INTERVIU Vlatko Dimov, consultant politic: „Constanța intră în ultima fază a unui regim aflat în plină decădere”

Vlatko Dibrean Dimov este consultant politic și de relații publice. Absolvent al Facultății de Științe Politice și al unui Master de Istoria Relațiilor Internaționale din cadrul Universității Ovidius, a absolvit anul acesta un Master de Relații Publice la o prestigioasă universitate din Marea Britanie. A lucrat mai bine de un deceniu în domeniul politic, având diferite funcții pe partea de comunicare, consiliere și strategie, este mereu la zi în ceea ce privește culisele scenei politice locale și, din această ipostază, ne-a oferit un amplu interviu:

REPORTER: Cum caracterizați activitatea de până acum a primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău?

V.D.D: Întrebarea este extrem de complexă, însă dacă ne referim doar la ultimii 2 ani de mandat ai primarului și urmărim ce se întâmplă în mass-media locală și cea națională, putem spune răspicat că primarul Constanței se află într-o situație încurcată. Cel puțin, acel mit despre băiatul bun de la primărie pare a fi spulberat, din cauză că, după 2 ani de mandat ca primar în funcție, fără a lua în seamă perioada în care a fost vice-primar sau primar interimar, putem constata că nu există proiecte finalizate. Pe scurt, activitatea sa poate fi caracterizată drept una haotică. Ca o paranteză, am fost uimit de apariția primarului, de curând, la o emisiune de la un post local, la care nu a avut răspunsuri logice sau clare atunci când a fost întrebat despre câteva probleme existente în oraș. Uimirea mea a venit din faptul că o persoană experimentată în ceea ce reprezintă viața politică și mai ales în administrația publică, cum este domnia sa, s-a simțit iritată de întrebările incomode. Aș putea spune că, în momentul de față, prin atitudinea sa confirmă că există un haos și că primarul și echipa sa fac cu greu față acestor situații.

În ceea ce privește performanța, putem observa că există, în rândul electoratului, percepția că orașul Constanța rămâne în urmă în ceea ce privește proiectele majore și investițiile, în comparație cu municipiile de talia Constanței.

Am putea spune că municipiul Constanța intră în ultima fază a unui regim aflat în plină decădere. Chiar dacă încearcă să pară un fel de reformator a tot ceea ce a însemnat “epoca Mazăre”, primarul Constanței va rămâne – sub o formă sau alta –  agățat de acest trecut, iar identitatea sa politică se va hrăni mereu cu această umbră lăsată de Radu Mazăre.

Ca o percepție personală, după un an și jumătate petrecut în Marea Britanie, la întoarcerea în Constanța am constatat că orașul rămâne prins în acel illo tempore balcanic, blocat într-o capsulă a timpului unde mizele viitorului sunt mereu ratate.

REPORTER: Cum apreciați mișcările PNL la nivel municipal și județean? Dar celelalte partide de pe scena politică, cum se prezintă? 

V.D.D: PNL a trecut printr-o emoție puternică în 2016, a avut un scor lăudabil la alegerile locale, a învins PSD-ul pe județ, a pierdut pe municipiu, iar scorul strâns în jurul celor 100 de voturi diferență dintre PNL și PSD la nivel județean au făcut din PNL cel mai important partid din opoziție. Desigur, alegerile parlamentare au reprezentat un duș rece pentru PNL, pe plan local, însă astăzi pot spune că PNL se află în situația în care, în 2020, va avea prima șansă în ceea ce privește Primăria Constanța și Consiliul Județean. În momentul de față, pe scena politică există o guvernare care în fiecare zi naște noi și noi situații, aș spune comice, acest șoc urmând să fie resimțit cel mai probabil în următoarele cicluri electorale, iar cel mai puternic va fi simțit în alegerile locale, mai ales în Constanța, pentru că așa-zisele mari proiecte pentru municipiu și județ au fost ratate.

În afară de anumite negocieri personale pentru anumite instituții locale, nu avem exemple clare de investiții, ceea ce va constitui un argument puternic pentru opoziție.

În momentul de față, PNL este obligat să facă cât mai multe încercări și să testeze soluții, astfel încât să legitimeze soluția potrivită pentru alegerile locale din 2020. Anul 2019 va fi unul compromis, mai ales că agenda politică va fi dominată de alegerile europarlamentare și de cele prezidențiale.

În ceea ce privește celelalte partide de pe scena politică, PMP se află într-un con de umbră, aș spune că este partidul care și-a pierdut, pe plan local, identitatea și este total în contradicție cu ceea ce face partidul la nivel național. În timp ce liderul lor spiritual vorbește despre o opoziție unită împotriva guvernării PSD-ALDE, pe plan local, liderul PMP este doar un purtător de cuvânt al celor de la PSD. Despre ALDE, pot spune că este partidul care se bucură de moștenirea politică a lui Tăriceanu. Din comunicarea lor publică, putem deduce că este un partid care își caută un loc pe scena politică locală, având un comportament public fără consecvență. Aș face referire și la USR, care, din perspectiva mea, reprezintă un partid al momentului care speculează, în comunicare, orice situație care apare pe agenda mass-mediei. Am putea să îi numim speculanți ai momentului. Nu în ultimul rând, o precizare scurtă despre PSD care, pe plan local, pare a fi într-o situație total încurcată, iar în ceea ce privește comunicarea, PSD Constanța se află într-o zonă pe care aș numi-o primitivă, pentru că orice gest naște tot felul de situații hilare sau critice. Un exemplu bun este acel tablou cu Liviu Dragnea din sediul PSD Constanța, care a fost motiv de amuzament ceva vreme pe rețelele de socializare.

REPORTER: Cum îi vedeți pe parlamentarii de Constanța, Vergil Chițac (senator neafiliat) și Stelian Ion (deputat USR)?

V.D.D: Cei doi reprezintă două profile total diferite, ca și personalități politice, ca și atitudine publică… Referitor la Vergil Chițac, probabil că după terminarea mandatului, se va bucura de pensia sa militară, iar fuga aceasta de la partidul care i-a conferit un scaun în Parlament spre această zonă a independentului îmi confirmă faptul că, din 2020, va fi un pensionar fericit, dacă nu își găsește locul în unul din partidele existente sau nou înființate, între timp. Este puțin iritant faptul că oameni de talia senatorului Chițac amestecă sectorul politic cu cel non-guvernamental. Fuga din partidul care i-a oferit totul demonstrează că nu știe să lucreze în echipă și că este un tip individualist. Iar în alegerile locale din 2016 și în cele parlamentare a obținut maximul politic posibil. Așa cum spun ”gurile rele”, își va încerca norocul și în 2020 cu o nouă candidatură la Primăria Constanța, ceea ce înseamnă că această încercare este mai mult una de orgoliu, iar orgoliile în politică se plătesc scump, adesea. Am putea spune că o eventuală candidatură a așa-zisului independent ONG-ist va fi doar în folosul PSD-ului. În plus, vedem această preocupare pe care o are, ca parlamentar, pe zona de apărare, ceea ce confirmă oarecum că speranțele lui de a deveni ministru al Apărării încă sunt puternice.

De cealaltă parte, despre Stelian Ion pot spune că fierbe sângele în el, vrea să fie prezent, speculează orice subiect apărut pe agenda mass-mediei. Desigur că toate acestea au legătură cu vârsta, precum și cu ambițiile politice ale zilei de mâine. Sunt mai critic în ceea ce privește USR-ul, pentru că activitatea sa ascunde încercarea de câștiga puncte de imagine, având mai puține obiective concrete realizate. De aceea, îi numesc speculanți ai momentului. Doar dacă ne uităm pe paginile lor, pe rețelele de socializare, putem constata că, imediat ce există un murmur al urbei, USR vine cu steagul fluturând. În plus, aș adăuga că USR nu are de-a face cu ceea ce privește liniile generale și clasice ale unui partid politic. Cel mai probabil, prima dată când vor avea contact cu tot ce înseamnă ideea de putere, va însemna și sfârșitul lor pe scena politică.

REPORTER: Până la alegerile locale mai sunt doi ani. Cum credeți că va fi acest scrutin? Va aduce surprize în configurația administrației locale și județene?

V.D.D: În următorii 2 ani, ne așteaptă 4 scrutine electorale: alegeri europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamentare. Anul viitor, vor fi 2 scrutine electorale care, ca miză politică, sunt total diferite față de alegerile locale. Desigur, ce se întâmplă astăzi pe plan local și câtă fierbere există în societatea locală indică anumite premize că alegerile locale din 2020 vor produce surprize pe plan local. Ca noutate, după cum este astăzi configurația politică locală, mai mult ca sigur în 2020 vom avea și alte partide, atât în Consiliul Municipal,  cât și în cel Județean. Avem un partid care se află la putere- PSD- atât pe plan local, cât și la nivel național și care se află într-o situație dramatică, din cauza lipsei de performanță. Desigur că argumentele pot continua, de la investiții la noi locuri de muncă, de la promisiuni la proiecte onorate, iar aceste capitole luate la rând și acest comportament ”arogant” al PSD-ului, precum și haosul intern pot genera mișcări în societate, care să schimbe configurația politică locală.

Ceea ce ar constitui un avantaj în momentul de față ar fi o înghesuială mare de pretendenți și posibili candidați pentru alegerile locale din 2020. Ceea ce ar putea să trieze această înghesuială de candidați este legea care se referă la alegerea primarilor în două tururi, pentru ca orgoliile unora și interesele altora să poată fi rezolvate, astfel încât opinia publică să fie focusată, în al doilea tur, pe candidații cu cele mai mari șanse.

 Îmi aduc aminte că, la unul din proteste, în municipiul Constanța au fost peste 15.000 de tineri în stradă, iar acest lucru indică faptul că în municipiu există un potențial electoral care ar putea produce surprize în următorul scrutin electoral, mai ales că acest tip de electorat conectat la rețelele de socializare are cu totul și cu totul alte însușiri față de electoratul tradițional al PSD-ului. Ceea ce ar păstra actualul status-quo – primar PSD și mici modificări în Consiliul Municipal- ar fi ca legea alegerilor locale să rămână la fel, iar actualul primar să realizeze, ca prin minune, anumite proiecte care să constituie un argument pentru ceea ce urmează în 2020. Așa că politica este mereu surprinzătoare, pentru că adversarii de ieri pot fi aliații de mâine.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *