INTERVIU Victor Ponta (PRO România): „Suntem singura șansă pentru a salva social-democrația! Dragnea îi împinge pe scări pe toți colegii care nu vor ca el să ia România pe persoană fizică”

Fostul premier Victor Ponta deschide lista partidului pe care l-a fondat, PRO România, la alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc duminică, 26 mai. Contestatar vehement al celor care „au acaparat PSD”, adică președintele partidului Liviu Dragnea & co., Ponta a promis că doar deschide această listă, apoi va refuza mandatul și va rămâne în România, unde va continua lupta pentru „social-democrația modernă, europeană”.

CITEȘTE ȘI:

Zilele trecute, Victor Ponta a fost prezent la Constanța, alături de mai mulți lideri ai partidului și de cei doi parlamentari constănțeni, Mircea Titus Dobre și Mircea Banias. Cu acest prilej, Victor Ponta a fost amabil să acorde pentru TOMIS NEWS un amplu interviu:

REPORTER: Ați punctat faptul că „ei au tancuri și rachete”, în timp ce PRO România acționează după „metode de gherilă”. Poate, astăzi, un partid tânăr să producă surpriza pe scena politică?

VICTOR PONTA: Atunci când folosești instituții ale statului în scopuri personale, când ocupi orașe întregi și obligi cetățenii să știe parola de la partid ca să ajungă acasă sau când iei milioane de euro lunar din bani publici ca să îți întreții propaganda și minciuna înseamnă că ai ajuns un mamut al preistoriei politicii, total rupt de realitate. PSD și Liviu Dragnea nu au înțeles, din păcate, că oamenii pe care îi forțează să le aplaude discursurile mincinoase ținute la mitingurile la care vin păziți de jandarmi și de interlopi au ajuns, de fapt, să fie dezgustați și să îi urască. Am creat PRO România tocmai pentru că toți acești români cu valori de centru- stânga să aibă o alternativă și să fie în continuare reprezentați, cu competență și responsabilitate, la fel ca în perioada Năstase sau Ponta. PRO România este în acest moment singura șansă pe care o avem pentru a salva social-democrația din România și onoarea stângii românești pe plan european.

REPORTER: Dacă PRO România va scoate un rezultat bun pe 26 mai, credeți că acel rezultat va produce efecte, cum ar fi, să zicem, în Parlamentul României? Dacă da, care ar fi acestea?

VICTOR PONTA: Alegerile europene reprezintă primul pas pentru salvarea României. La alegerile europarlamentare din 26 mai există un singur vot care poate schimba scena politică – votul pentru PRO România.  Doar un vot semnificativ pentru un partid nou – PRO România va da curaj și încredere altor parlamentari, primari, membri și simpatizanți PSD că există o alternativă reală la Liviu Dragnea. Doar prin întărirea PRO România putem să obținem în Parlament schimbarea din funcție a lui Liviu Dragnea și de la Guvern a Vioricăi Dăncilă. Nu o să plece niciun parlamentar PSD-ALDE la PNL sau la USR. La PRO România au venit deja 21 de parlamentari și acest lucru va continua dacă vom obține un scor bun în aceste alegeri. De aceea, fiecare vot pentru PRO România este un vot contra lui Liviu Dragnea și pentru readucerea competenței în administrarea țării, așa cum a fost guvernarea Ponta în perioada 2012-2015.

REPORTER: Explicați care este, de fapt, rolul lui Darius Vâlcov în arhitectura politică și de ce acest om este atât de important în România în aceste zile?

VICTOR PONTA: Darius Vâlcov e locotenentul prin care Liviu Dragnea conduce Guvernul. Vă amintiți că și Sorin Grindeanu a fost executat de Dragnea tot în urma unui raport mincinos făcut de același Darius Vâlcov. Ceea ce mă îngrijorează pe mine nu sunt neapărat aspectele patologice ale acestui om, care se crede vânat de Soros și de agenți KGB… Ce mă deranjează cel mai tare este că s-a aflat în spatele tuturor măsurilor dezastruoase pe care PSD le-a luat în ultimii ani. Și vreau să vă amintesc doar de războiul cu băncile și ROBOR sau de celebra OUG 114, dată între Crăciun și Revelion, prin care a reușit să dea peste cap sectoare întregi ale economiei și să transfere o notă de plată uriașă în sarcina românilor. Oamenii trebuie să știe că din cauza politicilor economice falimentare gândite de Vâlcov și susținute de Dragnea plătesc astăzi facturi și rate mai mari și simt de la lună la lună cum cheltuiesc mai mult pe mâncare și carburant.

REPORTER: Votul cetățenilor te obligă să guvernezi sau ai scuza să faci ce vrei? Avem democrație, dar ceva parcă nu merge cum trebuie. Unde greșește democrația din România?

VICTOR PONTA: Votul cetățenilor îți dă dreptul să pui un Guvern, dar acest guvern este al românilor nu al lui Liviu Dragnea sau al PSD. În 2016, Liviu Dragnea a revendicat de unul singur scorul istoric al PSD din alegeri – 46%, deși în acea campanie au pus umărul și Victor Ponta, Gabriela Firea, Mihai Tudose, Ion Mocioalcă, Nicu Bănicioiu, Sorin Grindeanu, Adrian Țuțuianu sau Marian Neacșu. Românii au ales PSD și pentru toți acești oameni pe care Dragnea i-a împins mai apoi pe scări când i-au devenit incomozi și îl încurcau în planurile sale de a stăpâni România. Practic, Liviu Dragnea a furat toate aceste voturi și a luat PSD pe persoană fizică. Și de trei ani continuă să blocheze toată România din cauza problemelor sale penale pe care vrea să și le rezolve. Românii s-au săturat să audă toată ziua cum Dragnea folosește instituțiile statului pe care le conduce pentru a-și da legi sau ordonanțe care să-l scape de pușcărie. Lumea nu a votat PSD pentru ca Dragnea să poată scăpa de închisoare. Lumea a votat PSD din dorința sinceră că vor avea parte de o viață mai bună, așa cum au avut în timpul guvernării Ponta. La alegerile din 26 mai sunt convins că scorul PSD va fi cu mult mai mic decât scorul din 2016, deși PSD se află la guvernare, controlează parlamentul și toate instituțiile deconcentrate. Abia după 26 mai vom vedea câtă legitimitate mai are Liviu Dragnea să conducă România de unul singur.

REPORTER: Aveți un basarabean pe lista partidului. Ce poate Iurie Leancă să aducă pentru Rep. Moldova din postura de europarlamentar.

VICTOR PONTA: În acest moment… și o spun cu regret… în afară de PRO România, nimeni din România și cu atât mai puțin Liviu Dragnea nu pare să fie interesat de soarta Republicii Moldova. În perioada 2012-2015 când și Iurie Leancă era premier la Chișinău am realizat împreună foarte multe lucruri bune pentru cetățenii moldoveni – gazoductul Iași-Ungheni, autobuzele școlare, renovarea școlilor și grădinițelor, înființarea serviciului ISU Moldova etc. Din păcate, după ce nu am mai fost noi, toate aceste proiecte au fost abandonate. Eu cred că în lipsa unui sprijin concret pentru susținerea aspirațiilor europene ale Rep. Moldova s-ar putea să ne trezim cu o influență tot mai mare a Rusiei la granița noastră. Avem o datorie istorică, națională, dar și economică de a sprijini Rep Moldova în parcursul său european. Acesta este motivul pentru care i-am propus lui Iurie Leancă să candideze pe lista PRO România la aceste alegeri europarlamentare. PRO România este singurul partid care face lucruri concrete pentru Republic Moldova, iar Iurie Leancă va fi acea voce puternică care va susține la Bruxelles cauza europeană a cetățenilor moldoveni.

REPORTER: De ce Corina Crețu și nu Rovana Plumb sau Rareș Bogdan?

VICTOR PONTA: Rovana Plumb vrea să trăim cu toții în „Țara lui Liviu Dragnea”, în timp ce Rareș Bogdan mai are de învățat ce înseamnă politica. Nu am cum să susțin un om care și-a vândut sufletul pentru funcții, dar nici pe cineva care este de dreapta. În schimb, Corina Crețu este un om respectat la nivel european, care se bucură de prestigiu și al cărei profesionalism este unanim recunoscut. Corina Crețu este persoana cu cea mai înaltă funcție la nivel european care va candida în aceste alegeri din România, un om cu o pregătire profesională ireproșabilă și cu o experiență incontestabilă. Oameni precum Corina Crețu vor ști, de exemplu, să negocieze în avantajul României viitorul cadru financiar multianual al UE; a dovedit deja că știe să facă acest lucru după ce a propus din postura de comisar european o alocare cu 6 miliarde mai mult, adică 31 de miliarde de euro, pentru fondurile politicilor de coeziune și dezvoltare regională destinate României în perioada 2021-2027. Din păcate, Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu a sprijinit-o deloc pe Corina Crețu – deși deținea președinția rotativă a Consiliului UE și avea toate instrumentele necesare pentru a face acest lucru.

Comandat de Partidul PRO România, codul unic de identificare atribuit mandatarului 41190009.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*