INTERVIU Robert Turcescu: „Putem pune problema Unirii Republicii Moldova cu România încă de anul viitor!”

Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a lansat săptămâna trecută Partidul Unității Naționale (PUN), care își propune să devină principala forță de dreapta și să coaguleze în jurul său toate mișcările unioniste. Duminică a avut loc primul Congres al PUN, eveniment la care au participat și politicieni din România, precum senatorul Traian Băsescu, deputații Constantin Codreanu și Robert Turcescu (ambii PMP, ultimul fiind deputat de Constanța).

PUN se axează pe „morala creştină, patriotism luminat, dreptate socială, solidaritate, subsidiaritate” și, în cadrul Congresului de duminică, Traian Băsescu a fost ales președinte de onoare al formațiunii, iar Codreanu prim-vicepreședinte.

VIDEO+FOTO Basarabenii vor UNIREA! INCIDENTE la constituirea Sfatului Țării 2!

„Igor Dodon îşi continuă acţiunile împotriva intereselor de securitate ale Republicii Moldova. Astăzi, a decis să retragă de la Guvern proiectul Strategiei de Securitate trimisă spre aprobare de către fostul preşedinte, Nicolae Timofti. În calitate de ministru al apărării am lucrat la această strategie alături de experţi naţionali şi internaţionali. Ţinta lui Igor Dodon prin retragerea strategiei de securitate urmăreşte mai multe obiective. Pe de o parte, intenţionează să subordoneze securitar Republica Moldova intereselor Federţiei Ruse, iar pe de alta parte, vizează decuplarea Republicii Moldova de colaborarea cu NATO, a declarat, marți, președintele PUN, Anatol Șalaru.

Deputatul de Constanța, Robert Turcescu, a fost prezent la cel dintâi Congres al PUN și a fost amabil să explice pentru TOMIS NEWS, în cadrul unui interviu, cum se pune problema Republicii Moldova în contextul geopolitic actual.

REPORTER: Cum a fost la cel dintâi Congres al Partidului Unității Naționale?

Robert Turcescu: Atmosfera a fost uluitoare! Au fost peste 1.000 de delegați la acest Congres și trebuie să spun fără exagerare că vorbim despre un eveniment istoric! Românii de dincolo de Prut și din Republica Moldova au nevoie, așa cum s-a simțit, de un partid care să pună cu hotărâre accent pe ideea de Unire a Republicii Moldova cu România!

REPORTER: De ce nu s-a putut până acum? În Republica Moldova au mai fost partide unioniste…

Robert Turcescu: Din cauza discursului multiplu sau dublu, dacă vrei, dar cred că e vorba de mai mult… discursul multiplu al liderilor de la Chișinău, în sensul că aceștia când merg în Uniunea Europeană, cum spunea Traian Băsescu, se declară pro UE, când merg în Rusia, fac pledoarie pentru CSI și se declară filoruși, iar când ajung la București se declară unioniști! Prin urmare, de fiecare dată, în acești ultimi ani, politicienii de la Chișinău au dovedit duplicitate în raportare la ceea ce înseamnă valorile occidentale sau vestice. Prin urmare, de această dată cred că vorbim de o premieră în Republica Moldova, când un partid, Partidul Unității Naționale, își asumă ca obiectiv clar, definit, Unirea Republicii Moldova cu România! Iar lucrul acesta a fost spus categoric de toți cei prezenți la Congresul PUN!

REPORTER: Există un protocol de colaborare între PMP și PUN. Ce presupune acest protocol?

Robert Turcescu: Cel mai important aspect din acest protocol de colaborare este legat de faptul că ambele partide, iar în România PMP este singurul partid care are acest lucru înscris în programul politic, militează clar, definit, ca obiectiv principal, Unirea Republicii Moldova cu România și, din această perspectivă, vorbim despre o premieră, în așa fel încât cred că din acest moment există bazele unui dialog dincolo de granițe, care va avea ecou atât în Parlamentul de la București, cât și în Parlamentul de la Chișinău, în perspectiva alegerilor din 2018, care vor avea loc în Republica Moldova.

REPORTER: Un orizont de timp pentru Unirea celor două state românești, Republica Moldova și România?

Robert Turcescu: S-ar putea produce mai repede decât își închipuie unii sau alții! Pentru că, dacă PUN va câștiga la alegerile din 2018 suficiente mandate încât să poată genera o dezbatere serioasă în Parlamentul de la Chișinău, asta însemnând să câștige 50+1% din mandatele Parlamentului, atunci cu siguranță și nu ar fi o surpriză chiar atât de mare… am putea pune problema Unirii Republicii Moldova cu România încă de anul viitor!

REPORTER: Spui că există o perspectivă pentru anul viitor… Trebuie să inițieze care Parlament această Unire? Al nostru? Al lor? O decizie de referendum… decid președinții? Care sunt pașii?

Robert Turcescu: 80% din cetățenii republicii noastre sunt pro Unire! În acest moment, crește puternic în Republica Moldova filonul celor care se declară pentru Unirea cu România. Cel mai important lucru, dacă vorbim de etape, este ca la alegerile de anul viitor de la Chișinău, PUN să câștige cât mai multe mandate în Parlamentul Republicii Moldova!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *