Întrecere între Verde Urban și Constanța Altfel în lupta împotriva… excavatoarelor din cetatea Tomis. „Trebuie analizată LEGALITATEA actelor prin care terenul a trecut de la Primărie în privat”

O lucrare pentru construirea unei clădiri de birouri a agitat spiritele, sâmbătă, în Constanța. Vestigiile cetății Tomis ar putea fi distruse cu prilejul acestei lucrări, iar două asociații civice au luat foc pe investitor, fiind vorba de SC Bueno Comp SRL.

CITEȘTE ȘI:

Asociația Verde Urban, prezidată de deputatul USR Stelian Ion, a luat foc pe Consiliul Local Constanța, pentru această aprobare odioasă, iar la scurt timp a reacționat și Asociația Constanța Altfel, condusă de senatorul Vergil Chițac, care a subliniat faptul că investitorul este… rudă cu prefectul George Niculescu. Totodată, Vergil Chițac a lansat o colectă publică menită să susțină o acțiune în instanță.

Luni dimineață, Stelian Ion a anunțat faptul că a transmis prefectului județului Constanța, George Niculescu, solicitarea de a analiza toate aspectele referitoare la legalitatea autorizației de construire.

„O acțiune în anularea acestor acte administrative ar suspenda de drept executarea lor și, implicit, toate lucrările de construire efectuate în situl arheologic de lângă Lupoaică. Din punctul meu de vedere va trebui analizată inclusiv legalitatea actelor prin care acest teren a trecut din proprietatea Municipiului Constanța în proprietatea unor persoane fizice. O astfel de clădire nu avea ce să caute în acea zonă. Zona respectivă ar fi trebuit pusă în valoare prin evidențierea vestigiilor arheologice, cu amenajarea unui mic părculeț, asemănător parcului Arheologic de lângă primărie. Aspectele negative ale acestei construcții sunt evidente: sacrificarea unui sit arheologic, eclipsarea palatului regal (actualul tribunal), sacrificarea unor spații care puteau fi amenajate ca spații verzi, accentuarea problemei lipsei parcărilor din zona instanțelor de judecată. Unde noi (eu, USR Constanța, Verde Urban) vedem dezavantaje, primarul Decebal Fagădău, arhitectul șef Radu Vânturache și, cu două excepții (Andrei Popescu și Romeo Rezeanu), toți ceilalți consilieri locali au văzut ”avantaje”. (…) ONG-urile și cetățenii prejudiciați de abuzurile și indolența administrației publice locale nu pot face față valului imens de acte administrative abuzive. Nu poți porni mii de procese împotriva primăriei. Nu e normal să stai în permanență cu teama că primarul sau consilierii locali mai introduc câte o mizerie pe ordinea de zi, mai aprobă construirea câte unui bloc pe spațiul verde sau înstrăinarea unor terenuri. De aceea singura soluție este să-i trimitem acasă pe acești indivizi, să ne implicăm în politică, să mergem la vot și să nu-i mai lăsăm să distrugă orașul și să-și facă de cap cu destinele noastre. E singura variantă, restul, procese în instanță, proteste, sunt soluții de avarie necesare, dar care nu rezolvă fondul problemei”, a punctat Stelian Ion.

LANȚ UMAN pentru „istoria orașului Constanța”

Din poziționarea publică a lui Stelian Ion reținem faptul că Verde Urban nu este adepta acțiunilor în instanță, așa cum a inițiat Constanța Altfel. Totodată, Constanța Altfel anunță un lanț uman pentru istoria orașului Constanța.

Evenimentul va avea loc vineri, 24 ianuarie, la șantierul de pe bd. Tomis nr. 49A. „Istoria orașului Constanța distrusă cu buldozerul. E timpul să tragem un semnal de alarmă”, arată inițiatorii. Detalii despre eveniment, disponibile AICI!

De partea cealaltă, la terenul în cauză s-a efectuat descărcarea arheologică încă din 2017, iar investitorul, potrivit documentației, și-a luat angajamentul că va conserva și va pune în valoare zona istorică.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *