Spread the love

Fostul prim-ministru al României, Mihai Tudose, se află pe locul trei pe lista PRO România pentru Parlamentul European; practic, pe locul doi, întrucât Victor Ponta se va retrage imediat după scrutinul din 26 mai. Doar cu comisarul Corina Crețu pe o poziție superioară, Tudose se află pe o poziție confortabil eligibilă, mai ales dacă ne gândim că cei de la PRO România speră la un rezultat între 7-10%.

La mijlocul lunii ianuarie 2018, PSD se confrunta cu a doua criză guvernamentală. După debarcarea lui Sorin Grindeanu, brăileanul Mihai Tudose părea mult mai bătăios decât precedentul premier și tăvăleala cu Liviu Dragnea luase proporții. După o serie de CEx-uri și mulți nervi în presă, Tudose a fost forțat să demisioneze, făcând astfel cale liberă guvernului PSD no. 3 în doar câteva luni.

Mihai Tudose nu s-a făcut cuminte, s-a alăturat lui Victor Ponta, ipostază din care lansează noi rafale împotriva lui Dragnea și a incompetenților din PSD. Aflat duminică la Constanța la o întâlnire cu susținătorii partidului, Tudose a fost amabil să ne deslușească mai multe din dedesubturile politice, în cadrul unui amplu interviu acordat TOMIS NEWS:

REPORTER: 16 ianuarie 2018, a picat Guvernul. Acest lucru a avut loc pentru că s-a supărat Mihai Tudose sau pentru că s-a supărat Liviu Dragnea? Ce s-a întâmplat, de fapt, în acea seară?

MIHAI TUDOSE: În momentul acela, era foarte supărat domnul Liviu Dragnea, fiindcă eu nu mai acceptam unele lucru. Cam de o lună, efectiv, nu mai vorbeam cu el, nici la telefon nu îi răspundeam. A vorbi ceva cu Dragnea și a crede în ceea ce spune deja eu am înțeles că este o utopie. Eu nu mai suportam ceea ce făcea, el s-a supărat din cauza asta.

REPORTER: Credeți că același lucru se întâmplă acum și cu Viorica Dăncilă?

MIHAI TUDOSE: Nu, eu cred că este un circ! Ea poate o face pe supărata, dar nu am văzut nici o declarație a doamnei Dăncilă care să intre în contradicție cu vreo afirmație a domnului președinte Dragnea, liderul ei superm. Nu, e circ! Să dea impresia că, uite dom-le, e democrație, Dăncilă e prim-ministru și nu bilețele care vin din altă parte… Nu, e circ, e teatru ieftin!

REPORTER: Podul de peste Dunăre de la Brăila este foarte important și pentru Dobrogea. Va fi 100% realizabil sau ne luăm gândul?

MIHAI TUDOSE: Podul peste Dunăre este în construcție, din fericire este chiar în avans cu câteva luni, constructorul s-a mișcat foarte bine. Numai că aici, datorită incompetenței extraordinare a lui Teodorovici, lui Rovana Plumb, care nu fac nimic fără brânciul dat de liderul suprem, Dragnea, nu au fost în stare să depună actele la Bruxelles. Fac o somație publică: ori o fac măcar săptămâna viitoare, ori să își dea demisia! E un gest minor până la urmă să trimiți niște acte la Bruxelles pentru o lucrare de infrastructură mare, cuprinsă în master planul aprobat deja de Guvern, deci nu este ceva nou. Înțelegeam dacă era vorba de podul dintre Videle și Alexandria, era o chestie nouă, dar nu e cazul.

REPORTER: Se spune la dumneavoastră acolo că toată știrile din Galați sunt despre Brăila. Cum vedeți toate știrile din Europa despre PSD?

MIHAI TUDOSE: Toate știrile de la Bruxelles sunt despre România datorită actualei forțe politice din România. Cei de la Bruxelles nu sunt foarte fericiți, fiind considerați bau-bau în România… Nu vedeți? Tot ce ni se întâmplă nouă rău în România este de acolo! Noi nu luăm bani de la Bruxelles că nu ne lasă Bruxelles… ba Bruxelles ne lasă foarte tare! Nu vrem noi să îi luăm! Guvernul actual nu vrea să îi ia… Eu am vrut să iau 600 de milioane de euro de la Bruxelles pentru SMURD și cu doamna comisar Corina Crețu și cu președintele Comisiei, domnul Juncker, a durat fix trei săptămâni până când mi s-au aprobat – care nu erau pe nici un proiect, nici o linie de finanțare – s-a găsit soluția, s-a găsit tot! Am luat bani pentru tehnică medicală, în două săptămâni! Dacă ești coerent și ești partener onest și ei își dau seama că nu vrei să furi, ci chiar vrei să faci ceva cu ei, ți-i dau! În fapt, Dragnea nu vrea să ia bani europeni de la Bruxelles, pentru că după banii europeni vine OLAF și a pățit-o o dată la TelDrum și nu mai vrea! Mai mult, în ultimul mesaj în care cei de la Bruxelles au văzut – pe fondul acesta de doi ani și jumătate de amnistie, grație ș.a.m.d., statul de drept fiind unul din principiile de bază care stau la fundamentul UE – credeți că sunt foarte fericiți când niște oameni care și-au strigat nemulțumirea, au protestat pașnic, doar au spus nici foarte tare, la Topoloveni, au fost luați cu dubele! Păi, pasul următor este să îi ia cu dubele pe cei care nu strigă „Dragnea, președinte!” Nu că au strigat ceva, ci că nu au strigat ce trebuie! Credeți că oamenii ăia (de la Bruxelles – n.r.) sunt foarte fericiți? Nu! Credeți că a înnebunit toată lumea, inclusiv PES, că nu mai recunosc PSD ca membru al acestei familii? Nu au înnebunit toți!

REPORTER: Dacă vor fi excluși din PES, ce se va întâmpla cu PSD?

MIHAI TUDOSE: Nimic! Îi doare în spate… Nu le pasă! Le pasă doar să scape cu viață și să ducă cât mai mult din patrie la ei în curte!

REPORTER: Fără apartenență europeană, importanța unui partid scade… Își asumă un astfel de risc?

MIHAI TUDOSE: Nu le pasă! Ei vor doar să aibă Ministerul Dezvoltării, de Finanțe, să împartă bani discreționar… credeți că le pasă de Bruxelles? Au încercat să facă pe șmecherii pe acolo, ăia s-au prins și le-au închis ușa. Punct!

REPORTER: Se reia și în această campanie electorală riscul excluderii României din UE. Există, în realitate, acest risc?

MIHAI TUDOSE: Nu există instrumentul excluderii, există în schimb o chestie aproape la fel de gravă, dacă nu chiar mai rea: activarea Articolului 7, blocarea fondurilor europene și, din nou, va veni un guvern sănătos la cap, care va trebui să muncească și să demonteze lucrurile, să o ia de la capăt. Pe exercițiul financiar actual, avem 53 de miliarde pentru autostrăzi, nu le luăm! Când începusem să fac actele, în decembrie 2017, trecusem un memorandum privind o colaborare cu Banca Mondială, cu BEI, cu BERD și cu Comisia Europeană să luăm banii să începem autostrăzile. Dar, nu a fost bine, că nu făceam cu „cine trebuie” lucrurile acestea…

REPORTER: Mesajul dumneavoastră pentru constănțeni? Ce să facă aceștia pe 26 mai?

MIHAI TUDOSE: Este evident că trebuie să aleagă o soluție cu înțelepciune, poate nu cu inima, ci cu capul. Este foarte important pentru Constanța să fie reprezentată și la nivel de Comisie europeană de oameni care știu care sunt problemele Constanței: Corina Crețu, eu, colegii mei de acolo și să nu dea un vot, pentru PSD de exemplu, ai cărui reprezentanți nu vor fi băgați în seamă de absolut nimeni. Și, evident, constănțenii să voteze PRO România!

Comandat de Partidul PRO România, codul unic de identificare atribuit mandatarului 41190009.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *