INUNDAȚII Orban: „Va exista un risc în zona Dobrogea, cu precipitații foarte abundente…”

Premierul Ludovic Orban a avut miercuri o ședință de lucru privind evaluarea pagubelor produse de inundații și pentru stabilirea măsurilor de limitare a efectelor acestora, alături de ministrul Mediului, Costel Alexe; ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela; chestorul Bogdan Despescu sau directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, Ervin Molnar. Potrivit evaluărilor preliminare ale Guvernului, zona cea mai afectată este în Moldova, pe zona Prutului, în special în județul Botoșani, dar nu numai.

„Va exista un risc în zona Dobrogea, cu precipitații foarte abundente. Am luat măsura de constituire la nivelul prefecturilor a comisiilor de evaluare a pagubelor produse de inundații. Aceste comisii vor face evaluarea într-un timp cât mai scurt, astfel încât să putem să fim pregătiți să intervenim cu fondurile necesare pentru reparații, pentru despăgubirea proprietarilor și, evident, să fim pregătiți pentru a apela la finanțare din partea fondurilor europene. Va trebui pregătită evaluarea la nivel național a pagubelor în termen de maxim 12 săptămâni din momentul producerii pagubelor, pentru a putea face cererea de obținere a finanțării. (…) Un miliard și 400 de milioane avem la dispoziție și e posibil ca o parte din banii pe care îi vom cheltui să putem să îi decontăm de la nivelul european. Întotdeauna am găsit soluții pentru a nu lăsa oamenii la necaz, ne-am mobilizat și am căutat să nu lăsăm oamenii fără acoperiș deasupra capului”, a spus Ludovic Orban.

Potrivit ministrului Mediului, Costel Alexe, autoritățile și-au făcut bine treaba și este important ca populația să fie liniștită.

„Până la acest moment, considerăm că autoritățile statului și-au făcut foarte bine treaba, în această perioadă monitorizată în ședința pe care tocmai am încheiat-o au fost emise către populație 55 de avertizări prin sistemul RO-ALERT, important este să transmitem tuturor românilor că suntem pregătiți să facem față cantităților de precipitații și dacă vom avea probleme cu aceste viituri, indiferent de zona de care vorbim. (…) Începând cu sâmbătă dimineață, nu vom mai avea precipitații în zona de nord a Moldovei, frontul atmosferic se va deplasa către vestul țării. La nivel de țară, indiferent de bazinul hidrografic, suntem pregătiți și cu saci și cu panouri astfel încât să facem față. Trebuie liniștită populația, avem trei coduri roșii: Buzău, Brașov și Harghita, dar discutăm despre suprafețe mici din cadrul acestora județe, vorbim de afluenții unor râuri care pot să revarse și să provoace inundații în anumite zone”, a spus Costel Alexe.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *