INTERVIU Mircea Dobre (candidat PSD): „Am făcut parte din echipa care a lucrat la programul de guvernare. Votul cetățenilor pentru noi înseamnă scutirea de taxe pentru agenții economici de pe litoral”

Ne apropiem cu pași repezi spre „momentul zero” al politicii din acest an: alegerile parlamentare din 11 decembrie. TOMIS NEWS apasă pe pedală și vă va prezenta, în cele câteva zile care ne-au mai rămas, punctele de vedere, proiectele și ambițiile celor care vor să ne conducă destinele în următorii patru ani. Alegerile din 11 decembrie sunt o miză importantă. Majoritatea va forma Guvernul și vom afla încotro ne îndreptăm.

CITEȘTE ȘI:

INTERVIU Florin Gheorghe (candidat PSD): „Prin programul nostru, agenții economici pot reinvesti și pot acorda angajaților salarii mai mari” 

CITEȘTE ȘI:

INTERVIU Cristian Darie (candidat PRU): „Am fost ajutați să ne distrugem economia și agricultura. Avem nevoie de conducători patrioți!” 

CITEȘTE ȘI:

INTERVIU Robert Turcescu (candidat PMP): „Dimensiunea geostrategică a Constanței va crește puternic în următorii ani. Trebuie să renaștem speranța, pe care au ucis-o politicienii”

Deputatul Mircea-Titus Dobre face parte din generația nouă a politicii, comportamentul său libertin și curajos, sincer de altfel, se mulează pe ideile aruncate de partidele politice în spațiul public. Își încheie acum primul mandat de parlamentar la doar 37 de ani, în calitate de membru al comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării (din 19 noiembrie 2014).

Are 49 de luări de cuvânt în Parlament și 88 de propuneri legislative inițiate, din care 20 sunt deja legi. 20% din proiectele sale sunt axate pe domeniul muncii, 18% pe finanțe, 14% pe administrație publică și mediu și doar 2,5% pentru agricultură și 1,3% pentru afaceri interne. Nici nu avea cum să fie altfel, Mircea-Titus Dobre este inițiatorul impozitului specific în turism și unul dintre luptătorii constănțeni care s-au luat la „trântă” cu deputatul liberal, Lucia Varga, personajul care blochează constant proiectul șoselei de coastă, candidat acum la Constanța și care garantează că este „susținător al proiectului”. TOMIS NEWS a promis și a demonstrat falsitatea acestui deputat, iar Mircea-Titus Dobre a reconfirmat. Printre proiectele importante ale lui Mircea-Titus Dobre, care urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017, deputatul constănțean a fost amabil să ne vorbească în cadrul unui amplu interviu:

REPORTER: În câteva zile vă încheiați mandatul de parlamentar. Un scurt bilanț pentru acești patru ani?

DOBRE: Să spunem că a fost un mandat destul de furtunos, mulți dintre parlamentari nu și-au dus mandatul până la capăt din diverse motive, mai mult sau mai puțin plăcute, dar în plan personal am făcut tot ce mi-a stat în putință. A fost și un prim mandat. Cel puțin un an trebuie să înveți ce să faci, care sunt procedurile, ceea ce trebuie să faci în privința Regulamentului celor două Camere. Am avut legi importante, în special pentru persoane fizice: legea insolvenței persoanelor fizice, cel privind conversia creditelor în franci elvețieni. În privința persoanelor juridice, a clasei de mijloc, am realizat o lege care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, e vorba de impozitul specific în turism, pentru cei care activează în turism și alimentație publică. Toate aceste companii care obțin venituri și realizează venituri în acest domeniu nu sunt companii foarte mari.

„Dacian Cioloș și Klaus Iohannis sunt împotriva legii privind insolvența persoanelor fizice”

REPORTER: Legea insolvenței persoanelor fizice a avut o soartă mai nefastă. Mulți ani s-a discutat despre ea, a fost într-un final adoptată în Parlament de majoritatea PSD, Guvernul a blocat-o, apoi a fost adoptată iar, de ce nu s-a dorit adoptarea acestei legi?

DOBRE: Este o istorie lungă, noi am aprobat această lege să intre în vigoare de la 1 mai 2016. Președintele Klaus Iohannis a promulgat-o, ulterior a venit guvernul Cioloș cu o Ordonanță de Urgență, prin schimbarea termenului de intrare în vigoare: 31 decembrie 2016! Am schimbat termenul, 1 noiembrie 2016 și când a ajuns la promulgare, dânsul a retrimis-o la Parlament! Ne arată că guvernul Cioloș și Klaus Iohannis au făcut această chestiune pentru că sunt împotriva unei legi care privește persoanele fizice! Acestea trebuie să aibă aceleași drepturi ca persoanele juridice. Nu este inventată de noi, există în Europa, persoane fizice intră în incapacitate de plată nu din rea-credință, în continuare sunt aceste probleme.

REPORTER: Legea impozitului specific în turism… ce s-a înțeles și, mai ales, ce nu s-a înțeles din acest proiect? A stârnit multe critici.

DOBRE: Da, a fost și este criticat de cei care nu au plătit niciodată nimic! S-a spus în spațiul public că se încurajează multinaționalele… vă spun că multinaționalele nu au plătit niciodată nimic statului român. Au desfășurat activități comerciale și au lăsat impozite, ceea ce mi se pare anormal. Când prestezi o activitate, trebuie să lași ceva în țara respectivă. Nu este ilegal, este imoral ceea ce au făcut, și-au externalizat profitul prin companiile mamă din alte state din UE și nu numai. Mi se pare corect ca după ce ai prestat o activitate să lași și statului respectiv, cum se întâmplă și în alte țări: Grecia, Suedia, așa-zisul impozit forfetar, a fost și în Franța ani de zile. Acest impozit s-ar putea să nu rămână tot timpul, se face o mapare a activității respective și vedem câte companii activează în acest domeniu, statul român încă nu știe, cu toate instituțiile din domeniul central, câte companii desfășoară activități în turism și alimentație publică. Firmele mici nu se încadrează în sfera impozitului specific, legea se adresează strict celor care plătesc impozit pe profit, deci nu microîntreprinderilor! Când am discutat proiectul, din noiembrie 2015, în vară, când se lucra la programul de guvernare al PSD, am considerat că trebuia o modificare în ceea ce privește microîntreprinderele. Astfel, în programul PSD de guvernare, în cazul în care cetățenii ne vor da votul, ca de la 1 ianuarie 2017 să introducem impozitul la microîntreprinderi pe un plafon de 500.000 EUR și să fie doar 1% din această sumă maximă! Noi lăsăm numărul de angajați maxim 9 și aplicăm 1% din maxim 500.000 EUR.

REPORTER: Constănțenii așteaptă un proiect: șoseaua de coastă! Unul dintre parlamentarii care ne blochează constant acest proiect candidează, astăzi, la Constanța! Ce se întâmplă cu proiectul?

DOBRE: Nu aș vrea să vorbesc despre concurență, nu mi-a plăcut niciodată să vorbesc urât de cineva anume, dar vreau să vorbesc frumos de cineva anume: colegul meu de partid, Florin Gheorghe, care s-a zbătut foarte mult pentru acest proiect de lege. Am discutat foarte mult, am colaborat, inclusiv colegii din PSD și ALDE au înțeles că acest proiect este pentru România, nu doar pentru județul Constanța. Persoana despre care vorbiți, doamna Lucia Varga, este cea care a blocat acest proiect în momentul în care lucra ca secretar de stat la Ministerul Mediului, nu pricepe despre ce este vorba în acest proiect de lege și a refuzat orice discuție, la una am participat și eu o dată și a spus că nu este bun proiectul de lege și nu are nici un fel de argument.

REPORTER: Cum vedeți configurația politică a Constanței, distribuția, concluzia votului din 11 decembrie?

DOBRE: În ceea ce privește coloratura politică, rămâne la latitudinea cetățenilor din Constanța. Trebuie să facem majoritatea în Parlamentul României împreună cu colegii de la ALDE, avem o coaliție care a funcționat foarte bine, sunt singurul partid care reprezintă liberalismul în România. PNL este, de fapt, un PDL mascat și ei fac parte din familia popularilor europeni. Când au intrat în această familie și-au arătat adevărata față! Nu putem să avem o colaborare cu cei din PNL, niciodată sub această formă.

„Am 40 de proiecte pe care vreau să le duc până la capăt!”

REPORTER: Obiective personale pentru următorii patru ani?

DOBRE: Am 40 de proiecte pe procedură parlamentară și pe care vreau să le duc până la capăt, sunt proiecte legate de administrație publică locală, sănătate ș.a.m.d. Am făcut parte din echipa care a realizat programul de guvernare al PSD și m-am ocupat de zona turism – județul Constanța este un pol important al turismului, ținând cont de faptul că peste jumătatea numărului de cazare din România se află în acest județ, dacă mai adăugăm și zona Tulcea, Dobrogea devine foarte importantă. Trebuie să creștem puțin sezonul pe litoral și în Deltă și dorim să implementăm un program național, care se numește Primul Centru de Agrement, în care statul prin fondul de garantare vine cu o garanție de 80%, dar cu maxim 1 milion lei. Mai trebuie coroborat și cu vacanța copiilor, unde trebuie să intrăm pe un făgaș normal, pe vremea copilăriei mele luam vacanță 10-15 iunie, acum fiind 25 iunie! Mai vreau să mai spun o chestiune legată de legea voucherelor de vacanță, inițiată pe vremea guvernării PSD. Cine intră în concediu în România nu și-l duce la bun sfârșit, să plece pur și simplu de acasă, să iasă din zona din stres. Nu s-a înțeles asta și dorim ca toți angajații din sistemul public, aproximativ 1,5 milioane oameni, să primească un tichet de vacanță pe an, de 1.250 lei, valabilitate un an de zile, cheltuibil doar pe teritoriul României, un impact bugetar de 420 mil. EUR. Astfel se încurajează turismul în România, așadar impactul bugetar va fi zero, chiar pe plus, pentru că orice cetățean care se va caza pe baza acestui tichet va cheltui și alți bani, pe mâncare, jucării, activități recreative. Pentru județul Constanța, am introdus o chestiune legată de angajați. Îmi doresc ca angajatorii din Constanța și Tulcea, în timpul sezonului estival, să își păstreze baza de angajați. Acum, angajatorii plătesc multe taxe, de aceea vrem să introducem doar plata CAS și CASS din partea angajatorului, așa degrevăm statul de plata ajutorului de șomaj.

REPORTER: Vorbim de angajatorii care își țin unitățile deschise și în extrasezon, cum ar fi în această perioadă?

DOBRE: Vorbim strict de cei cu activitate sezonieră, chiar dacă își țin unitățile închise. Ajutăm angajatorul, pentru că nu mai vreau să plece românii afară din țară… Plătind doar aceste lucruri, din discuțiile pe care le-am avut cu actorii din această zonă a turismului și alimentației publice, au zis că este un lucru avantajos pentru ambele părți! Statul va fi degrevat de plata ajutorului de șomaj, angajatorii vor plăti doar CAS și CASS, fără ajutorul de șomaj, fondul de risc și alte cheltuieli directe și indirecte pentru fiecare angajat în parte!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*