Iohannis a anunțat temele pentru referendumul din 26 mai: Interzicerea amnistiei și grațierii! USR-iștii, mulțumiți PE JUMĂTATE! Stelian Ion: „Mi-ar fi plăcut să fie consultări, dar lucrăm cu materialul oferit de președinte să convingem oamenii să iasă la vot!”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că a trimis Parlamentului scrisoarea privind cele două probleme de interes național care vor fi supuse referendumului național din 26 mai. Acestea sunt: Interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție și interzicerea adoptării de către Guvern a Ordonanțelor în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la Ordonanțe. Referitor la cea de-a doua temă, președintele dorește ca și cetățenii să decidă că și alte instituții au dreptul de a sesiza OUG-urile, nu doar Avocatul Poporului. În acest fel, Iohannis consideră că cetățenii nu vor mai fi nevoiți să se teamă la fiecare ședință de Guvern.

Un adept vehement al referendumului pentru Justiție care va avea loc în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European, deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, ne-a precizat că, din partea opoziției, mulțumirea este pe jumătate, întrucât mai existau și alte două teme pe acest subiect și pe care președintele Iohannis nu le-a luat în calcul.

„O să susținem referendumul, o să convingem oamenii să vină la referendum, este foarte important să își spună punctul de vedere asupra acestor chestiuni. Pe de altă parte, mi-ar fi plăcut din partea președintelui să facă niște consultări cu partidele înainte de lansarea acestor teme, știm foarte bine că au existat alte două teme începute și votate în Parlament în februarie 2017. Dar, atributul președintelui este stabilit în Constituție și lucrăm cu materialul oferit de președinte, așa încât pe aceste noi teme lansate astăzi vom încerca să convingem oamenii să iasă să voteze la referendum și să scoatem ce e mai bun din ce avem la dispoziție. (…) Are șanse mari (referendumul – n.r.), eu cred că românii nu își doresc acele legiferări prin Ordonanțe de Urgență pe Justiție, să se continue acest atac asupra Justiției și asta trebuie să tranșăm acum! Avem ocazia de vot, toți cei nemulțumiți din ultimii doi ani, dincolo de proteste și chiar și cei care nu au ieșit la proteste, să ne exprimăm opinia. Este un vot democratic, referendumul este un mijloc de exprimare a suveranității poporului și trebuie să îi acordăm o atenție foarte mare”, a spus deputatul Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *