Investiții puternice în Moldova din partea României și a Băncii Europene de Investiții

Din 2008 și până în prezent, Banca Europeană de Investiții (BEI) a finanțat pe termen lung Republica Moldova în sumă totală de peste 849 de milioane de euro. Începând cu 2014, în calitate de bancă a Uniunii Europene, BEI a fost unul dintre principalii actori care au sprijinit Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și UE, precum și Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. În prezent, aproximativ 70 % din exporturile moldovenești sunt direcționate către UE, iar importurile reprezintă aproape 50 %. Astfel, Uniunea Europeană este primul partener comercial al Republicii Moldova și primul investitor.

În calitate de bancă a Uniunii Europene, BEI finanțează proiecte de infrastructură care îmbunătățesc conexiunea dintre Republica Moldova și UE, ceea ce oferă noi oportunități comerciale și încurajează investițiile străine directe în țară. Sectorul transporturilor deține cea mai mare proporție a finanțărilor, circa 40 %. BEI a sprijinit reabilitarea unor tronsoane de drumuri naționale, a pistei Aeroportului Chișinău, dar și extinderea terminalelor. Totodată, a fost pusă la dispoziție finanțarea necesară pentru achiziționarea a 90 de troleibuze noi. Sectorul energetic a primit, de asemenea, o atenție deosebită, fiind vorba despre o cotă de 18 % din finanțare. Uniunea Europeană a ajutat Republica Moldova să își diversifice sursele de energie prin susținerea proiectului de construcție a gazoductul Ungheni-Chișinău de 120 km și a unei noi linii electrice de 400 kV pe traseul Vulcănești- Chișinău.

Prin intermediul Băncii Europene de Investiții, Uniunea Europeană oferă suport agricultorilor moldoveni pentru dezvoltarea afacerilor rurale și creșterea competitivității acestora. Din 2016 și până în prezent, în cadrul liniei de creditare Livada Moldovei au fost acordate împrumuturi în valoare de 51 de milioane de euro pentru dezvoltarea și restructurarea întregului lanț valoric al sectorului horticol și susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. Totodată, în urma finanțărilor din cadrul programului de restructurare a sectorului vitivinicol Filière du Vin, exporturile de vin îmbuteliat către țările UE și alte piețe au crescut semnificativ.

Volumul total de vinuri exportate în sticle s-a majorat de la 35 de milioane de litri, în 2015, la 46 de milioane de litri în 2019, cu o valoare de export care a crescut de la 1 220 de milioane de lei la 1 774 de milioane de lei.

Autoritățile din Moldova au început să distribuie fermierilor motorina primită din România

După câteva săptămâni de incertitudine, Agenția Rezerve Materiale anunță că începe distribuirea ajutorului umanitar sub formă de motorină, acordat de către Guvernul României, fermierilor care au fost afectați de secetă anul trecut, scrie știri.md:

– Cantitatea mai mare de 2.500 kg va fi livrată de către Î.M „Tirex-Petrol” S.A la un punct pasibil de recepţionare, unde capacităţile de recepţionare a agricultorilor permit;

– Cantitatea mai mică de 2.500 kg va fi ridicată de către agricultori la una din cele 27 Staţii de alimentare cu carburanţi, unde Î.M „Tirex-Petrol” S.A va amenaja Puncte Mobile de Distribuire a motorinei, după tabelul de mai jos.

Tabelul punctelor mobile de distribuire a motorinei la staţiile de alimentare cu combustibil a Î.M „ Tirex-Petrol” S.A, poate fi găsit pe site-ul agenției. Totuși, instituția precizează că, prioritar, motorina va fi distribuită agenţilor economici – beneficiari finali de ajutorul umanitar, care sunt gata de recepţionarea motorinei, în scopul reducerii cheltuielilor.

Amintim că, în data de 24 mai, Moldova a recepţionat a doua tranşă de motorină din ajutorul promis de România, iar următoarea urmează să fie livrată ţării nostre îpână la sfârșitul zilei. Ultimele două tranşe de combustibil vor ajunge în Moldova pe 7 și, respectiv, 14 iunie.

Potrivit Agenţiei Rezerve Materiale, fermierii care au depus cererile pentru a beneficia de ajutor, îşi vor putea ridica motorina timp de două luni. Potrivit Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, cele 6.000 de tone de motorină vor ajunge la aproape 3.500 de agricultori. Fermierii vor primi câte 18,46 de litri de motorină pentru un hectar afectat de secetă.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *