INTERVIU Iulian Urban: „Va veni vremea când Justiția din România va investiga Grupul de Comunicare Strategică și vom afla fluxul imens de manipulare la care am fost supuși”

Iulian Urban este președintele unei case de avocatură, dar și al unei asociații care apără drepturile consumatorilor. Din această ipostază, de președinte al Asociației Asistență pentru Consumatori, în timpul stării de urgență a pus la dispoziție o echipă de avocați pentru a contesta amenzile în instanțele de judecată. În prezent, Iulian Urban consideră că raportările zilnice ale Grupului de Comunicare Strategică sunt manipulatoare, nu reflectă realitatea și, mai grav, sistemul sanitar este foarte prost organizat, reclamând faptul că persoanele suferinde de boli cronice nu beneficiază de asistență medicală. Echipa Asociației Asistență pentru Consumatori adună toate aceste cazuri și, evident, acționează în instanță. Despre acestea și multe altele, Iulian Urban a fost amabil să ne relateze într-un amplu interviu:

REPORTER: Raportări privind infectările cu Covid – 19 în mare creștere de la o zi la alta. Ce ar trebui să înțelegem din aceste cifre?

Iulian URBAN: Virusul există, însă nu poți să nu remarci diferențele enorme între faptul că la 10.000 de teste făcute în sistemul privat rezultă 30 de pozitivi și la același număr de teste făcute la stat avem peste 1.000 de pozitivi! Testele au același producător, așa că nu putem decât să tragem concluzia că la cele făcute la stat se adiționează pe post de „bolnavi noi” și cei care deja au Covid – 19 și sunt retestați periodic.

REPORTER: Care sunt cele mai impresionante situații cu care vă confruntați la Asociație?

Iulian URBAN: Avem cazuri în prezent cu oameni care au boli cronice sau cancere cărora li s-au refuzat tratamentele sau nu au fost operați în aceste luni de zile, iar unii au și murit din această cauză. Alții sunt cei care nu găsesc medicamente esențiale, precum Euthyrox; avem cazuri de oameni care au stat în carantină și nu au fost testați de nimeni, fără să li se dea nici o hârtie oficială la mână, absolut nimic. Sunt abuzuri clare ale unui stat care calcă în picioare legile, drepturile și libertățile ale unui Guvern, a cărui agendă publică începe și se termină zilnic cu Covid – 19! Avem o țară paralizată, care nu mai produce nimic și care stă încremenită în logica discuțiilor interminabile despre Covid – 19!

REPORTER: Ați vorbit de mai multe ori despre spitale închise. Câtor persoane care s-au adresat Asociației li s-a interzis tratamentul și care au fost motivele invocate de autorități?

Iulian URBAN: Vorbim de zeci de persoane! Multe dintre acestea nu au primit nici o explicație, ci doar faptul că „este pandemie”! Alții au insistat și li s-a spus că spitalele sunt orientate pentru a salva România de Covid!  Pe nimeni nu interesează de luni de zile în țara aceasta că există bolnavi cronici sau cu cancere, care au fost abandonați de sistemul medical românesc, deși sunt oameni care au plătit toată viața CAS statului român!

REPORTER: Ce demersuri întreprinde, în mod concret, Asociația Asistență pentru Consumatori pentru clienții confruntați cu Covid – 19?

Iulian URBAN: Facem demersuri administrative către autorități și, când nu ne răspund, avocații preiau dosarele și acționează în judecată autoritățile pentru a apăra drepturile acestor români.

REPORTER: Ca jurist, cum percepeți legislația privind combaterea răspândirii și infectării cu Covid – 19, atât în privința carantinării/izolării, cât și în ceea ce privește sancțiunile? Care sunt punctele slabe ale actelor normative aflate în vigoare?

Iulian URBAN: Noua legislație adoptată este, din păcate, prost făcută. Am fost vicepreședinte al Comisiei Juridice din Senatul României și știu despre ce vorbesc. Această lege este neconstituțională și nu cred că va rezolva problema sanitară a României.

REPORTER: Legea carantinării/izolării, acum în vigoare, va rezista la Curtea Constituțională? Mai exact, va fi depusă o sesizare de constituționalitate?â

Iulian URBAN: Nu cred că această lege ar putea rezista la controlul de constituționalitate, dar nici nu am auzit până acum de vreun demers făcut de Avocatul Poporului – care a mai acționat în acest sens (a se vedea starea de urgență ș.a.) și nici din partea acestui PSD care ne „amenință” în fiecare zi cu debarcarea Guvernului Ludovic Orban, același PSD care a spus că legea e proastă și au tot modificat-o vreo trei săptămâni prin Parlament… Una peste alta, sunt convins că se va ridica problema de constituționalitate a legii în procesele civile deschise de românii ale căror drepturi au fost grav încălcate!

REPORTER: HoReCa, încotro? Aveți în prezent astfel de clienți? Care este povestea lor, cu ce se confruntă?

Iulian URBAN: Un singur cuvânt: FALIMENT! Sute de firme cu care am discutat își vor depune sau și-au depus deja cereri de insolvență sau direct pentru faliment, în condițiile în care efectiv au fost strivite financiar de restricţii şi în ciuda zilnicelor promisiuni guvernamentale care nu se concretizează faptic! Totul se rezumă la „o să…”! Se va genera un șomaj imens în societatea românească și „ironia” constă în faptul că cei deja șomeri respectă în mare măsură regulile impuse de Guvern, deci este o categorie receptivă la ceea ce îi cere autoritățile să facă și nu se știe cât va mai fi atât de receptivă.

REPORTER: Avem un Grup de Comunicare Strategică. Ne informează. De ce nu suntem informați cu privire la numărul de teste efectuat pe localități? Ar fi ceva de ascuns?

Iulian URBAN: Cu referire la GCS, pot să vă asigur că mai devreme sau mai târziu Justiția din România va investiga ceea ce s-a întâmplat, de fapt, cu raportările! Probabil nu va fi acum, ci mult mai târziu, însă va veni și momentul în care vom afla fluxul imens de manipulare la care am fost supuși și de care chiar nu era nevoie, precum şi motivele reale ale manipulării!

REPORTER: Unde sunt internate cazurile noi – raportate în fiecare zi, dacă, așa cum ne-a explicat recent șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, secțiile ATI sunt pline?

Iulian URBAN: Nu ştim, mai ales că domnul Arafat nu ne explică şi mai ales acum, când are la dispoziţie legea pe care a tot cerut-o! Mă întreb așa: de ce nu îi internează zilnic pe cei peste 1.000 de „cazuri noi”, pentru că doar pentru asta a urlat în Parlament, nu? Orice român testat pozitiv dus în spital, ca să îl extragă din societate. Nu știu cum este treaba cu secțiile ATI pline, însă în București avem 45 de spitale din care doar 5 de Covid și întrebarea este: De ce nu sunt utilizate resursele de la restul de 40 de spitale? Știu că și în Constanța este aceeași problemă. Aveți un spital militar ROL 2, amplasat pe stadion, care nu a avut autorizație luni de zile și care este complet gol și astăzi, iar la Medgidia pe 6 martie s-a inaugurat cu presă Spitalul din Medgidia – complet modernizat, pus la dispoziția locuitorilor orașului, care la 16 aprilie a fost declarat spital suport și acolo sunt acum 410 medici la 30 de pacienți, iar cetățenii orașului Medgidia nu beneficiază de servicii medicale, pentru că spitalul lor este „suport Covid”, în timp ce cel din Constanța este complet gol. Mi se pare mie sau tot ce am relatat este o „afacere liberală”, pentru că și primarul din Medgidia și prefectul din Constanța care a adus spitalul militar sunt liberali? Doar întreb! Tot la dumneavoastră în județ, am văzut că ieri s-a raportat așa: 29 de paturi ATI destinate Covid – 19 și ocupate… 11! Unde sunt spitalele pline? De ce constănțenii nu beneficiază de serviciile medicale? Liderii dumneavoastră liberali ce explicații au? Constănțenii, ce părere au?

REPORTER: Purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile închise și suntem amendați dacă nu ne conformăm. Cum știm dacă importatorii din domeniu chiar oferă măști de protecție sau măști inutile? De ce Guvernul nu vorbește despre asta? De ce în Germania un test Covid – 19 costă 18 euro și în România… 80 de euro?

Iulian URBAN: Păi… nu știm! Se anunță zilnic loturi de măști neconforme, însă nimeni nu ne spune dacă cele pe care le cumpărăm sunt conforme sau nu! Practic, dăm banii pe ceva ce nu știm dacă ne apără de virus! În Germania, testul Covid este suportat în marea lui parte – a prețului – de asigurările sociale de sănătate, de aceea este așa de ieftin la ei. În România, NU se decontează nimic! Ba mai mult, a ajuns la 540 lei și cunosc o firmă din Băneasa unde se fac teste. Nu există nici o protecție a românilor față de aceste prețuri, ba dimpotrivă – sunt spoliați acum, când șomajul și falimentul „înfloresc”, liberal vorbind, în economia națională!

REPORTER: În România, mai există instituția Parchetul General? Dar Direcția Națională Anticorupție?

Iulian URBAN: În dezamăgirea mea de până acum, insist să cred că există și că vom vedea destul de curând acest lucru! Ei (Parchetul și DNA – n.r.) așteaptă să vadă direcția în care merg lucrurile. Eu cred că, după alegeri, vom avea o explozie de anchete și, în 2021, multe din „statuile” actuale din politica românească și din sistemul medical românesc – la care acum se închină mulți – se vor prăbuși și abia atunci vom afla exact modul și motivele pentru azi suntem „ciumații Europei”!

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.