Investiția de la Cernavodă: România joacă un rol important în cursa nucleară SUA – Rusia – China

În decurs de câteva săptămâni, Statele Unite au semnat un memorandum cu România pentru finanţarea construcţiei de reactoare nucleare şi alte acorduri similare cu Polonia şi Bulgaria, analiştii apreciind că un acces mai bun la finanţare ar putea fi un avantaj cheie pentru americani în cursa cu Rusia şi China pentru regiunea Europei de Est, transmite Bloomberg.

Proiectele din ţări precum România, Bulgaria şi Polonia ar putea fi accelerate dacă SUA le ajută să găsească surse de finanţare la costuri competitive şi, eventual, fără a fi nevoie de ajutoare sau garanţii de stat„, a declarat Răzvan Nicolescu, partener specializat pe industria energetică la Deloitte.

Statele din Europa de Est, care sunt dependente de combustibilii fosili din Rusia sau de depozitele lor de cărbune, au mai multe motive motive decât alte ţări să fie interesate de posibilitatea construirii de centrale nucleare. Un alt motiv îl reprezintă faptul că statele membre UE trebuie să respecte norme stricte privind emisiile poluante. Pentru companiile americane, eliminarea interdicţiei privind finanţarea acordurilor peste hotare în domeniul energiei nucleare le permite să concureze pentru o cotă mai mare dintr-o piaţă a cărei valoare este estimată între 500 şi 740 miliarde de dolari în următorii zece ani.

Martin Vladimirov, analist la Centrul pentru Studiul Democraţiei din Sofia, crede că retorica politică ar putea să dobândească prioritate în raport cu deciziile concrete de investiţii în noile centrale nucleare. În schimb, un oficial guvernamental rus a declarat pentru Bloomberg că Moscova nu crede că acordurile în domeniul energiei nucleare semnate de SUA în Europa reprezintă o ameninţare pentru grupul rus Rosatom Corp., întrucât, cel mai probabil, proiectele americane vor fi limitate la acorduri de service.

Potrivit Bloomberg, faptul că România trebuie să modernizeze un reactor nuclear existent face această ţară cel mai probabil candidat pentru a accesa finanţare din SUA sau a demara lucările cu sprijinul unor companii din SUA, Canada şi Franţa. În schimb, există semne mai mari de întrebare cu privire la voinţa politică şi datele economice care stau în spatele planurilor din domeniul energiei nucleare anunţate de Polonia şi Bulgaria.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.