INTERVIU Răzvan Filipescu (PRO România): „Putem crește nivelul de trai în Constanța dezvoltând agroturismul!”

Candidatul la Consiliul Județean Constanța Răsvan Filipescu vine cu proiecte concrete, pentru toate localitățile județului: dezvoltare, modernizare, încurajarea antreprenorilor și a agricultorilor, târguri și oboare care să atragă inclusiv turiști, pentru a genera creșteri economice importante, în mediul rural. Unul dintre proiectele echipei PRO România este desființarea actualului aeroport și construirea unuia nou, la Medgidia. Răzvan Filipescu spune că prioritare sunt investițiile CJ în Sănătate și în infrastructură, pentru a atrage investitoti și a crea locuri de muncă. De asemenea, în Educație și în transformarea județului în zonă verde, atractivă pentru turiști. Locurile de agrement ar fi cheia succesului, dacă s-ar înființa în mai multe localități ale județului Constanța, astfel încât să dezvolte agroturismul, în zona rurală. Foarte multe dintre aceste investiții care ar putea schimba fața județului se pot face cu fonduri europene.

Ce aduceți, ca noutate, pentru județul Constanța, dacă veți deveni președintele Consiliului Județean?

Răzvan Filipescu: În primul rând, venim cu o viziune nouă, pentru toate localitățile județului, atât eu, cât și colegii mei, din echipa PRO România. Suntem tineri, am demonstrat până acum că muncim și avem rezultate remarcabile, iar acum vrem să transformăm județul Constanța într-unul de top. Avem turism, dar avem și agricultură, în localitățile județului Constanța. Dacă cineva avea interesul și viziunea necesare pentru a dezvolta localitățile județului Constanța, se puteau accesa fonduri europene, pentru amenajarea unor târguri și oboare care să atragă inclusiv turiști în zonele rurale, astfel încât să avem creștere economică și creștere a nivelului de trai. Noi venim cu proiecte concrete. Nu mai suport să văd reprezentanții autprităților locale lăudându-se că au asfaltat drumuri. Asta e treaba lor. Dar nu au venit cu niciun proiect de dezvoltare, până acum. Am bătut județul în lung și-n lat, de-a lungul timpului, nu doar acum. Vorbesc frecvent cu oamenii, de ani de zile, deci am în vedere nevoile și dorințele lor.

Dați-ne un exemplu concret de proiect care ar putea dezvolta localitățile din mediul rural ale județului Constanța.

Răzvan Filipescu: Am fost, de mai multe ori, în Comuna Amzacea. La târgul de la General Scărișoreanu se poate amenaja spațiul astfel încât acest loc să devină o atracție pentru oameni din toate zonele țării. Dar nu se poate obține acest lucru, dacă produsele se vând în spații insalubre, pe asfalt. Aici ar trebui să amenajăm spațiul, astfel încât să fie un loc în care vânzătorii, cumpărătorii și turiștii să aibă și un spațiu de relaxare. Produsele trebuie să fie expuse pe tarabe, în condiții civilizate, nu pe jos, fără niciun fel de normă de igienă, într-un haos general. Unul dintre proiectele pe care le propun vizează amenajarea unor astfel de târguri și oboare care să dezvolte inclusiv agroturismul în zona fără deschidere la litoral. Știți deja că susțin dezvoltarea antreprenorilor locali. Micii producători merită o piață de desfacere organizată un târg modern, realizat conform normelor europene, care să asigure atât siguranța negustorilor cât și pe cea a vizitatorilor. Un obor modern ar încuraja alăturarea mai multor producători locali și totodată ar atrage mai mulți turiști și locuitori ai județului, dornici să încerce produsele tradiționale dobrogene, fructele și legumele românești, ouăle și păsările sănătoase, de curte, și multe altele. Târgul din localitatea General Scărișoreanu este cel mai mare din județ, atrăgând deja mii de vizitatori și comercianți din Constanța și din județele limitrofe. Din păcate însă, condițiile actuale de comercializare sunt jalnice, nici măcar tarabe nu există. Vreau să susținem producătorii locali cu proiecte concrete! Trebuie să intrăm și noi odată în secolul al XXI-lea și pentru asta propun un proiect amplu de modernizare a acestui târg, un proiect de adaptare la un comerț civilizat, cu zone separate pentru produse diverse, produse agroalimentare și animale vii, zonă de agrement – parc, zonă de terasă cu restaurant și zone de toalete, lucruri normale în orice țară și adaptate la noile norme sanitare impuse de pandemia de COVID 19.

Ce alte locuri ar putea atrage turiști, dacă s-ar înființa astfel de târguri?

Răzvan Filipescu: Propun realizarea a încă două astfel de târguri, unul la Cobadin, unde acum totul se vinde pe trotuar, și un altul în zona de nord a județului, care să funcționeze tot weekendul și care se pot transforma inclusiv în Târguri de Crăciun sau Paște, devenind atracții de interes pentru toți locuitorii județului.Comuna Cobadin este unul dintre locurile în care, în calitate de Președinte al Consiliului Județean Constanța, îmi doresc să transform în realitate un astfel de proiect de târg de produse tradiționale, care să atragă atât cumpărători, cât și turiști, asemănător celui de la General Scărișoreanu. În plus, prin proiecte de dezvoltare, tot județul Constanța ar putea să devină o oază de verdeață, care să atragă turiști și în zona rurală. Putem valorifica potențialul enorm pe care-l avem, cu proiecte prin care să construim sate pescărești, de-a lungul Dunării, cu zone de agrement, cu zone de cazare, căsuțe de meșteșugărit, cu magazine unde cramele din Dobrogea ar putea să angajeze localnici, să vândă vinuri, pentru că avem vinuri bune în Dobrogea. Și pescarii și-ar putea vinde peștele, în zone speccial amenajate.

Cum se va putea face, concret, acest lucru?

Răzvan Filipescu: Ne implicăm, muncim și nu maipierdem oportunitățile de finanțare. Eu reprezint o altă generație de politicieni, o clasă care vrea să facă lucruri și vrea să vorbească concret și aplicat. Noi ne-am suflecat mâneile și am muncit, ceea ce vom face și de-acum înainte. Mă așteptam să-și dorească și contracandidații mei să vorbim mai mult despre proiecte, în această perioadă, dar, din păcate, din cauza refuzului lor, nu a fost posibil. M-am săturat de ipocrizia generației vechi de politicieni, care au preferat să-și transmită mesajele ori în interviuri directe, ori în spatele unor postări pe Facebook, chiar preluând din unele idei pe care noi le-am prezentat. Tocmai pentru că m-am săturat de această ipocrizie și de lipsa lor de implicare, m-am hotărât să candidez la funcția de Președinte al Consiliului Județean Constanța.

De ce propune echipa PRO România aeroport internațional la Medgidia și nu extinderea celui actual sau a aerodromului de la Tuzla?

Răzvan Filipescu: Echipa PRO România Constanța a realizat un studiu preliminar pentru strămutarea traficului aerian de pasageri de la Mihail Kogălniceanu la Medgidia. Explicația este foarte simplă: baza militară de la Mihail Kogălniceanu se va extinde, în următoarea perioadă, astfel încât orice nouă investiție în acel aeroport se va fi pentru o perioadă foarte scurtă de timp. De asemenea, ideea de a transforma aerodromul de la Tuzla în aeroport necesită eforturi uriașe, cu investiții enorme, pentru un proiect care nu va putea să corespundă, la final, normelor internaționale pentru traficul aerian de pasageri. Noi am identificat o altă oportunitate: Aeroport Internațional la Medgidia, pe o suprafață de teren de aproximativ 250 de hectare. 

Care ar fi dotările, costurile și sursele de finanțare?

Răzvan Filipescu: Valoarea estimată a proiectului este de 325 de milioane de euro. Conform programului de relansare al actualului Guvern – Planul național de investiții și relansare economică, în conținutul anexei nr. 5, secțiunea proiecte de modernizare a infrastucturii aeroportuare – este prevăzută, în total, suma de 299,9 milioane de euro, pentru Județul Constanța. Propunem orientarea fondurilor către viitorul Aeroport Internațional de la Medgidia. Va fi compus dintr-un ansamblu de terenuri, clădiri și instalații care deservesc traficul aerian: Aerodrom; Turn de control, o clădire administrativă; Terminal pasageri Sosiri; Terminal pasageri Plecări; o clădire VIP; o clădire pentru Urgențe; Hangare; Zonă Cargo; Parcare administrație; Parcare Sosiri; Parcare Plecări; Parcare Cargo; Parcare VIP. Pe lângă standardele și dotările contemporane, clădirea va fi una „verde” și va prezenta surse alternative de energie, precum panouri fotovoltaice integrate, montate pe acoperiș, sisteme inteligente de încălzire şi iluminare, faţade inteligente, care includ sisteme de umbrire, menite să reducă mult consumul de energie. De asemenea, staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice. Este un proiect realizabil și mult mai realist decât cele propuse până acum.

Ce mesaj aveți pentru constănțeni?

Răzvan Filipescu: Nu le mai dați șansa ipocriților să vă păcălească! Vă aștept la vot, pe 27 Septembrie!  

COMANDAT DE PARTIDUL PRO ROMÂNIA FILIALA CONSTANȚA, COD MANDATAR FINANCIAR 21200010

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *