INTERVIU Mihai Petre, analist politic: „Nu vom face „o țară ca afară” plecând din ea! PSD, un partid slăbit; PNL nu poate fi cel mai puternic dacă nu candidează la locale sub siglă proprie”

Mihai Petre (41 de ani), analist politic, face o analiză premergătoare moțiunii de cenzură inițiată de opoziție împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă. În opinia acestuia, PSD decontează astăzi greșelile din cei trei ani de guvernare, erori politice care apasă greu pe umerii unui guvern aproape muribund. Astfel, mâine este Ziua Z pentru Dăncilă și compania, Mihai Petre considerând faptul că, în funcție de votul de la moțiunea de cenzură, PSD riscă fie degringolada, fie regruparea.

Alegerile prezidențiale ne bat la ușă, iar analistul este de părere că Theodor Paleologu, candidatul PMP, ar fi avut șanse serioase pentru accederea în turul doi, dacă ar fi fost susținut și de Alianța 2020 USR – PLUS.

În ceea ce privește alegerile locale din primăvara anului viitor, Mihai Petre a evitat să ofere fie un pronostic, fie o… îndrumare, emițând o concluzie mai degrabă avertisment pentru PNL: dacă Klaus Iohannis va câștiga alegerile prezidențiale, PNL este obligat să aibă candidați proprii în toate localitățile. Despre acestea și multe altele, Mihai Petre a fost amabil să ne vorbească în cadrul unui amplu interviu:

REPORTER: Subiectul politic arzător al momentului: trece sau nu trece moțiunea de cenzură?

MIHAI PETRE: După ieșirea ALDE de la guvernare și după ultimele mișcări de trupe din PSD, moțiunea ar trebui să treacă, cel puțin din punct de vedere matematic. Doar că, în politica dâmbovițeană, adunarea funcționează mai mult în cazul șpăgilor și a contractelor cu statul și mai puțin în cazul respectării angajamentelor electorale sau parlamentare, ultimele conjuncturale. Așadar, ceea ce hârtia arată ca fiind 1+1, este foarte posibil ca în realitate să fie -1. În concluzie, deznodământul moțiunii depinde de cât de mult își dorește PSD să rămână la guvernare, dar mai ales de cât de mult își dorește opoziția ca aceasta să treacă. PSD are în continuare pâinea și cuțitul, rămâne de văzut dacă feliile sunt suficiente.

REPORTER: O scurtă radiografie a comportamentului PSD în Parlament și în Guvern din ultima săptămână.

MIHAI PETRE: Social-democrații: șifonați după respingerea succesivă a celor două propuneri pentru postul de comisar european, cu spatele la zid din cauza moțiunii de cenzură și un Guvern mai mult nefuncțional, într-o mare nevoie de un lider puternic, capabil să conducă partidul, să îl țină unit și să se bată parte în parte cu Klaus Iohannis. PSD este un partid slăbit de propriile greșeli din ultimii trei ani, dar și de lipsa liderilor de anvergură națională. Seamănă mult cu PDL din 2011.

REPORTER: Avem candidați. Avem și vreun prezidențiabil serios?

MIHAI PETRE: Avem inflație de candidați. Acest lucru nu este ceva nou, doar că numărul candidaților la cea mai importantă funcție în stat este și o radiografie a gradului de evoluție a scenei politice. Cu cât sunt mai mulți, cu atât scena este mai primitivă. Printre cei 14 sunt și vreo doi prezidențiabili serioși.

REPORTER: Candidații cu șanse reduse. Care sunt mizele lor? Ne referim aici la Paleologu, Diaconu, Ivan, domnul… Cumpănașu!

MIHAI PETRE: Theodor Paleologu nu intră în categoria lui Cumpănașu, Ivan, Stanoevici, Cataramă. Spre deosebire de ceilalți, candidatul susținut de PMP chiar are șanse de a intra în turul doi. Acesta este și motivul pentru care este atacat de USR+. De la intrarea în competiție, Paleologu a crescut și crește constant. Din păcate, PMP este sub capacitatea de creștere a propriului candidat susținut, fapt care nu îl avantajează deloc pe acesta. Dacă ar fi fost susținut și de USR+ aș fi spus de astăzi că Theodor Paleologu este viitorul președinte al României. Exceptându-i pe Dăncilă, Barna, Paleologu și Diaconu, fiecare cu șansa lui de a intra în turul doi, mizele celorlalți candidați diferă de la caz la caz: băgare în seamă, iepuri, narcisism, promovarea partidelor care îi susțin.

REPORTER: Să ne axăm pe plaiul mioritic local. Cum se anunță alegerile din 2020?

MIHAI PETRE: Mult mai interesante decât cele din 2016, atunci când competiția s-a dus în doi.

REPORTER: Punem ștampila pe Făgădău? Pe Stelian Ion? Pe Palaz? Pe candidatul PNL? Chiar… PNL va avea candidat?

MIHAI PETRE: Mai întâi să-i vedem pe toți. PSD, PNL, USR, PMP, Pro România+ALDE vor avea candidați. Vor fi și candidați ai unor partide mai mici, dar care vor începe să se miște după alegerile prezidențiale, precum și cel puțin un candidat independent. Fiecare va pune ștampila pe cine consideră, dar cred că în decizia de la urne ar trebui să conteze onestitatea, caracterul, trecutul penal, profesional și educațional, experiența în administrația publică, dar mai ales echipa candidatului. Nimeni, repet, nimeni nu va putea administra municipiul Constanța de unul singur. Dacă actualul președinte va câștiga al doilea mandat, PNL este obligat să aibă proprii candidați în toate municipiile, orașele și comunele țării. Nu ai cum să devii cel mai important partid din România, respectiv din județul Constanța, decât dacă câștigi alegerile locale sub sigla proprie.

REPORTER: De ALDE o să mai auzim? Ce va realiza PRO România?

MIHAI PETRE: ALDE a ratat momentul salvării politice în luna august a anului 2018. Dacă ar fi ieșit de la guvernare a doua zi după Jandarmeriadă cred că s-ar fi consolidat ca partid parlamentar. Acum, ieșirea de la guvernare nu îi ajută cu nimic, iar după dezastrul de la europarlamentare mi-e greu să cred că ALDE mai are viitor ca partid de sine stătător. Pe de altă parte, evoluția partidului condus de Victor Ponta este în mare măsură dependentă de moțiunea de cenzură. Dacă aceasta va trece iar Viorica Dăncilă nu va intra în turul doi al alegerilor prezidențiale, atunci vom vedea un PSD în degringoladă, fapt de care ar putea profita Pro România. În caz contrar, PSD se va regrupa și își va recâștiga voturile pierdute și capitalizate astăzi de partidul lui Ponta.

REPORTER: Mai băgăm o fisă în primăvară sau plecăm din țară?

MIHAI PETRE: Nu vom face o țară ca afară plecând din ea, ci rămânând aici și luptând cu toți cei care își bat joc de ea. Deci, băgăm trei fise: prezidențiale, locale și parlamentare. Important este să le băgăm bine.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *