IOHANNIS – 63,16%, DĂNCILĂ – 36,89! DEZASTRU pentru PSD și la Constanța. Social-democrații intră din nou în „epoca reformării”

Rezultatele oficiale parţiale ale alegerilor prezidenţiale de duminică indică faptul că, după numărarea a 99,91 % din cele 9.086.698 de voturi exprimate la nivel naţional, în ţară, Klaus Iohannis a obţinut  63,16% din voturi, iar Viorica Dăncilă,  36,89%.Totalul voturilor valabil exprimate este de 9.771.617, reprezentând 98,17% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne, iar numărul total al voturilor nule este de 181.962, reprezentând 1,83% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne. În cazul voturilor din diaspora, după centralizarea a 74.54% din cele 944.077 de voturi exprimate, Klaus Iohannis înregistrează un scor de 92,19 %. Pentru Viorica Dăncilă au votat 7,81% dintre românii din diaspora. În România, prezenţa la vot a fost de 49,87 %, peste 9 milioane de români exercitându-şi dreptul de vot.

CITEȘTE ȘI:

Pentru PSD nu este dureros rezultatul în sine, ci faptul că a pierdut supremația în mai multe județe controlate de ei. Probabil cea mai răsunătoare înfrângere este chiar în Dolj, județ condus de Olguța Vasilescu. PSD avea 10 județe câștigate după primul tur: Botoșani, Buzău, Ialomița, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Gorj, Olt, Dolj, Mehedinți. Doar că după primul tur s-a putut observa că în 5 dintre aceste județe (Dolj, Argeș, Ialomița, Buzău, Botoșani) diferența era sub 5 procente, iar în unele chiar foarte mică, sub un procent. Toate acestea 5 au fost pierdute de PSD.

Viorica Dăncilă a obţinut cea mai mare diferenţă faţă de contracandidatul său în judeţul de unde provine, Teleorman, acolo unde s-a impus la o diferenţă de aproximativ 30.000 de voturi.

În Indonezia, Israel, Irak, Turcia şi Ucraina, Dăncilă a obţinut peste 20% din voturi. După numărarea a 98,12% din voturile date în diaspora, care au fost în număr total de 944.077, pe ţări, cele mai multe voturi au fost in Italia (190.280), unde a ieşit câştigător Klaus Iohannis cu 92,6% din voturi Pe locul al doilea ca număr de voturi este Marea Britanie, cu 170.479 de voturi, unde a câştigat Klaus Iohannis, cu 95.3%. Locul al treilea revine comunităţii româneşti din Germania, cu 154.140 voturi, unde Iohannis a câştigat cu 95,1%, iar pe poziţia a patra se află românii din Spania, cu 131.581 voturi, si unde Iohannis a castigat cu 92,57%. În majoritatea ţărilor, Klaus iohannis a avut peste 85% din voturi.

În doar cinci state, Dăncila a obţinut peste 20% din voturi: Indonezia (42,19%), Israel (28,38), Irak (21,57%), Turcia (23,31), Ucraina (25,89). Rezultatele parţiale ale votului din diaspora indică pentru Klaus Iohannis un scor de 92,19%, iar pentru Viorica Dăncilă 7,81%.

CITEȘTE ȘI:

Votul în străinătate în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat luni dimineaţă, în total, votând 944.077 de alegători, o participare record a diasporei la un scrutin. Cei mai mulţi votanţi din diaspora la alegerile prezidenţiale de duminică au fost în Italia şi Marea Britanie, Klaus Iohannis obţinând peste tot, la votul din străinătate peste 85% din voturi.

Noaptea cuțitelor lungi în PSD. Se cere Congres!

Baronii pregătesc o rocadă la șefia PSD, după scorul obținut de Viorica Dăncilă în turul 2 al prezidențialelor. Potrivit surselor, Viorica Dăncilă s-ar putea retrage în perioada următoare din funcția de președinte al PSD urmând să-l numească pe Marcel Ciolacu președinte interimar. O astfel de rocadă ar evita tensiunile în partid dar și un eventual congres extraordinar imediat. Acest congres ar urma să se organizeze anul viitor, în ianuarie-februarie, pentru validarea unei noi conduceri, în care Ciolacu ar putea să-și formeze echipa de conducere.

Liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, cere „măsuri radicale” după alegerile prezidentiale. „Demisia sau Congres, alte soluții nu avem”, spune el despre conducerea centrală. Bădălău vorbește de regândirea „tuturor liniilor partidului”. Afirmațiile sale vin după ce și Marcel Ciolacu (PSD Buzau) dar și apropiatul lui Paul Stănescu au spus că la PSD conducerea trebuie să plătească pentru dezastrul de la alegeri.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a transmis luni dimineață, după pierderea alegerilor prezidențiale de Viorica Dăncilă, că dacă la europarlamentare și în primul tur al alegerilor prezidențiale s-a făcut doar analiza organizațiilor județene PSD, fără să se vorbească de performanța conducerii centrale, de data aceasta trebuie văzut unde s-a greșit „la nivel central și apoi să trecem la fapte”. „PSD are nevoie de un nou început”, consideră liderul PSD Buzău.

Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat duminică, după anunţarea rezultatelor exit-pollurilor, că realegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte este „greşită”.

Deputatul PSD de Cluj, Horia Nasra, consideră că cineva trebuie să-și asume dezastrul electoral de la alegerile prezidențiale și că niște demisii de onoare ar fi normale în această situație. Deputatul Horia Nasra a declarat, luni, că este nevoie de un nou proiect politic al stângii pentru 2020.

Viorica Dăncilă (PSD) a pierdut alegerile prezidențiale în județul Cluj în fața lui Klaus Iohannis (PNL). Scorul înregistrat de Iohannis este unul categoric: 81,18% – adică 301.979 voturi. Viorica Dăncilă a obținut 69.999 de voturi, asta fiind un procent de 18,81%.

Mihai Fifor, secretarul general al PSD, îi dă dreptate colegei sale Gabriela Firea, după ce a spus că se delimitează clar de cei care l-au băgat pe ușa din dos pe Gabriel Oprea în Comitetul Executiv al PSD. Mihai Fifor susține că reconstrucția PSD nu poate fi făcută cu oameni care „nu mai au nimic de a face cu ceea ce ar trebui să devină acest partid”. Fifor susține că votul de la alegerile prezidențiale a însemnat o decontare a gafelor partidului din ultimii 3 ani. Mai mult, Fifor arată că Iohannis a ajuns să fie considerat răul cel mai mic de către electorat.

CITEȘTE ȘI:

Viorica Dăncilă nu trebuie înlăturată de la conducerea PSD, deoarece „a muncit, s-a implicat și are curaj”, spune vicepreședintele executiv al PSD Mehedinți, Marius Screciu. Acesta crede că vinovați sunt toți reprezentanții PSD. De asemenea, liderul județean, Aladin Georgescu, nu a vorbit despre o asumare a eșecului de conducerea centrală, așa cum au făcut alți lider PSD. În Mehedinți, Viorica Dăncilă a obținut, în turul doi al alegerilor prezidențiale, 51,96% din voturi, fiind unul din cele 5 județe în care PSD a câștigat în turul II.

Cristian Resmeriță, senator PSD de Hunedoara, spune că Viorica Dăncilă trebuie să facă un pas în spatedupă înfrângerea de la alegerile prezidențiale, pe care o consideră un rezultat rușinos pentru PSD

Înaintea alegerilor prezidențiale, liderul PSD Franța, Viorel Otet, trăgea un semnal de alarmă și arăta că liderii PSD din România nu sunt deloc interesați de voturile din diaspora. Otet susține că aceștia nu trimit niciun material de campanie, nu se organizează și se arată total dezinteresați de voturile din diaspora. În turul II al alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis a câștigat cu 94%, în timp ce Viorica Dăncilă a obținut doar 6%.

Dezastru pentru PSD și la Constanța!

Numărătoarea paralelă a PSD s-a încheiat în toate judeţele ţării duminică noapte. În top 48 (cu tot cu Diaspora pe listă), judeţul Constanţa este pe locul 32 (adică mediocru, sub media naţională), cu 31,53 de procente. Klaus Iohannis obţine, la nivelul judeţului Constanţa (conform numărătorii paralele), 68,47%.

Conform numărătorii paralele a PSD, Klaus Iohannis obţine, la nivelul municipiului Constanţa, 70,02% (60.896 voturi), iar Viorica Dăncilă – 29,99% (26.077 voturi). La nivelul municipiului Mangalia, aceeaşi numărătoare paralelă indică un procent de 66,11% în dreptul lui Klaus Iohannis şi 33,89% pentru Viorica Dăncilă. Conform numărătorii paralele a PNL, Iohannis ar obţine 65 de procente, iar Dăncilă 35%. La Medgidia, numărătoarea paralelă a PSD indică: 55,6% pentru Iohannis şi 46,3% pentru Dăncilă. Klaus Iohannis a obţinut scoruri peste media naţională în mai multe localităţi din judeţul Constanţa, între care Năvodari – 72%,  Ovidiu – 75,3%; Techirghiol – 72,28%; Mangalia: 64,8%.

Diaspora, Bucureștiul și județele Cluj, Timiș, Iași, Constanța și Prahova i-au adus lui Klaus Iohannis 2,64 milioane de voturi dintr-un total de 6,49 milioane obținute de Președinte în cel de-al doilea tur de scrutin, ceea ce reprezintă peste 40% din opțiunile exprimate duminică la urne de români. Diaspora i-a adus lui Klaus Iohannis 863531 de voturi, iar Municipiul București 644.596 de voturi. Între județe, locul întâi din punct de vedere al numărului de voturi înregistrate pentru candidatul PNL este ocupat de Cluj (cu 301978 voturi), urmat de Timiș (258.346 voturi), Iași (229.163 voturi), Constanța (222.855 voturi) și Prahova (220.268 voturi).

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.