INTERVIU Vergil Chițac: „Va fi dificil să asociem dorinței și putința de înzestrare militară!” Despre proiectul politic: „Suntem mai puternici împreună, vigilenți și implicați!”

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a efectuat recent o vizită de lucru în garnizoanele Constanța și Mangalia, prilej cu care a vorbit mai multe despre programul de înzestrare a Armatei Române. Un program care nu mai necesită amânare, ambițios, cel puțin la nivel declarativ, din care reținem că Forțele Navale, aproape lăsate de izbeliște în ultimii ani, vor beneficia nu de unul, ci de trei submarine, alături de un „pachet” de baterii de coastă, fregate recondiționate și alte corvete noi și îmbunătățite ș.a.m.d.

CITEȘTE ȘI:

Industria de apărare răsuflă ușurată: S-a adoptat OUG care permite realizarea de investiții

Senatorul neafiliat constănțean amiralul Vergil Chițac este membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat și a fost președintele celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare NATO, care a avut loc între 6-9 octombrie 2017, la București. Astfel, senatorul se află cât se poate de aproape de detaliile privind programul de înzestrare, aprobat pe 24 februarie 2016 de Consiliul Suprem de Apărare a Țării și care se întinde până în 2026, an important, întrucât abia de atunci, susține Vergil Chițac, putem discuta de cele trei submarine anunțate de ministrul Apărării.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Ambasada Rusiei în România: „Tancurile rusești nu mai sunt în Republica Moldova. NATO nu a ratificat tratatul cu CSI”

România s-a angajat să asigure anual 2% din PIB pentru cheltuielile cu dotarea Armatei, începând din 2017. Nu știm dacă este vorba despre dorința țării noastre de a asigura o imagine pozitivă la Washington sau de dorința sinceră de a trece, în premieră, Armata României în zona țărilor capabile din punct de vedere militar. În septembrie 2016, primele șase avioane Lockheed Martin  F-16, din cele 12 achiziționate de România, au decolat de pe baza Monte Real din Portugalia, pentru a intra în dotarea Forțelor Aeriene Române, prilej cu care s-a reînființat istorica Escadrilă 53 de Vânătoare. De asemenea, proiectul de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” a fost adoptat pe 21 noiembrie 2017 de Camera Deputaților, fiind practic contractarea de către țara noastră a primului sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM), un contract în valoare totală de 4,64 miliarde USD.

Așadar, achiziționăm avioane și rachete. Sunt utile sau nu? Ce ar mai trebui achiziționat? Care sunt nevoile Forțelor Navale și ale celorlalte arme? Despre toate acestea am discutat cu amiralul Vergil Chițac, care a fost amabil să ne detalieze în cadrul unui amplu interviu. De asemenea, senatorul, plecat din Partidul Național Liberal, are și un obiectiv politic discutat în această perioadă în spațiul public, care nu putea fi evitat și despre care, de asemenea, ne-a dezvăluit mai multe aspecte:

„Ministrul a fost îngrijorat de lipsa echipamentelor militare, ceea ce pune sub semnul întrebării capacitatea Forțelor Navale de a-și îndeplini integral misiunile. A simțit nevoia să pluseze”

REPORTER: Am primit recent vizita ministrului Apărării, domnul Mihai Fifor, care a anunțat construirea a trei submarine. Considerați ca fiind realizabil acest obiectiv? Dacă da, cum; dacă nu, de ce?

Vergil Chițac: Înainte de a vă răspunde la întrebare va trebui să conexăm vizita ministrului Fifor în „Marina Militară” cu promisiunea publică pe care a făcut-o, aceea că anul 2018 va fi consacrat Forțelor Navale. Înțelegem prin asta că efortul investițional din acest an va fi dedicat acestei arme, o acțiune absolut necesară, în noile condiții ale mediului de securitate în care ne situăm. Să nu uităm că „pizmașul de la răsărit” e la 210 mile marine de Constanța. Anunțul privind „construirea” a trei submarine m-a surprins și pe mine. Speculez spunând că ministrul a fost îngrijorat de lipsa echipamentelor militare, ceea ce pune sub semnul întrebării capacitatea Forțelor Navale de a-și îndeplini integral misiunile ce le revin. Și a simțit nevoia să pluseze. Oarecum hazardat, pentru că submarinele nu se regăsesc în nici un document strategic privind înzestrarea armatei. Mai mult decât atât, avem un Memorandum aprobat de Parlament în aprilie 2017, ce cuprinde 8 programe majore de înzestrare cu tehnică de luptă a armatei pe următorii 10 ani, în valoare de 10 miliarde de Euro, în care programul „submarine” nu se regăsește. Legat de „construirea a trei submarine” este necesar să vedem ce înțelegem prin această sintagmă. Am fi într-o mare eroare să ne imaginăm că într-un șantier naval din țara noastră am putea realiza un submarin, cu miile, poate zecile de mii de repere ce alcătuiesc această construcție inginerească extrem de complexă, furnizate de industria românească. Asta ar însemna „realizare de produs” iar singurii capabili în momentul de față sunt americanii. Toți ceilalți fac „integrare de produs”. Când ministrul a spus că va fi o condiție esențială ca el să fie construit într-un șantier românesc, s-a referit la faptul că va pune această condiție în caietul de sarcini. În concluzie, obiectivul este realizabil în condițiile în care sunt fonduri, care se adaugă celor planificate pentru achiziția reperelor deja aprobate. Despre realizarea în țara noastră îmi este greu să mă pronunț, depinzând de capacitatea de negociere a statului român.

REPORTER: 2% din PIB pentru Apărare, care se vor duce pentru (printre altele) fregate, corvete, presupusele submarine, cele patru baterii de coastă; reușim să atingem, financiar vorbind, aceste obiective?

Vergil Chițac: Obiectivul 2% din PIB pentru Apărare a apărut pentru prima dată în Declarația comună a șefilor de stat și de guvern participanți la Summitul NATO din Țara Galilor în 2014. Atunci s-a convenit ca aliații să cheltuiască timp de un deceniu 2% din PIB pentru Apărare, din care cel puțin 20% din bugetele lor pentru echipamente de importanță majoră. Nivelul de ambiție al nostru este superior pentru că dacă vom face un calcul simplu vom vedea că suma alocată pentru achiziția de echipamente este superioară valorii minime impuse. Modernizarea fregatelor este la pachet cu achiziția corvetelor multirol și va avea loc în perioada următoare. Cred că despre submarine putem vorbi după 2026, dacă se păstrează actuala viziune a înzestrării.

REPORTER: Ministrul Apărării a insistat pe „șantier naval DIN România”. România a avut un șantier naval militar, la Mangalia, incapabil astăzi să asigure construcțiile despre care vorbim. Așadar, putem aprecia că o companie străină care ne-ar putea asigura solicitările militare nu se va folosi de tehnologia constructoare împotriva noastră, dacă o va cere contextul? Cum vedeți această abordare a asigurării unei tehnologii militare pentru o țară de către o companie străină?

Vergil Chițac: Așa cum am spus, marea majoritate a țărilor dețin echipamente militare în care sunt integrate componente, fabricate în exterior. Sigur, pur teoretic poate exista un astfel de risc, însă practic el este acoperit de detaliile contractuale stabilite de experții militari și de faptul în sine că implicați sunt partenerii din Alianță. Ori, până acum, nu avem nici un motiv să le punem la îndoială onestitatea. Oricum, într-o lume globalizată și conectată, statele nu pot obține rezultate majore pe cont propriu. Actuala fragmentare și nestandardizare a industriei de armament din lumea euro-atlantică face ca pe lângă lipsa de interoperabilitate în unele cazuri să determine și costuri de oportunitate de cel puțin 30 miliarde de euro. Din aceste motive, coroborat și cu faptul că „smart defence” înseamnă să cheltuim mai bine, nu neapărat mai mult, viitorul în construcția de armament este al integrării capabilităților tehnologice cele mai bune.

„Calitatea militarilor români este unanim apreciată atât în teatrele de operații cât și la comandamentele multinaționale în care activează”

REPORTER: Suntem în al doilea an de alocare a 2% din PIB, o performanță pentru România, în contextul în care mulți parteneri NATO nu asigură acest procent. Ne lăudăm procentual, ne putem lăuda și, efectiv, ca performanțe? Care considerați că ar fi acestea?

Vergil Chițac: Performanțele Armatei Române țin în special de prestația în afara hotarelor, în teatrele de operații din Irak, Afganistan, din Balcanii de Vest sau în cadrul misiunilor navale din Marea Mediterană sau Cornul Africii. Din acest punct de vedere România a punctat cu mult peste clasa ei. Calitatea militarilor români este unanim apreciată atât în teatrele de operații cât și la comandamentele multinaționale în care activează. Nu exagerez cu nimic dacă spun că Armata Română a fost factorul decisiv care a cântărit în 2004 când NATO a decis să ne integrăm.

REPORTER: Ce considerați că România are exactă nevoie pentru apărarea litoralului în caz de conflict.

Vergil Chițac: Haideți să avem o abordare mai largă plecând de la misiunea principală a Marinei Militare aceea de a asigura protecția transporturilor și comunicațiilor navale în interiorul apelor teritoriale și extins până în Zona Economică Exclusivă, acolo unde România exploatează rezervele de petrol și de gaz pe care le deține. Ei bine, din această perspectivă avem nevoie de:

  • Nave cu viteză mare și posibilități de descoperire și lovire rapidă a navelor de suprafață și a submarinelor inamice iar 6 corvete grupate în două divizioane dislocate la Constanța și Sulina ar fi suficiente;
  • Sisteme complexe de apărare antiaeriană cu bătaie mare (Patriot), care să acopere zona de litoral;
  • Rachete de coastă anti-navă mobile cu bătaie de cel puțin 80 Mm;
  • Puitoare și vânătoare de mine; minarea ar putea fi într-o zonă nesecretă tocmai pentru a dirija traficul naval spre o zonă convenabilă și plecând, în același timp, de la realitatea că minarea este o operațiune simplă iar dragajul e complicat;
  • Actualele fregate modernizate pot fi puse și la dispoziția NATO, la nevoie, pentru operațiuni maritime;
  • Submarinele, despre care am vorbit, vor fi utilizate pentru controlul traficului naval și crearea pericolului antisubmarin, ținând seama de faptul că măsurile de protecție împotriva submarinelor noastre pe care inamicul trebuie să le ia, sunt foarte costisitoare.

Vă rog să luați notă de faptul că aceasta este viziunea mea, fără a ști cum au gândit responsabilii din Forțele Navale aceste circumstanțe.

REPORTER: F-16? F-35? Sau altceva?

Vergil Chițac: Discuțiile exploratorii au fost făcute cu americanii pentru 36 de avioane F-16. Alte informații nu am. Va fi dificil să asociem dorinței și putința. Și F-16 și submarine și Patriot și corvete și altele…

„Aventură, care s-a sfârșit din păcate cu o „tevatură”, caracteristică liberalilor constănțeni”

REPORTER: Se vorbește despre dumneavoastră că, după „aventura” liberală, sunteți astăzi într-un nou context și avânt politic. Intenționați să fondați un partid? Dacă da, acesta va fi regional sau național? Care ar fi doctrina, intențiile și obiectivele acestei platforme politice?

Vergil Chițac: Bine zis „aventură”, care s-a sfârșit din păcate cu o „tevatură”, caracteristică liberalilor constănțeni. Eu, așa cum am scris în postarea ocazionată de plecarea mea din PNL, îmi continui activitatea parlamentară cu maximă seriozitate și m-am implicat de curând în zona civică prin înființarea unei asociații alături de parteneri și prieteni în același timp. Viziunea noastră este să creăm o comunitate angajată de cetățeni și o administrație onestă și profesionistă care lucrează împreună pentru a face din Constanța un loc în care se poate trăi și lucra civilizat. Pentru a atinge acest deziderat vom spori conștientizarea și angajamentul cetățenilor și vom ajuta la eliminarea corupției și profesionalizarea administrației prin acțiuni concrete și consiliere. Detalii veți primi în curând când vom prezenta asociația și le veți putea transmite cititorilor dumneavoastră. Despre partid, vorba lui Ciu Enlai, „E prea devreme să ne pronunțăm”!

REPORTER: Ați fost candidatul opoziției constănțene care a avut cel mai bun scor în această ipostază. Mesajul, într-o singură propoziție, pe care îl aveți acum pentru toți constănțenii.

Vergil Chițac: Mesajul meu este, dacă vreți, o retorică motivațională. Este o idee simplă dar foarte importantă. „Suntem mai puternici împreună, vigilenți și implicați!”

CITEȘTE ȘI:

Acord între firmele din industria de apărare din România și Turcia. Bătaie pentru retehnologizarea fregatelor românești

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *