Spread the love

Candidatul Alianței 2020 USR PLUS, Nicolae Ștefănuță, este diplomat european, în prezent asigurând legătura dintre Parlamentul European și Congresul american. Cu 12 ani de experiență ca expert al Parlamentului European, Nicu Ștefănuță își propune să militeze de la Bruxelles pentru respectarea drepturilor europene ale cetățenilor români, inclusiv pentru intrarea României în spațiul Schengen. Despre acestea și multe altele, Ștefănuță a fost amabil să detalieze pentru TOMIS NEWS în cadrul unui amplu interviu:

REPORTER: Nu te intersectezi în fiecare zi cu un diplomat european. Așadar, domnule Ștefănuță, sunteți în măsură să ne explicați cum decurg relațiile dintre Parlamentul European și Congresul american? Care este rolul României în această structură și dacă și-l îndeplinește.

N. ȘTEFĂNUȚĂ: La nivel formal, relațiile dintre cele două corpuri constă în două întâlniri bianuale a delegațiilor parlamentelor. Acestea se consultă pe teme presante care sunt de interes comun atât pentru SUA, cât și pentru UE. De exemplu, la ultima astfel de întâlnire, în februarie a.c., s-a discutat despre Rusia, interferențele agenților străini în alegeri, în SUA și în viitoarele alegeri Europarlamentare, despre situația din Venezuela și Afghanistan. Alte subiecte care se discută adesea sunt coordonarea luptei împotriva terorismului și strategii comune de apărare, energie, comerț. Relațiile dintre parlamente sunt doar o bucățică mică din puzzle-ul diplomației dintre SUA-UE, și în general cea mai stabilă relație. Când există disensiuni între administrația americană și Comisia Europeană, de obicei delegațiile parlamentare reușesc să depășească aceste momente și să gândească pe termen lung, și să-și reafirme sprijinul pentru cauze comune. Cât despre rolul României, acesta nu este unul formal. El e asumat de toți românii care lucrează în diplomația europeană, și vă spun că toți românii care au ajuns în aceste poziții au muncit pe brânci pentru a ajunge unde sunt și reprezintă România cu mândrie. Și va fi asumat și de europarlamentarii USR care vor face parte din delegația de prietenie UE-SUA. Înțelegem că SUA e cel mai important partener al României dinafara SUA și vom trata această relație ca atare.

REPORTER: Militați pentru accederea României în Spațiul Schengen. Olandezii cer Portul Constanța, ca să ne accepte în acest spațiu? Dacă nu, de unde a apărut această informație și de ce? Dacă da, cum ar trebui să procedăm?

N. ȘTEFĂNUȚĂ: N-aș considera că e o „informație” că olandezii cer Portul Constanța. E un zvon care pare credibil la prima citire, o teorie a conspirației care se integrează perfect în povestea pe care încearcă PSD-ul să o urzească, în care străinii vor îngenuncherea României și demontarea industriei noastre. Un lucru e cert: toamna trecută aveam semnale puternice din partea liderilor tuturor instituțiilor europene abilitate că accederea României în spațiul Schengen e o chestiune care se va rezolva în decursul a câtorva luni de zile. Între timp, atacurile necontenite la adresa justiției și a statului de drept au făcut ca această țintă să fie împinsă pe termen nedefinit. Dezvoltarea infrastructurii interne în România e esențială pentru ca portul Constanța să se dezvolte în aceeași ligă cu Rotterdamul.

REPORTER: Poate Portul Constanța să concureze de la egal la egal cu Rotterdam? De ce nu a făcut-o până acum?

N. ȘTEFĂNUȚĂ: Nu sunt expert în logistică marină și infrastructură, dar din statisticile pe care le am la îndemână aș spune nu. Dimensiunile portului de la Rotterdam sunt copleșitoare în comparație cu cel de la Constanța. Dar e adevărat că Rotterdamul a avut câteva avantaje foarte importante: odată ce ai descărcat marfa la Rotterdam, ai în primul rând acces la una din cele mai puternice piețe din lume și la o uniune vamală, și în al doilea, infrastructură care să ducă marfa mai departe în această piață. Deci accesul la spațiul Schengen e prima parte, dar dezvoltarea infrastructurii interne în România, care să ducă mai departe marfa până în restul Europei, e la fel de esențială pentru ca portul Constanța să se dezvolte în aceeași ligă cu Rotterdamul. De ce nu s-a dezvoltat infrastructura și de ce n-am intrat în spațiul Schengen de peste 12 ani de când suntem membri cu drepturi depline în UE? Întrebați partidele care au format guvernele acestor ani.

REPORTER: Din experiența legăturii între cele două foruri legislative, european și american, care vi se pare cea mai interesantă referire la România? Dar cea mai primejdioasă?

N. ȘTEFĂNUȚĂ: Aș spune că acestea două se confundă: mi s-a părut interesant că șeful Caucusului congresional pentru România în perioada 2014-2016, Mike Turner, a fost în același timp președintele Adunării Parlamentare a NATO. Din punctul americanilor de vedere, relația cu România e importantă din același motiv pentru care e important NATO: securitatea. Ca dovadă, avem baza Mihail Kogălniceanu, pe care aceștia s-au angajat să o modernizeze și întărească în anii următori. Această prismă prin care privesc americanii relația cu noi influențează felu în care se discută despre România în relațiile interparlamentare.

REPORTER: 26 mai, alegeri. 27 mai, ce program aveți?

N. ȘTEFĂNUȚĂ: Pe 27 mai, indiferent de rezultat, ne tragem sufletul, apoi ne pregătim de următoarea bătălie electorală. Până în 2020, toamna, mai sunt trei rânduri de alegeri. Avem de schimbat România.

Comandat de PARTIDUL UNIUNEA SALVAȚI ROMÂNIA, codul unic de identificare atribuit mandatarului 41190006.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *