Spread the love

Klaus Iohannis a câștigat cel de-al doilea mandat de președinte al României, după ce a obținut, potrivit rezultatelor exit poll două treimi (66,5%) din voturi în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. El este cel de-al patrulea președinte al României ales după Decembrie 1989, după Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu.

CITEȘTE ȘI:

Ininstitutele de sondare IRES, CURS și Avangarde arată următoarele rezultate:

IRES

Klaus Iohannis – 66,5%

Viorica Dăncilă – 33,5%

CURS-Avangarde

Klaus Iohannis – 64,8%

Viorica Dăncilă – 35,2%

Președintele Klaus Iohannis, creditat de exit-poll-uri cu peste 66% din voturi la turul doi al prezidențialelor, a salutat duminică seara „cea mai categorică victorie obțină vreodată împotriva PSD”, victorie a „României normale” în care însă vor trebui să-și găsească locul alegătorii PNL, USR-PLUS, UDMR dar și cei ai PSD.

„Eu nu am un război cu algeătorii PSD, eu am un război cu PSD! Este o victorie importantă, e cea mai categorică victorie obținută vreodată împotriva PSD. Primesc această victorie cu bucurie, mulțumire, modestie și cu încredere în România. Vă promit, azi, aici, în această seară că voi fi președintele tuturor românilor, și a celor care m-au votat, și al celor care nu m-au votat”, a transmis Klaus Iohannis.

Proaspătul câștigător al alegerilor prezidențiale a mai spus că se va implica în „negocierile din Parlament pentru a reuși să formeze o majoritate solidă în jurul PNL”.

„După această victorie sunt multe lucruri de făcut. Mă voi implica pentru a forma o nouă majoritate formată din partidele democratice, partide care ne vor duce spre România normală. Vă garantez că voi fi un președinte profund implicat. Este o înfrângere semnificativă pentru PSD, dar trebuie să fim realiști: am câștigat o bătălie, dar războiul nu a fost câștigat. Trebuie să mergem la vot și la locale, și la parlamentare. Abia atunci când PSD va fi trimis în opoziție vom putea să facem România așa cum ne-o dorim noi, cu toții”, a mai spus Iohannis.

Iohannis a obţinut 62,95% din voturi, iar Viorica Dăncilă a obţinut 37,05% după numărarea voturilor din 18.422 de secţii de votare, adică 98,26 % din totalul de 18.748 de secţii. Conform datelor preliminare din 18.422 de secţii de votare, Klaus Iohannis a fost votat de 5.432.779 de alegători, reprezentând 62,95%.

CITEȘTE ȘI:

Dăncilă: „Avem numărul de voturi de la parlamentarele din 2016”

Candidatul PSD la prezidențiale, Viorica Dăncilă, care a pierdut alegerile cu un scor în jur de 33% conform exit-poll-urilor, a susținut un discurs optimist, deși a venit în fața presei îmbrăcată în negru.

„Mulțumesc în mod special celor care au votat cu inima. PSD a recâștigat azi încrederea celor care ne-au votat în 2016. Azi avem peste 3 milioane de voturi, adică numărul de la parlamentarele din 2016, care ne-au permis să intrăm la guvernare”, a transmis Dăncilă.

În PSD au început să apară primele variante de lucru după pierderea alegerilor prezidențiale. S-a ajuns la concluzia că votul a fost mai mult anti-PSD decât anti-Dăncilă și că este nevoie de un rebranding al partidului.

CITEȘTE ȘI:

Date oficiale

Datele provizorii, furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, după numărarea a 94,4% din voturi (8.582.275) arată că actualul președinte Klaus Iohannis a obținut 62,8% din voturi, în timp ce Viorica Dăncilă a obținut 37,1%. Datele furnizate de AEP sunt după numărarea voturilor din 18.163 de secții.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *