INTERVIU Mihai Soare, primar Siliștea: „În curând, putem declara comuna complet asfaltată și modernizată”

Mihai Soare este primar al comunei constănțene Siliștea de… 20 de ani. În anul 2000 a câștigat primul mandat, la doar 27 de ani – practic, un copil, așa cum ne-a precizat și, de atunci, administrează comuna Siliștea care are în componență satul cu același nume și satul Țepeș Vodă.

Anul acesta suntem la ora bilanțului, avem alegeri locale și Mihai Soare, evident, nu are nici un gând de… pensionare, asta pentru că are multe proiecte în desfășurare și care trebuie finalizate. Apropiat de Republica Moldova, adept al Unirii celor două state românești, Soare a înfrățit comuna cu localitatea Carabetovca acum mai mulți ani, iar în 2018 Siliștea a fost a doua comună constănțeană care a adoptat Declarația de Unire. Despre această relație… sentimentală, dar și despre proiectele desfășurate în comună, primarul Mihai Soare a fost amabil să ne detalieze în cadrul unui amplu interviu:

REPORTER: Anul acesta suntem la „ora bilanțului”: alegerile locale ne bat la ușă, iar primarii trag linie. Din perspectiva dumneavoastră, cu ce vă puteți lăuda?

MIHAI SOARE: Sunt o serie de investiții și pot să spun că mă laud cu o școală nouă, un cămin cultural nou, alimentare nouă cu apă, cu biserici renovate, o bază sportivă nouă – terenuri de sport cu gazon sintetic, grădinițe moderne și o asociație sportivă. Dacă ne gândim la viața comunității – un ansamblu folcloric care ne reprezintă frumos în țară și peste hotare. De asemenea, avem multe activități pentru a ține comuna vie.

REPORTER: Ce înseamnă să fii primar în România anului 2020? Este o meserie de… invidiat?

MIHAI SOARE: Părerea mea este că trebuie să ai puțină vocație, să ai în primul rând dragoste față de locurile natale și oamenii pe care îi reprezinți. Eu, practic, eram copil când am ieșit primar, la 27 de ani și am crescut treaptă cu treaptă. Am reușit să acumulez și o anumită experiență, dar per ansamblu trebuie să pui suflet în tot ceea ce faci.

REPORTER: La nivel central, PNDL a trecut printr-o serie de… turbulențe, apoi a apărut și FDI, trecut și el peste furcile caudine politice. Ce trebuie să știe oamenii despre aceste programe și care este utilitatea lor?

MIHAI SOARE: În afară de tot ce a relatat presa – cu informări și dezinformări, eu consider că PNDL este foarte necesar pentru mediul rural. În cazul Siliștea, am reușit să introduc canalizarea – încă nu este gata și reabilitarea drumurilor. S-a văzut că în România s-au construit drumuri, alimentări cu apă, școli, canalizări, foarte multe lucruri care erau și sunt necesare pentru comunitățile respective.

REPORTER: Sunteți unul dintre puținii primari care întreține o relație specială cu Republica Moldova. De ce sunteți apropiat de acest al doilea stat românesc?

MIHAI SOARE: Sunt patriot, iubesc tot ce are legătură cu România și cu românii. Încă din 2001, prima țară pe care am vizitat-o a fost Republica Moldova și tocmai pentru că vorbim de al doilea stat românesc am tot dezvoltat diverse colaborări sau înfrățiri. Acum mă pot mândri cu o frumoasă înfrățire cu satul Carabetovca din Moldova, mă pot mândri cu participarea la diverse festivaluri de acolo. Cel mai important: Centenar Fest cu ocazia Centenarului. Am mai fost la diverse activități alături de frații noștri din Republica Moldova. Eu cred că suntem obligați ca liderii comunităților din România să aibă o relație apropiată cu frații noștri de acolo. Sunt un adept al Unirii și consider că România are nevoie mai mult de Republica Moldova fiindcă vom deveni un stat mai mare și mai puternic.

REPORTER: Ce programe investiționale aveți în momentul de față în desfășurare? Dar viitoare?

MIHAI SOARE: Am proiecte aprobate. Revenind la PNDL și FDI. Derulez un program de asfaltare, care va fi gata până în vară. Vorbim de 10 km de drumuri și străzi asfaltate în toată comuna, adică toate satele. Prin acest proiect nu se pot reabilita toate străzile, dar derulez în paralel un program pe FDI, prin care asfaltăm restul de 4 km, cu acces la toate gospodăriile, cu poduri, podețe, după ce terminăm și acest proiect putem declara comuna Siliștea total asfaltată și modernizată. Un alt proiect pe care l-am aprobat începe cu Compania Națională de Investiții, anume sală de sport lângă școala nr. 1 din Siliștea și cămin cultural nou în satul Țepeș Vodă. În rest, mai multe proiecte mici, sunt în discuții acum pentru un proiect de introducere a gazului în comună.

REPORTER: Ce aveți să îi reproșați… primarului Mihai Soare?

MIHAI SOARE: … că nu a reușit să îndeplinească tot ce și-a propus, sigur – nu din vina lui. Întotdeauna este loc de mai bine, dar consider că am reușit anumite lucruri pe care poate nu mi le imaginam.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *