Ioan-Aurel Pop (Academia Română) se pregătește pentru „evenimentul anului”: Recensământul populației

Institutul Național de Statistică a găzduit, miercuri, prima ședință a Consiliului de Comunicare și Transparență, organ consultativ pentru organizarea Recensământului Populației și Locuințelor. Sub președinția academicianului Ioan-Aurel Pop, Consiliul își propune o promovare a celui mai important eveniment social din 2022, Recensământul Populației și Locuințelor.

Organizarea RPL este o activitate extrem de importantă în viața unui stat. Este extraordinar de important ca acest recensământ să fie o reușită, iar rezultatele sale să servească la buna funcționare a vieții publice a României. Din secolul al XIX-lea noi organizăm recensăminte. Cu un concurs de specialitate extraordinar demonstrat al INS, cu direcțiile județene pe cale să sprijine acțiunea la modul optim sunt convins de reușita acestei extraordinar de importante acțiuni.”, a declarat Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, în deschiderea lucrărilor.

Pentru prima dată în istoria recensămintelor, Institutul Național de Statistică a decis ca Recensământul Populației și Locuințelor să aibă loc doar digital, fără celebrele formulare pe hârtii. O primă etapă, cea a autorecenzării, începe pe 14 martie, când românii pot completa online formularele și vor primi o zi liberă de la serviciu. Este o premieră de care pot profita, conform legii, toți românii cu contract de muncă și care aleg să se autorecenzeze în perioada 14 martie – 15 mai. În această etapă, are loc, simultan, și autorecenzarea asistată, când cei care vor să se autorecenzeze, dar întâmpină dificultăți, o pot face cu ajutorul unui recenzor la un terminal pus la dispoziție de fiecare primărie din România.

A doua etapă este recensământul obișnuit, dar care vine și ea cu o premieră: recenzarea va fi făcută de către recenzori pe tabletă. Această etapă are loc în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, când recenzorii vor merge doar în acele locuințe în care nu s-a făcut autorecenzarea.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.