INUNDAȚII Cea mai ploioasă lună iunie din ultimii 60 de ani. Iohannis: „Digurile nu mai sunt suficiente. Trebuie susținute campaniile de împăduriri”

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri declarații de presă cu privire la inundațiile care au loc în țară în ultima perioadă. Șeful statului a atras atenția că avem parte de cea mai ploioasă lună iunie din ultimii 60 de ani și schimbările climatice ne obligă să apelăm la soluțiile pe care le avem la îndemână, precum conservarea fondului forester și întreținerea campaniilor de împăduriri, întrucât digurile nu mai sunt suficiente.

„Ne confruntăm în aceste zile cu inundații extrem de severe, care au afectat viața a mii de români și au produs pagube însemnate în foarte multe gospodării. În plină criză sanitară cauzată de epidemia de covid-19 avem și o altă situație gravă cu consecințe pe termen lung pentru toți cei aflați în aceste zone sinistrate. Transmit un mesaj de solidaritate familiilor greu încercate. Autoritățile depun toate eforturile pentru a-i ajuta pe oameni, pentru a le proteja pe cât posibil gospodăriile și a le asigura celor afectați ceea ce au nevoie în aceste momente dramatice. Este tragic că aceste fenomene meteo extreme s-au soldat cu pierderi de vieți omenești și transmit condoleanțe familiilor îndoliate. Din nefericire, inundațiile cu consecințe grave sunt fenomene care se repetă frecvent în România și trebuie să fim mult mai bine pregătiți în a le gestiona. Soluțiile există și ele vor trebui puse în aplicare. Ceea ce vedem acum este consecința amplificării schimbărilor climatice și a ignorării timp de ani de zile a acestor pericole. Odată cu schimbările climatice apar din ce în ce mai multe fenomene meteo extreme și în țara noastră. În luna iunie a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani, fapt care a generat inundații severe și numeroase probleme într-un interval de timp foarte scurt. Este imperativă o schimbare rapidă de abordare pentru a putea răspunde eficient unor situații de o asemenea amploare. Va trebui să depășim mentalitatea că e suficient să construim câteva diguri. Digurile nu mai sunt suficiente. Conservarea fondului forestier și campaniile susținute de împădurire sunt soluții aflate la îndemână care au nenumărate efecte benefice, atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru protecția malurilor, cursurilor de apă, din perspectiva combaterii inundațiilor. O parte semnificativă din fondurile europene de care va beneficia România în următorul exercițiu bugetar, va trebui să fie direcționată către proiectele legate de combaterea schimbărilor climatice, așa numitul pachet Green Deal, propus de Comisia Europeană. Împreună cu Guvernul, vom face demersurile necesare astfel încât proiecte de acest tip să poată fi implementate și să aibă drept efect prevenirea unor inundații similare cu cele din aceste zile sau chiar unele mult mai grave. Această schimbare de mentalitate este obligatoriu să aibă loc acum pentru a evita aceste drame pe care oamenii le trăiesc în fiecare an când avem ploi abundente. În contextul multiplicării avertizărilor meteorologice, fac un apel către cetățeni: rămâneți vigilenți! Fiți precauți și evitați deplasările în zonele care prezintă riscul să fie puternic afectate. Este totodată nevoie de solidaritate, de sprijin din partea tuturor, mai ales în comunitățile sinistrate”, a spus Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *