a Rusiei de agresiune militară împotriva Ucrainei, subliniind că acesta este un act care aduce prejudicii grave asupra dreptului internațional și ordinii internaționale bazate pe reguli. Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acesta reprezintă unul din cele mai grave momente de după cel de-al Doilea Război Mondial”.

Președintele României a vorbit și despre solidaritatea cu Ucraina și cu poporul ucrainean. În plus, Iohannisa vorbit despre măsurile de apărare pe care le va lua NATO.

Cu privire la răspunsul NATO la actualul context de securitate din regiune, Președintele Klaus Iohannis a reiterat că evoluțiile recente de securitate arată necesitatea consolidării coerente și unitare a posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră, precum și necesitatea urgentării creării Grupului de Luptă al NATO în România. Președintele României a subliniat importanța menținerii sprijinului pentru Ucraina și pentru partenerii din regiune care se află sub presiunea Rusiei, în special Republica Moldova și Georgia, inclusiv pentru creșterea rezilienței acestora. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că Rusia deține toată responsabilitatea pentru situația curentă și că trebuie să fie trasă la răspundere pentru aceste acte de o gravitate extraordinară”, a precizat Klaus Iohannis.

Aliații reuniți în Format B9 au discutat și despre sprijinul pe plan politic, economic și umanitar pe care îl pot acorda Ucrainei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *