INTERVIU Gheorghe Dragomir, președinte PNL Constanța: „Mă aștept la o reacție pozitivă din partea colegilor și sunt convins că și-au dat seama că este o propunere bună să nu mai candidăm!”

Partidul Național Liberal este, astăzi, departe de faptele înscrise în paginile de istorie ale acestei formațiuni politice. Dacă privim în ansamblu, PNL se zbate într-un prezent plin și de bine și de rău și mă refer aici la punerea în balanță a situației celor două partide istorice. Puțini români știu că PNȚCD, în perioada interbelică, fiind „concurența” PNL, era un partid de stânga. După 1990, s-a plasat pe eșichierul dreptei politice grație afilierii la Casa Regală, asemenea PNL, care a fost totuși de dreapta în toată istoria sa. După 1990, PNȚCD s-a afundat în falimentul politic, însă PNL s-a rebranduit, chiar și recent prin fuziunea cu democrat-liberalii, altă formațiune politică a dreptei, dar plină și ea de adepți ai stângii. Ultimele alegeri locale ne-au arătat că PNL este al doilea partid politic al țării. Cu o astfel de poziționare și cu un discurs reformist de doi ani, ne-am fi așteptat ca PNL să „rupă gura târgului”, însă departe de această situație. Din discuția pe care am avut-o cu președintele PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, am reținut un aspect important pe care mi l-a precizat: românii duc lipsă de lideri autentici, charismatici. Și are dreptate. Nu doar PNL, ci românii în general sunt lipsiți de liderul providențial care să ne scoată din marasm. Desigur, PNL nu a fost lipsit de intrigile politice nici în perioada interbelică, multe dintre ele au zguduit Casa Regală, iar altele au stârnit și ropote de aplauze în sălile de teatru grație pieselor lui I.L. Caragiale, care „taxa” partidele, deci și liberalii, prin stilul său inegalabil. Chiar și așa, privim astăzi cu nostalgie la acel PNL, și el imperfect, dar capabil să plaseze iremediabil România pe traiectoria politică și modernă a Europei. Mai sunt liberalii capabili să redevină ceea ce au fost? PNL este un nume suficient de mare încât să nu aibă nevoie de critica celor din exterior, ci liberalii înșiși trebuie să își facă autocritica și să tragă linie. Dacă ne uităm la consiliile local și județean, prestația acestor aleși ai dreptei este lamentabilă, însă liderii ne asigură că încă se lucrează la procesul de reformare. Despre reformă, epoca de final a Guvernului tehnocrat, propunerea bombă a Constanței prin care actualii parlamentari să nu mai candideze, istoria PNL, prezentul și viitorul acestui partid, dar și al țării, am discutat cu președintele PNL Constanța, deputatul Gheorghe Dragomir, care a fost amabil să ne acorde un amplu interviu:

„Am informații că membri ai PSD obstrucționează Guvernul Cioloș”

Reporter: Președintele Klaus Iohannis a anunțat că dorește ca, din iarnă, să avem un Guvern politic. Ce înțelegem din asta? S-a sfârșit cu tehnocrații sau actualul premier, Dacian Cioloș, se va înscrie în PNL?

Dragomir: Domnul Cioloș nu se va înscrie în PNL. Îl cunosc ca pe un om de cuvânt și a anunțat că nu se înscrie. Nu știu dacă special, pentru că nu dorește să se înscrie în vreun partid sau, pur și simplu, declarând acest lucru nu poate s-o mai facă. Dar, ce i-ar aduce în plus domnului Cioloș dacă s-ar înscrie în PNL și ar rămâne premier, decât dacă rămâne premier și n-ar fi în nici un partid? Poate fi un bun premier. De cealaltă parte, ce spune președintele face sens: cred că un guvern politic susținut de o coaliție, pentru că nici un partid nu va fi capabil să guverneze singur, ar guverna mai bine, cu mai multă responsabilitate și mai multă forță. Eu nu contest calitățile și capacitățile unor oameni din actualul guvern, dar fără o majoritate puternică nu pot să își implementeze actele normative pe care vor să le implementeze, pentru că se vor lovi de partidul care acum este majoritar, care nu este pro guvernare. Deși, actualul guvern, chiar și vicepremierul Dâncu este membru PSD, dar mai sunt și alții și sunt sigur că în structurile guvernamentale sunt membri ai PSD, au apucat să fie numiți în funcții de secretari de stat etc și unii dintre ei dacă și-ar face datoria corect nu ar fi nici o problemă, dar am informații că mai și obstrucționează activitatea, tocmai ca acest guvern de tehnocrați să nu fie unul performant. Experimentul nu a putut să demonstreze cât de valoros este un guvern de tehnocrați, ci, mai degrabă, vulnerabilitățile. Asta vedem și în democrațiile cu tradiție. A luat un tehnocrat și a-l duce în guvern, mai degrabă, dar doar atât.

Reporter: Vorbim de vulnerabilități, sunteți economist și iată că au apărut în ultima vreme discuții privind modificarea Codului Fiscal, care devine tot mai apăsător pentru micii întreprinzători. Cum vedeți aceste modificări?

Dragomir: Acele modificări erau în agenda secretarului de stat, Gabriel Biriș, tehnocrat și el anunțat, dar nu toate erau rele. Repatrierea averilor pe care le dețin românii prin paradisuri fiscale sau la alte bănci, în alte state, pentru impozitare, era un pas spre însănătoșirea economiei românești și a bugetului național. Am fi recuperat acești bani pe care nu i-am încăsat când trebuia pe acele venituri. Mai erau câteva propuneri bune, dar și unele care au dat naștere la interpretări eronate. Ați văzut, se vorbea de creșterea impozitării forței de muncă. Nu era nici o creștere, m-am uitat cu atenție și m-a mai întrebat un ziarist, am spus că nu voi fi de acord în nici un caz și PNL nu va vota așa ceva, nici o majorare a taxelor și impozitelor, noi am votat scăderea în Codul Fiscal trecut și, pe partea aceasta de forță de muncă, părerea mea e că pe viitor când economia va suporta aceste impozite trebuie scăzute, nu crescute. Proasta comunicare e de vină aici. Să fi spus cum ni se pare varianta, nu că deja îmbracă forma unui act normativ. Trecerea reținerii la sursă a impozitelor și taxelor a angajatului la angajator, să îi treacă angajatorului toată responsabilitatea impozitării salariului. Acum, se împarte între angajat și angajator, iar el propunea să treacă toate la angajat și să îl scoată pe angajat din această zonă. Probabil că a făcut un studiu, nu am comentat cu nimeni despre ce l-a împins sau care a fost rațiunea, crezând că de la societate se poate recupera mai ușor suma care trebuie plătită, decât de la angajat. Până la urmă, tot angajatorul plătește, ordinele de plată tot acolo se dau. Deci, o eroare de comunicare și, din păcate, a condus la înțelegerea greșită. Mai  era ceva interpretabil, vis-a-vis de impozitarea persoanelor fizice autorizate angajați, să apropie cuantumul de impozitare al PFA să nu mai fie discrepanțe și să nu se mai dea posibilitatea ca unii să fie favorizați și unii defavorizați nu e rău, dacă e vorba de aceeași muncă, de a nu mai exista discriminare! Pentru orice leu în plus impozitat sunt total împotrivă și nu numai eu, ați văzut reacțiile liderilor naționali, nimeni n-ar accepta așa ceva. Drept urmare, domnul Biriș și-a dat demisia, cred că și certat un pic de doamna ministru (Anca Dragu – n.r.) și de Guvern, care sunt convins că au fost deranjați de ieșirea asta neanunțată. Pe viitor, nu se vor vedea majorări de impozite și taxe.

„ALDE nu intră în Parlament!”

Reporter: Cum vedeți deznodământul alegerilor parlamentare? Cum se va forma Guvernul? ALDE a anunțat deja că va colabora cu PSD, probabil PRU și alții…

Dragomir: ALDE dacă intră în Guvern… dar, eu așa cum văd lucrurile, la ora actuală dacă mă întrebați vă spun că ALDE nu intră în Parlament! PMP ar intra, este cu un picior în interior, dar este la limită și PMP. E o analiză detașată, dar așa cum stau lucrurile și am vorbit și cu sociologi, apoi mai e vorba și de o casă de sondare cu care și la Constanța am avut experimente… Dar, ALDE este pe scădere și mai sunt câteva luni în care tinde să nu intre în Parlament.

Reporter: Care este scopul existenței acestei ALDE? Dacă îi întrebăm, spun la unison: „noi suntem adevărații liberali, ceilalți nu sunt”

Dragomir: Sunt o serie de colegi care au vrut mai departe să guverneze alături de PSD, cei care nu au avut tăria să iasă de la guvernare, când am spus că nu mai putem să guvernăm împreună din diferite motive. După aceea, disputele din interiorul partidului, supărarea domnului Tăriceanu… Am și insistat să nu plece din partid, că poate reveni la conducere, a fost opțiunea dumnealui… acum că noi am plecat la Partidul Popularilor Europeni și ei au rămas în Alianța Liberală… dar, mai degrabă e vorba de apropierea (a ALDE – n.r.) de PSD! Am făcut acel USL, care ne-a adus multe prejudicii de imagine, noi nu puteam ca partid de dreapta să guvernăm permanent lângă un partid de stânga, avem alte proiecte, altă mentalitate. Acela este partidul domnului Tăriceanu, că are idei liberale nu comentez, dar e un partid de conjunctură, nu are viață lungă.

Despre propunerea ca actualii parlamentari să nu mai candideze: „M-am exprimat destul de clar și asta voi face!”

Reporter: Ați avut o propunere bombă recent, aceea potrivit căreia actualii parlamentari, inclusiv dvs., să nu mai candidați la un nou mandat. De ce această propunere și care au fost reacțiile colegilor?

Dragomir: Nu a fost neapărat o propunere, mai degrabă un punct de vedere pe care l-am exprimat în ședința de Birou Județean. Cred că nici bombă nu este, pentru că este ceva firesc, ca reacție la ce se simte acum pe piața politică constănțeană, la ce își doresc alegătorii constănțeni. Practic, am venit în întâmpinarea dumnealor și am sugerat colegilor că ar fi un gest care ar putea să placă alegătorilor și să considere filiala noastră una hotărâtă să facă reforme. După aceea se pot inspira și alte filiale, că pot lua model, depinde de la caz la caz. M-am referit la cei de la PNL și mă aștept la o reacție pozitivă din partea colegilor și acum, după ce au gândit-o la rece, sunt convins că și-au dat seama că este o propunere bună. Nu știu dacă până la urmă toți vor decide să susțină ceea ce voi face, m-am exprimat destul de clar și asta voi face, nu știu cum vor gândi dumnealor. Totuși, va trece printr-un vot politic și Biroul Județean hotărăște cine merge până la urmă în această competiție.

Reporter: Cum vă doriți să arate lista finală a PNL Constanța pentru Parlament? Domnul Mihai Lupu spunea că și-ar dori o îmbinare între oameni cu experiență și oameni tineri. Dvs. cum o vedeți?

Dragomir: Eu nu vreau să fac un mixt, ci mi-aș dori ca toți candidații să fie oameni de valoare. Și când zic valoare mă gândesc la studii, competențe profesionale, chiar și la experiența în domeniul din care provin și, sigur, imaginea fiecăruia! Va fi votul politic și este modul ideal.

Despre conflictul dintre organizația municipală și cea județeană: „Sunt percepții diferite. Chițac nu are experiență”

Reporter: Există un conflict între organizația județeană și cea municipală?

Dragomir: Sunt doar percepții oarecum diferite, acolo (la municipiu – n.r.) fiind ceva mai mulți oameni noi, mulți dintre ei fără să aibă experiența unei organizații, fără să știe ce înseamnă munca de partid și care nu este ușoară! Nu îți oferă mai nimic în secunda și orele următoare și s-ar putea ca după o viață întreagă de muncă să nu obții ceva ce ți-ai închipuit la un moment dat. Poate un rol important îl jucăm noi, președinții celor două organizații, eu și Vergil Chițac, cu care am o relație foarte bună și atunci când apar oarece probleme le găsim soluția împreună.

Reporter: Domnul Vergil Chițac cum a reacționat când a auzit de propunere?

Dragomir: A fost surprins, nu i-am zis de ce voi declara în acea ședință. Apoi, l-am întrebat ce părere are și mi-a zis că se gândește, dar crede că va fi bine primită, însă nu poate face acum o evaluare corectă, tocmai din lipsă de experiență și de faptul că nefiind implicat politic atâția ani, când mă gândesc la câtă muncă am desfășurat eu în teritoriu și la câte întâlniri am avut eu cu oamenii. De aici m-am inspirat. Nu mi-am propus să fac un gest de populism politic, este în urma discuțiilor din interioriul și exteriorul partidului.

Reporter: Liderii de la București ce v-au spus?

Dragomir: Nu am apucat să vorbesc prea multe cu ei, am vorbit cu doamna președinte Alina Gorghiu, i-a plăcut ideea, mi-a zis că e treaba noastră și noi hotărâm ce e bine, să fie echipa în regulă și nu are nimic împotrivă.

Reporter: În campania pentru alegerile locale ați spus la un moment dat că oamenii, de regulă, sunt reticenți când e vorba de partidele politice și nu se înscriu în numere mari. Vă rog să dezvoltați această idee. De ce nu se înscriu oamenii în partide?

Dragomir: Partidele și instituțiile politice, cum ar fi Parlamentul, de obicei și în ultimii ani imaginea lor s-a deteriorat foarte mult. E mai comod să stai în exterior, să critici, să ceri, decât să fii în interior și să îți asumi tot ce este acolo. Când m-am hotărât să mă implic în viața politică nu era situația de astăzi, atunci m-am gândit mult dacă merită riscul, pentru că nu este ușor deloc. Nu am fost genul de om care să mă duc la Parlament trei zile, apoi să mă duc acasă și să îmi văd de treburile personale. Mi-am văzut de activitatea politică, am mers în teritoriu foarte mult, m-am întâlnit cu oamenii, cu organizațiile, nu mi-am permis și nu mi-a trecut prin cap vreodată să îmi promovez vreun membru al familiei în vreo funcție, să mă urmeze, să facă politică neapărat. Eu, de asemenea, nu voi pleca într-o altă funcție, unii sigur că își doresc, unii merită, dar am zis că așa este corect și nu am făcut în viața mea nici o afacere cu statul, nici un contract și nici nu mă voi duce într-un domeniu în care să am contracte cu statul. Trebuie să ai o anumită conduită și dacă eu am avut anumite idei în minte și mi-am dorit așa, trebuie să le respect eu. Nu spun că mi-a reușit cum mi-am dorit, că totul este perfect, dar m-am străduit și am încercat să fiu echilibrat și să respect anumite reguli care sunt obligatorii. Cei care vor să vină în politică să gândească de mai multe ori. Eu am încercat să atrag oameni în partid, le-am spus ce îi așteaptă, dar nu în ideea de a-i speria, să știe în ce intră, să știe ce își asumă, pentru că îți asumi ceva care îți va afecta viața personală, a familiei și plus expunerea publică. Ești expus la critici, la atacuri ale adversarilor politici și ele vin într-un mod care nu este nici deontologic și nu respectă niște norme standard. Riști să fii tăvălit, poate uneori pe nedrept, poate alteori corect și să ai o imagine șifonată doar pentru că ești om politic.

I-a părut rău de plecarea lui Gigi Chiru. „Dacă mă asculta, câștigam!”

Reporter: Mi-ați precizat că viața dvs. parlamentară se va încheia. Aveți vreun regret după acești ani? Fie că vorbim de proiecte, fie că vorbim de oameni?

Dragomir: Niciodată nu poți să faci câte ți-ai dori, ca de exemplu nu am reușit să câștigăm alegerile din acest an, pentru că asta a fost ținta mea! Au fost oameni care nu au înțeles și nu au pus umărul alături de mine și când le spuneam care este drumul cel mai sigur pentru a câștiga ei nu au crezut, sunt colegi care nu mai sunt în partid, care au plecat în altă parte și cărora le-am spus că nu vor lua scorul pe care și-l doresc și nu are rost să candideze, pentru că mai mult stricăm  și nici eu nici el nu vom face ceva bun. Aveam date din teren, nu mă bazam pe intuiție. Dacă toți ne-am fi reunit forțele, 2016 putea fi anul în care câștigam. Au fost 106 voturi care ne-au lipsit, din 320.000! Am fost foarte aproape, ne-am apropiat de ce am prevăzut, mi-aș fi dorit să fi încheiat cu brio acea competiție, dar sper la parlamentare să câștigăm!

Ce-ar face PNL dacă ar da examen în fața „dinastiei” Brătienilor?

Reporter: Dacă, astăzi, PNL ar da un examen în fața „dinastiei” Brătienilor, pentru ce credeți că v-ar felicita și ce v-ar reproșa?

Dragomir: Brătienii nu au apucat să aleagă un președinte, lor le-a fost mai simplu, au adus un Rege în țară și au scris istoria! S-ar bucura că am reușit să susținem un președinte, dar cred că și-ar fi dorit să avem un partid la fel de puternic, așa cum au reușit ei să-l facă în atâția ani cât au condus România și știm foarte bine că au marcat multe momente importante în istoria românească. Sincer, regret că nu am trăit acea perioadă, ca simplu membru, nu mi-am închipuit și nu mi-am dorit neapărat să fiu lider politic, m-am înscris în 1990 în PNL tocmai pentru faptul că citisem această istorie a PNL, am încredere în doctrina liberală, dar îmi doresc și sper că va reveni ziua în care vom avea un partid la fel de puternic ca pe vremea Brătienilor!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *