INTERVIU Hira (RAEDPP Constanța): „Am schimbat criteriile pentru Henri Coandă și au devenit eligibili pentru EVACUARE foarte mulți dintre chiriași”

| |
hira scaled

RAEDPP Constanța și-a propus să modernizeze toate piețele pe care le are în administrare, să schimbe aspectul – în măsura posibilităților legale – zonei peninsulare și are o nouă abordare în ceea ce privește… evacuările. Am avut recent o evacuare celebră la Constanța, la sediul PNȚCD mai exact, unde directorul general al Regiei, Stere Hira, ne spune în premieră faptul că acolo au descoperit existența nelegală a unor obiecte de transmisie radio-fonică. Ce vrea să facă cu piețele, cu sondajul de la Galeriile Soveja, cu rău-platnicii sau cu… cartierul Henri Coandă, Stere Hira ne-a detaliat în cadrul unui interviu:

REPORTER: … dacă ne uităm la instituțiile din zona culturală, istorică, au o problemă în privința avizelor. Pot să mă refer aici la un anumit departament din Ministerul Culturii.

HIRA: Știți cum e… proverbul românesc: cine s-a fript în ciorbă, suflă și în iaurt. De aceea este o atitudine foarte atentă, pentru că au fost multe nenorociri în zona cultural-istorică. Vreau să exemplific o realizare: în zona peninsulară noi am reușit câteva reparații și reabilitări de fațade și acoperișuri. Noi am creat un trend. Pe strada Callatis noi am intervenit asupra a două fațade. (…) Important e trendul. Pe aceeași stradă avem și proprietari care s-au mișcat destul de repede.

REPORTER: Clădirile istorice. Avem vreo viziune? Le reabilităm, le vindem, le închiriem, le abandonăm?

HIRA: Este un program mai lung de reabilitare. Acolo unde clădirea este cu destinație locuință și există contracte de închiriere, intervine oportunitatea vânzării, atributul exclusiv al Consiliului Local și va avea loc numai și numai după ce chiriașii vor face cerere și vor duce la îndeplinire tot ceea ce este stipulat în contractul de vânzare. La fel la tot ce înseamnă clădiri care au la parter sau demisol spații comerciale. Nu e mai puțin adevărat că dacă există în patrimoniul Primăriei – nu tot ce înseamnă locuințe sau spații comerciale în administrarea noastră – dacă există un teren între două entități private, municipalitatea nu îl poate exploata, e limpede, nu poate fi decât o extindere a unuia dintre vecini, e adevărat că va fi scos la licitație, dar asta nu înseamnă că îl scoate RAEDPP, există o direcție de patrimoniu.

REPORTER: … piețele? Am avut și un „referendum” undeva.

HIRA: Nu știu dacă… referendum, consultare publică, noi am făcut un chestionar – să fim corecți. De când sunt eu în funcție, avem opt piețe în administrare. Din cele opt, sigur vor intra în procedură de licitație pentru reparații generale, două dintre ele – anul acesta și anul viitor – Brotăcei și I.L. Caragiale. Ultima a fost o piață vitregită, nu au fost întotdeauna respectate reglementările, dar nu vreau să aruncăm pe fostele administrații, nu e felul meu de a fi. La acest moment, piața începe să fie din ce în ce mai căutată și intervenim asupra ei. În zonă sunt 15-20.000 de oameni. Piața Tic-Tac, pot să spun că suntem un pic avansați, pentru că este o piață unde așa am preluat proiectul. Acum pot să spun: fosta administrație a avut un proiect bun. Avem DALI și coeficienții tehnico-economici deja aprobate. Nu rămâne decât să ne mișcăm foarte repede cu licitația și execuția. Și această piață – în acest an, dacă ne ajută Dumnezeu – invoc aici divinitatea pentru că am avut celebra Mercur nr. 10 și unde suntem încă în evaluare, pentru că avem un control pe această evaluare, care de altfel e normal, e corect… (…) Toate piețele vor rămâne cu această destinație: piețe! Am văzut în presă o grămadă de informații, că o să fie mall… Nu este adevărat! (…) Piețele: Pescăruș, Griviței, Tomis Nord, Unirii și Tomis 3, toate au intrat într-un studiu de oportunitate, comandat odată cu fostul bazar Ștefăniță Vodă, iar la sfârșit noi trebuie să știm cu adevărat care sunt modalitățile de administrare, funcționare și management. Asta e și voința CA și voința politică: nici o piață nu își schimbă destinația. Pentru Ștefăniță Vodă, am reușit să demolăm, ne-am mișcat foarte repede. 3.350 mp are terenul, nu vreau să fac o asociere cu fosta administrație, dar nu avea nici cadastru, nici intabulare! Ca o asociere personală, eu sau dvs., ar însemna să nu avem nici certificat de naștere, nici buletin… (…) Am făcut un chestionar public – referendum, consultare, sunt mult prea pretențioase, am avut 1.802 respondenți. Cei mai mulți au cerut acolo o parcare, imediat după pentru parc, iar cei mai puțini cu supermarket, creșe, diferite răspunsuri. Cred că cel mai important este că peste 62% vor investiție publică. Asta ne pune pe noi la treabă.

REPORTER: Adică 100%, pentru că și parcare și parc presupune tot investiție publică.

HIRA: Categoric o să fie o investiție publică! Am contactat un studiu de oportunitate, pentru că e limpede că nu putem lua o decizie emoțională. Trebuie să conducem rațional. Acest studiu ne va spune care este investiția optimă. Așteptăm să fie gata. Probabil o să mă întrebați de ce am mai făcut chestionarul, păi… asta e baza de la care a plecat compania care face studiul. Sigur, chestionarele acestea publice au multă emoție, știm foarte bine… Dacă mi se permite o glumă, dacă o făceam acum probabil cei mai mulți ar fi vrut buncăre antiaeriene…

REPORTER: Chiriașii, rău-platnicii, avem și o evacuare celebră în mijlocul orașului…

HIRA: Nu avem numai o simplă evacuare, chiar de Dragobete… Dacă nu începea nenorocirea din Ucraina, noi eram pe prima pagină a ziarelor cu evacuarea… Pe 31 august 2020, o lună înainte de alegerile locale, deci fostul director și fostul primar, a fost făcută prima cerere la instanță pentru evacuare din acel imobil a unui partid politic. Atunci era vorba de 8.700 lei. Pe 4 ianuarie 2021, vorbim de peste 11.500 lei. Când am semnat eu primul document care s-a dus la instanță, la finalul lui ianuarie, suma depășea 16.000 lei. (…) Să nu ne ascundem după deget: administrăm bani publici. Cum poate cineva să creadă că eu aș semna o retragere din instanță? Este adevărat că sunt membru al altui partid politic, este adevărat că întâmplarea face că suntem și vecini, dar de ce prima cerere la instanță a fost semnată de membrul altui partid? E limpede că acest partid a avut întotdeauna probleme. Mai mult, au mai fost o dată evacuați, au mai fost discuții. Singurul lucru important în această discuție: am pus legea în aplicare, am îndeplinit decizia instanței – definitivă și irevocabilă. Executorul a trimis somații, și-a făcut treaba. Această decizie a fost dată la începutul lui noiembrie. Până acum s-au parcurs toate procedurile legale de executare. (…)  CA va stabili dacă acel sediu va fi scos la licitație cu altă destinație sau comisia Consiliului Local, poate distribui sediul tot unui partid politic.

REPORTER: Se confirmă activitățile extra-politice, precum meditații și pomeni și parastase?

HIRA: … am văzut și eu în presă că se mai întâmplau meditații și altele, noi nu am reușit să identificăm. În schimb, ce pot să confirm este că – e o premieră, nu am mai spus-o nimănui – într-o cameră sigiliată existau foarte multe obiecte de transmisie radio-fonică. Ulterior și le-au luat… Ori să își facă, ori își își făcuseră televiziune, dar era un sistem de transmisie radio performant. Categoric nu aveau voie, nici un partid politic nu are voie să subînchirieze…

REPORTER: Ceilalți rău-platnici… Urmează să fie evacuați?

HIRA: Urmăm procedurile legale, știu de ce mă întrebați, probabil e vorba de Henri Coandă. Noi nu mai putem fi toleranți, pentru că noi suntem cei care suportăm, sunt bani publici. Nu trebuie să ne ferim de cuvinte. De aceea eu cred că trebuie un pic de fermitate. (…) Noi am modificat criteriile de acces și de locuire. Conform noilor criterii, foarte mulți dintre ei devin eligibili pentru evacuare. Am avut deja câteva evacuări, pentru că nu au respectat criteriile. Cel mai dureros criteriu este acela care spune că dacă ai mai mult de 3 amenzi pentru liniștea publică ai îndeplinit criteriile de evacuare… Nu a spus nimeni că putem face cel mai liniștit cartier acolo, dar să îl schimbăm un pic, să îl facem mai atractiv. Din sutele de cereri care sunt pentru unități locative și le înaintăm CL, aproape jumate spun că nu își doresc în Henri Coandă. Deci… cum putem să facem acel cartier să aibă destinația pentru care a fost construit de altfel? Dacă e bine că e acolo sau nu e bine… nu mai are rost…

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *