INTERVIU Ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca: „Trebuie să analizăm oportunitatea transferului din domeniul public al statului a bazelor sportive din Constanța”

Proiectele de lege privind transmiterea stadionului Farul din administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului în domeniul public al municipiului Constanța și transmiterea stadionului de rugby din cadrul complexului „Badea Cârţan”  din administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului sub aceeași administrare locală stagnează în Parlament din legislatura precedentă. După circoteca politică locală, fostul deputat Florin Gheorghe a încercat să „forțeze” în Parlament trecerea celor două imobile sub administrarea Consiliului Local Constanța, numai că inițiativa tărăgănează.

CITEȘTE ȘI:

Făgădău răsuflă ușurat: ministrul Mircea Dobre garantează salvarea stadionului „Farul” și a Palatului Copiilor

Marius Dunca (36 de ani), revenit în prim-plan după căderea Guvernului Victor Ponta, este tânărul ministru al Tineretului și Sportului, persoana care deține „pâinea și cuțitul” în privința viitorului bazelor sportive constănțene. Am discutat cu ministrul despre stadionul „Farul” și complexul „Badea Cârțan”, dar și despre multe alte proiecte, fie în derulare, fie în pregătire, despre care Marius Dunca a fost amabil să detalieze pentru TOMIS NEWS în cadrul unui amplu interviu:

REPORTER: La începutul acestei luni, ați semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Culturii și Identității Naționale. Vorbiți-ne pe larg despre această inițiativă cu impact pe termen lung în ceea ce privește pregătirea tinerilor aflați în tabere.

MARIUS DUNCA, MTS: Protocolul dintre Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Culturii și Identității Naționale reprezintă un pas important în vederea susținerii reciproce și a dezvoltării de activități vocaționale și cultural-artistice în cadrul taberelor tematice și naționale organizate anual de către Ministerul Tineretului și Sportului. Este pentru prima dată când Ministerul Tineretului și Sportului are o viziune strategică și cu impact pe termen lung în ceea ce privește pregătirea tinerilor aflați în tabere, din punct de vedere cultural-artistic, împreună cu specialiști recunoscuți de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Într-un secol în care tehnologia pare să fi acaparat întreg timpul liber al copiilor și tinerilor noștri, un astfel de proiect trebuie încurajat, el reprezentând o metodă de promovare a valorilor naționale, dar și de utilizare a instrumentelor de educație nonformală în lucrul cu tinerii. Ne dorim ca această colaborare să devină una de tradiție, în care ambele ministere își folosesc expertiza în scopul susținerii procesului de educație și dezvoltare a tinerei generații. În mod practic, în taberele vocaționale organizate de MTS vor participa formatori în diverse activități cultural-artistice, oferindu-le, astfel, tinerilor posibilitatea de a-și dezvolta aptitudinile cultural-artistice.

REPORTER: Cum funcționează schimbul de experiență dintre Ministerul Tineretului și Sportului din România și cel similar din Republica Moldova?

MARIUS DUNCA, MTS: Relațiile de colaborare dintre România și Republica Moldova sunt relații de tradiție, dezvoltate de mulți ani. În acest an, Ministerele Tineretului și Sportului, din România și Republica Moldova, sub patronajul UNESCO, realizează schimburi de bune practici, în special, în domeniul tineretului. O primă etapă a acestor schimburi a avut loc la Bacău, acolo unde există o intensă activitate de tineret, și cu aportul Primăriei Municipiului Bacău. Tinerii, mai ales adolescenții, au nevoie de atenție sporită deoarece sunt expuși la numeroase tentații care îi pot abate de la drumul cel bun în viață. Ei au nevoie să fie ascultați, îndrumați, înțeleși și ajutați. Noi, ca autorități în domeniu, trebuie să ne asigurăm că aceștia au acces la resurse, oportunități și perspective și că se pot baza oricând pe sprijin de specialitate.

REPORTER: Ați precizat că situaţia la nivelul MTS în privinţa salarizării nu este „tocmai bună”. Mult așteptata Lege a salarizării unitare rezolvă această problemă a salariaților ministerului? 

MARIUS DUNCA, MTS: Legea salarizării unitare va rezolva această problemă. Problemele nu vor fi rezolvate din prima secundă, însă, gradual, întreg personalul care lucrează în domeniul tineretului și sportului va fi răsplătit în conformitate cu specializarea, cu munca depusă și cu experiența. Nu putem să cerem performanță fără a investi în cei care ”construiesc” această performanță. Cu toții suntem de acord că este necesar ca sistemul bugetar să devină eficient şi performant. Nu putem să cerem performanță şi specialişti fără a-i recompensa la un nivel comparabil cu mediul privat. România eficientă este România în care fiecare loc de muncă este răsplătit echitabil. Prin legea unică a salarizării se urmăreşte ca fiecare funcționar public să fie răsplătit pe măsura muncii depuse şi să fie motivat să îşi îndeplinească sarcinile eficient.

REPORTER: La Senat, există Proiectul de Lege privind transmiterea stadionului Farul din administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului în domeniul public al municipiului Constanța și transmiterea stadionului de rugby din cadrul complexului „Badea Cârţan”  din administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului sub aceeași administrare locală. Autoritatea locală consideră că poate administra mai bine cele două complexuri, decât MTS. Care este punctul dumneavoastră de vedere în acest caz? 

MARIUS DUNCA, MTS: De când a fost adoptată Strategia privind descentralizarea (în ședința de Guvern din 12 aprilie) trebuie să ne concentrăm asupra analizei de impact privind oportunitatea transferului din domeniul public al statului și administrarea MTS a bazelor sportive. Astfel că, în urma unei analize minuțioase, prin consultare directă cu reprezentanții administrațiilor publice locale, vom decide asupra oportunității transferului și a obiectivelor menționate de dumneavoastră. Principalul nostru obiectiv este dezvoltarea infrastructurii sportive, modernizare și menținerea acestora la standarde înalte de calitate, precum și accesul egal al cetățenilor la sport.

REPORTER: Gimnastica, la pământ. Fotbalul a devenit neperformant și ne pregătim de o nouă ratare a calificării la un turneu mondial. Recent, prim-ministrul Sorin Grindeanu a solicitat „în cel mai scurt timp un nou cadru legal legat de sport”. Este în lucru acest cadru legal și care sunt pilonii principali ai acestei noi abordări legislative? 

MARIUS DUNCA, MTS: Problemele în sport sunt numerose și doar prin colaborare, comunicare, implicare și transparență vom reuși să le rezolvăm. În acest moment, cea mai gravă problemă cu care ne confruntăm este finanțarea activităților sportive de către autoritățile publice locale. Este un vid legislativ, precum și prevederi contradictorii. Pentru a reglementa clar și fără echivoc acest lucru, va fi adoptată o Ordonanță de Urgență, care, în acest moment, se află în procedura de avizare interministerială. Sper ca, în curând, aceasă OUG să fie adoptată și ca măcar această problemă punctuală să fie rezolvată. În ceea ce privește reglementările legislative din domeniul sportului, lucrăm continuu pentru a le îmbunătăți și sper ca, în maxim 1 an, să avem o nouă Lege a Sportului.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.