Spread the love

A început o săptămână de foc pentru premierul desemnat, Ludovic Orban. Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului s-au reunit, luni, începând cu ora 12:00, pentru a stabili calendarul de învestire a Guvernului Orban. Premierul desemnat a solicitat Parlamentului permisiunea de a fi prezent la această ședință pentru a argumenta propunerea de calendar. Președintele PNL propune ca audierea miniștrilor desemnați să aibă loc marți, iar votul de încredere în Plenul reunit al Parlamentului să fie dat miercuri. Detaliat, astfel:

Luni, 28 octombrie-convocarea ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului

Marți, 29 octombrie-programarea audierilor miniștrilor desemnați în ședințele comune ale comisiilor permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competență a viitorului ministru

Miercuri, 30 octombrie, începând cu ora 10:00-convocarea ședinței comune de plen a Camerelor Parlamentului în vederea acordării votului de încredere Guvernului

Propunerea PNL pentru audierea miniștrilor și votul de învestitură a guvernului Ludovic Orban a picat luni, la vot, în conducerea Parlamentului. Au fost 13 voturi împotrivă și doar 11 pentru. A lipsit Tanczos Barna de la UDMR, cu care liberalii puteau face 12 voturi, iar parlamentarul PRO România s-a abținut. În urma discuțiilor PSD – PNL după vot, s-a stabilit ca audierea miniștrilor propuși să facă parte din noul guvern să aibă loc marți și miercuri, între 09:00 – 15:00, iar votul de învestitură din plenul reunit să se țină lunea viitoare, pe 4 noiembrie, de la 14:00.

CITEȘTE ȘI:

Negocierile au continuat. Orban, acorduri politice cu partidele

Ludovic Orban a continuat, luni, negocierile în vederea susținerii învestirii Guvernului său în Parlament. USR și PNL sunt partidele care își anunțaseră susținerea fermă a Guvernului Orban până luni dimineață, iar PMP doar „în anumite condiții”. ALDE a decis luni acest aspect, în timp ce PRO România și PSD au anunțat că nu vor vota.

CITEȘTE ȘI:

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, candidat în alegerile prezidenţiale, a declarat duminică, la Braşov, că, deocamdată, Uniunea nu a luat o decizie finală privind susţinerea guvernului liberal, însă „şansele sunt foarte bune”, el menţionând faptul că există nemulţumiri faţă de unii miniştri propuşi din partea formaţiunii politice pe care o reprezintă.

Ludovic Orban a semnat acorduri politice cu grupul minorităţilor naţionale, PMP, USR, UDMR şi ALDE. După şedinţa Biroului Executiv al PNL, Orban a încheiat acordurile politice după ședințele cu PMP de la 13:30, cu minoritățile de la 15:00, cu USR de la 16:00, cu UDMR de la 17:00 și cu ALDE de la 18:00.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a anunţat că este mulţumit de acest document. În protocol este prevăzută susţinerea proiectului legislativ privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, care va fi dezbătut în Parlament, însă Tomac şi-a exprimat regretul că premierul desemnat „nu a avut curajul” să creeze un minister pentru relaţia cu Republica Moldova.

CITEȘTE ȘI:

UDMR a pus o serie de condiții pentru a susține Guvernul PNL, acestea fiind trecute în acordul politic semnat luni. Printre ele se numără elaborarea bugetului pe anul viitor până în 15 decembrie, 6% din PIB pentru educație sau neadoptarea de legi prin OUG. De asemenea, s-a mai solicitat realocarea sumei de 2 miliarde de euro din Programul Operațional Infrastructura Mare spre Programul Operațional Regional; relansarea procesului de retrocedare, iar viitorul Guvern va da asigurări că nu va modifica legea electorală până la sfârșitul anului viitor.

Cei 17 deputați ai minorităților naționale vor vota, fără excepție, guvernul Ludovic Orban, a anunțat liderul grupului, Varujan Pambuccian, după discuția finală cu liberalii. Minoritățile vor negocia cu PNL după instalarea guvernului și nu înainte de vot, a spus Pambuccian. De altfel, singura sugestie a minorităților a fost legată de structura Guvernului și anume ca secretarul general să aibă rang de ministru și ales din rândul parlamentarilor. Totodată, Pambuccian a precizat că nu a cerut ca SGG al Guvernului să fie deținut de un parlamentar al minorităților naționale.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că ALDE a aprobat în forurile statutare acordul pe care urmează să îl semneze cu PNL la ora 18:00. Acordul conține 12 condiții, printre care restructurarea Guvernului, listarea la bursă a Companiei Hidroelectrica și fără modificări în justiție prin OUG.

Președintele USR, Dan Barna și premierul desemnat, Ludovic Orban, au semnat în Parlament acordul politic pentru instalarea guvernului. USR solicită abrogarea recursului compensatoriu, desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, adoptarea inițiativei Fără Penali în Funcții Publice, reducerea numărului de semnături la un prag rezonabil pentru toate tipurile de alegeri, abrogarea OUG 114 ș.a. Liberalii au fost de acord, însă, cu toate acestea, Barna a spus că parlamentarii USR nu le vor da automat nota de trecere la audieri miniștrilor propuși de PNL și că în cazul în care un ministru primește aviz negativ, atunci cutuma este ca premierul desemnat să-l schimbe, dar „depinde de circumstanțe”.

CITEȘTE ȘI:

Potrivit calculelor făcute de Ludovic Orban, acesta are până în prezent 225 de voturi de la partidele care au anunțat susținerea pentru învestirea Guvernului său. El a afirmat că are angajamente și de la alți nouă parlamentari și că, totodată, continuă negocierile, inclusiv cu PRO România. Orban contează pe 234 de voturi pentru susţinerea Guvernului său în Parlament, el declarând duminică seară că, în afara celor 225 de voturi ale formaţiunilor care au declarat explicit că susţin Guvernul, mai are angajamente de vot din partea a încă cel puţin nouă parlamentari, în condiţiile în care sunt necesare cel puţin 233.

După ședința BEx al PNL, Orban a precizat faptul că PNL va accepta condițiile solicitate de PMP pentru susținerea Guvernului și că se poartă discuții cu alți 20 de parlamentari pentru convingerea acestora.

„Luând act de declarațiile președintelui PMP, Eugen Tomac, privind solicitările privitoare la programul de guvernare am fost mandatat să accept aceste solicitări și să le considerăm priorități în acțiunea noastră politică, la nivelul Parlamentului, în activitatea guvernamentală și în relația cu Comisia Europeană. (…) Am făcut un documentar privind calendarul învestirii guvernelor României după 1989. Am pregătit un document cu prioritățile pe care trebuie să le aibă un guvern și cu problemele extrem de grave pe care nu le poate rezolva decât un guvern legitim, învestit de Parlament, care să aibă deplină capacitate de exercitate a funcției executive. (…) Suntem în continuare în discuții cu aproximativ alți 20 de parlamentari. Orice absență în masă a unuia dintre grupurile parlamentare conduce la un deznodământ așteptat… În cazul în care plenul reunit se va desfășura într-o zi normală, adică luni, marți, miercuri, guvernul va fi învestit”, a spus Orban.

S-au ascuțit săbiile în Parlament. PSD nu se atinge de… Apărare și Externe! UDMR atacă tocmai acolo!

Forțele de stânga sunt mai aproape de majoritate în Parlament decât coaliția dreptei, instalarea guvernului fiind momentan deschisă oricărui rezultat. PSD și PRO România adună 232 de voturi, iar PNL, USR, UDMR, ALDE, PMP si minoritățile contează pe 225 de voturi pentru instalarea guvernului Ludovic Orban. Nici o tabără nu are majoritatea de 233 de voturi.

Premierul demis Viorica Dăncilă a anunțat că parlamentarii PSD nu vor participa la votul de învestire al Guvernului Orban. Președintele PSD a precizat că toți cei care vor vota noul Guvern trebuie să își asume și programul de guvernare al PNL, un „program bazat pe reduceri”.

Între timp, PSD a pregătit un „măcel” la audierea miniștrilor în comisiile parlamentare. Social-democrații vor să-și convingă colegii tentați să voteze guvernul că echipa PNL nu este pregătită să meargă la Palatul Victoria. Cu toate acestea, social-democrații nu se vor atinge la audierile miniștrilor de titularii propuși la Apărare și Externe. Singurii doi miniștri propuși să intre în guvernul Orban care au garantat 100% aviz pozitiv în comisiile de specialitate și pentru care PSD-iștii vor vota favorabil sunt generalul Nicolae Ciucă, propus la Apărare, acesta fiind în prezent șeful Statului Major General al Armatei, dar și fostul ministru de Externe în fostele cabinete PSD, Bogdan Aurescu, propus acum tot la Externe. Pe de altă parte, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat, după ce a semnat acordul politic cu PNL, că nu este de acord tocmai cu acești doi miniștri!

PSD a vrut audieri-maraton (marți, miercuri, joi) și un vot pentru guvern săptămâna viitoare. Totodată, parlamentarii UDMR au un eveniment de la care nu pot absenta joi și tocmai acest lucru doresc să-l speculeze cei de la PSD. În colaborare cu PRO România, cei din PSD au dorit ca votul de învestitură să aibă loc tocmai joi, pentru că în absența parlamentarilor UDMR, guvernul Orban n-ar avea nici o șansă.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *