INTERVIU Florin Gheorghe (candidat PSD): „Prin programul nostru, agenții economici pot reinvesti și pot acorda angajaților salarii mai mari”

Ne apropiem cu pași repezi spre „momentul zero” al politicii din acest an: alegerile parlamentare din 11 decembrie. TOMIS NEWS apasă pe pedală și vă va prezenta, în cele câteva zile care ne-au mai rămas, punctele de vedere, proiectele și ambițiile celor care vor să ne conducă destinele în următorii patru ani. Alegerile din 11 decembrie sunt o miză importantă. Majoritatea va forma Guvernul și vom afla încotro ne îndreptăm.

Deputatul constănțean Florin Gheorghe (PSD) își încheie mandatul cu acest prilej și este înscris în cursa pentru obținerea celui de-al doilea. Chiar dacă vorbim acum de primul său mandat, realizările din Camera Deputaților sunt interesante. Într-un top realizat recent de Institutul de Politici Publice (un astfel de top a fost publicat de TOMIS NEWS în luna august), Florin Gheorghe figura pe locul 10 în clasamentul celor mai activi 15 parlamentari și pe locul patru în clasamentul celor mai activi din Camera Deputaților. Florin Gheorghe nu se află în premieră într-un astfel de clasament. În 2013, a fost cel mai activ deputat contănțean și, în 2014, a atins din nou același obiectiv. Florin Gheorghe are 37 de ani, este inginer constructor și activitatea parlamentară poate fi rezumată prin 275 de luări de cuvânt (în 135 de ședințe), 149 de declarații politice, 119 propuneri legislative inițiate – din care 11 au fost promulgate legi, 619 întrebări și interpelări și 12 moțiuni. Vrea să continue pe acest drum cu noi proiecte, despre care deputatul constănțean a fost amabil să ne spună mai multe în cadrul unui amplu interviu:

REPORTER: În primul rând, să ne spuneți câteva cuvinte despre mandatul care se încheie acum, despre realizări, activitatea în sine.

FLORIN GHEORGHE: În ceea ce privește mandatul care se încheie peste câteva zile pot spune că a fost unul destul de fructuos și intens pentru mine, pentru că am avut câteva realizări destul de însemnate, mai ales pentru ceea ce înseamnă activitatea economică a României. Aici, mă refer la proiectul de lege privind acvacultura marină, garanția pentru lucrările publice de 60 de luni, transparentizarea licitațiilor publice astfel încât în 2018 toate licitațiile publice se vor desfășura doar electronic și orice cetățean al României să poată vedea cum se cheltuiesc banii companiilor publice, autorităților. Aș aminti și legea care se referă la varianta electronică a Monitorului Oficial, care este gratuită pentru toți cetățenii României, începând de anul viitor. De asemenea, pot spune că mi-am făcut datoria cât am putut de bine, am avut destul de multe proiecte depuse, luări de cuvânt în plen… am fost, ca activitate parlamentară, printre primii parlamentari ai României și nu o spun eu, ci Institutul de Politici Publice, care realizează un top al activității parlamentare.

REPORTER: În ce stadiu se află proiectul privind acvacultura marină?

FLORIN GHEORGHE: Proiectul a trecut, este deja lege, să sperăm că va aduce beneficiile pe care eu le-am expus în momentul în care am depus proiectul. Practic, ideea nu a venit din partea mea, a fost un răspuns al unor agenți economici, care doreau să desfășoare activități de acest gen în România, la Marea Neagră, însă nu aveau cadrul legislativ necesar pentru a putea concesiona luciu de apă marin necesare acestor crescătorii de pește. Aș vrea să amintesc un proiect care a fost derulat în județul Constanța, în localitatea Corbu, pe fonduri europene. Un agent economic constănțean a dorit să facă o crescătorie de calcan, însă, neavând cadrul legislativ, nu a realizat în mare, ci undeva pe uscat. Rezultatul: un eșec! În final, tot puietul a murit și s-a ales praful de această investiție de aproape patru milioane EUR! De aceea, proiectul a venit ca un răspuns la cerințele acestor agenți economici care doresc ca România să nu mai fie unul dintre cei mai mari importatori de pește din Uniunea Europeană.

„Au fost colegi ai mei care, când au văzut că nu au nici un fel de sprijin, nici nu au mai încercat să se zbată”

REPORTER: Să revenim un pic la acel top al parlamentarilor. Ce recomandări aveți pentru cei care vor beneficia din 11 decembrie de primul lor mandat?

FLORIN GHEORGHE: Recunosc că mi-a luat și mie ceva timp până am învățat cum merg treburile în Parlament, am simțit-o pe pielea mea. Cei mai în vârstă sau care aveau câteva mandate la activ nu au fost foarte doritori în a-și împărtăși experiența acumulată celor tineri sau celor noi, așa că a trebuit să descoperim singuri cam ce înseamnă Parlamentul României. Au fost colegi ai mei care, când au văzut că nu au nici un fel de sprijin, nici nu au mai încercat să se zbată și au făcut doar figurație patru ani. Eu mi-am văzut de treabă și am vrut să învăț. A durat cam doi ani până să învăț complet mersul lucrurilor și acum, după patru ani, pot să spun că sunt pe locul patru între cei mai activi deputați, după cei doi președinți ai Camerei Deputaților, întrucât au fost doi în acest mandat: Valeriu Zgonea și Florin Iordache. Ca un sfat pentru cei noi care vor veni în Parlament din județul Constanța: să încerce și să ceară cât mai multe informații de la cei care sunt mai vechi în Parlament. Ca să fim corecți, dintre cei care au niște mandate la activ, nici ei nu prea știu ce înseamnă Parlamentul, pentru că până acum au fost doar în vizită, turiști pe acolo. Asta este viața și politica în România, nu toți cei care merită ajung acolo. Dar, poate va veni și ziua în care se vor schimba aceste lucruri, tot trăim cu această speranță de 27 de ani că, într-o bună zi, lucrurile în România vor lua o întorsătură spre bine.

REPORTER: Obiectivele personale pentru următorii patru ani?

FLORIN GHEORGHE: Am un proiect personal: mi-aș dori să finalizăm acest proiect de țară, care se referă la regionalizarea României. Eu l-am prezentat domnului președinte (Liviu Dragnea – n.r.), a fost destul de încântat de ce a văzut în acel proiect, sper să și-l asume Partidul Social Democrat, după ce îl îmbunătățim, nu pot să spun că dețin adevărul absolut. Este un punct de plecare acel proiect. După ce îl vom îmbunătăți prin amendamente, să îl prezentăm în Parlament celorlalte partide. Eventual, dacă partidele au completări bune să le prindem în proiect, atunci putem avea un proiect de țară, acceptat de toată lumea și în doi-trei ani să putem vorbi de o nouă regionalizare a României.

REPORTER: În luna septembrie ați depus un proiect referitor la stadionul „Farul”. A reprezentat un subiect și pe plan local, în Consiliul Local. De ce a fost nevoie să mergeți cu el în Parlament și ce se va întâmpla cu el?

FLORIN GHEORGHE: În momentul de față, stadionul aparține Ministerului Tineretului și Sportului, care l-a dat în concesiune unei firme private, care a administrat și echipat și clubul, numai că această firmă este acum în procedură de faliment. Am înțeles că există și un recurs, o să vedem… însă am venit cu acest proiect de lege pentru că, oarecum, autoritatea locală putea să ceară acest stadion, dar este mai bine să ceară și partea parlamentarilor constănțeni, astfel încât cei de la București, Guvernul, să vadă că, la nivel local, forțele politice și instituțiile publice își doresc ca acest stadion să treacă din proprietatea statului român în proprietatea Consiliului Local. Numai că am văzut un dublu limbaj al celor de la PNL, care, pe de-o parte, spun că își doresc un stadion la standarde internaționale la Constanța, însă au votat „împotrivă”. Evident, au și o motivație, cum că ar trebui să își dea un acord Guvernul. Nu este nici o problemă, proiectul este depus, cu siguranță va fi votat pentru că au mai fost și alte proiecte de același tip în Parlament și au primit vot favorabil. Primăria Constanța își dorește să preia acest stadion, să îl demoleze și să construiască o arenă modernă. Banii nu ar fi o problemă, pentru că astfel de proiecte sunt susținute și prin fonduri europene, care să vină în sprijinul fondurilor acordate de Consiliul Local pentru construcția acestei arene. Practic, vorbim de o completare a planurilor pe care Primăria le are vis-a-vis de ceea ce înseamnă sportul constănțean și turismul din Constanța și stațiunea Mamaia. În momentul în care am avea o bază sportivă modernă, care ar putea să găzduiască competiții sportive internaționale, am putea și ca oraș să ne raliem la organizarea unor diverse discipline sportive, campionate europene, mondiale, de tineret, de seniori, care să fie undeva în extrasezon și astfel să putem să prelungim un pic sezonul turistic la Constanța, în lunile aprilie, mai sau octombrie.

REPORTER: Întrucât am ajuns la activități sportive, țin minte că aveți un proiect legat și de încheierea unui acord între unitățile școlare și cluburile pentru sportive pentru două ore suplimentare de astfel de activități.

FLORIN GHEORGHE: Este vorba de un proiect prin care introducem două ore de sport suplimentare în weekend, care să se desfășoare cu acordul părinților, deci nu vor fi obligatorii. Școlile vor avea posibilitatea să încheie parteneriate cu cluburile sportive, astfel încât diverse discipline sportive să se desfășoare în curtea școlii. În momentul de față, am constatat că sportul a devenit un lux. Dacă vrei să îți duci copilul la tenis sau la fotbal trebuie să plătești. Nu toți părinții dispun de aceste sume de bani pentru a plăti echipamentul copiilor și taxa de participare la acele antrenamente. Așadar, am zis că ar fi mai bine ca toți copiii care vor să practice activități sportive să apeleze la aceste ore suplimentare. Nu îți mai duci copilul zeci de kilometri la o bază sportivă privată, poate veni clubul respectiv în curtea școlii să desfășoare acele ore. Vor avea acces nu doar cei care ar putea să plătească, ci toți copiii, inclusiv cei săraci și talentați, care nu pot să achite acele antrenamente. Antrenorii au posibilitatea să îi vadă în activitate pe acești copii și astfel am crește și aria de selecție a copiilor pentru diverse discipline sportive. Am văzut cu toții Olimpiada de la Rio, unde România, fostă forță care se bătea tot timpul pe primele locuri pentru medalii, acum am fost de toată jena, cu două-trei medalii. Acest lucru se mai datorează și faptului că aria de selecție a scăzut foarte mult. Eu îmi aduc aminte când eram copil că veneau diverși antrenori la școli și făceau selecții la tot felul de discipline, plecând de la fotbal și terminând cu atletism sau șah.

„PNL copiază anumite lucruri din programul nostru, dar nu reușește să convingă electoratul”

REPORTER: Care sunt condițiile care trebuie întrunite pentru ca PSD să poată aplica măsurile economice pe care le susține în această campanie electorală?

FLORIN GHEORGHE: Prima condiție și, zic eu, singura este să ne dorim să punem în aplicare acest program economic. Tot ceea ce scrie în programul economic al PSD se poate realiza, nu sunt povești, nu am procedat precum cei de la PNL, care, pe de-o parte, spun în Parlament că nu sunt de acord cu mărirea salariilor și apoi nu se prezintă la vot, ulterior anunțând în campania electorală că vor crește salariul minim pe economie la 4.000 lei sau că vor crește pensia la 10.000 lei, doar ca să păcălească electoratul. Au văzut programul economic al PSD și ca să nu rămână în urmă în fața propriului electorat încearcă să copieze anumite lucruri din programul nostru. Din păcate pentru ei, nu au venit și cu argumentele necesare, să explice oamenilor de unde vor asigura acele creșteri. Din istorie, s-a demonstrat că atunci când au fost luate măsuri economice îndrăznețe, precum reduceri de impozite și taxe, încasările bugetare au crescut. Întotdeauna. Vorbim aici de cota unică de impozitare de 16%, ne aducem aminte de întâlnirile cu FMI, care ne criticau că vom duce economia într-o zonă foarte proastă și s-a demonstrat că am avut o creștere economică sustenabilă mai mulți ani. Ne mai aducem aminte de reducerea cu 5% din timpul guvernării Ponta a CASS, care, la fel, a fost criticată de FMI, care încercau să ne convingă să nu luăm aceste măsuri, pentru că vom afecta economia și s-a demonstrat exact contrariul, am avut încasări mai mari la buget decât înainte, nici vorbă de deficit bugetar. De aceea, am convingerea că aceste măsuri de relaxare fiscală vor duce la o creștere economică. Practic, o să luăm povara de pe umerii agenților economici, pentru că și ei sunt foarte nemulțumiți de aceste taxe. Încercăm ca prin această măsură agenții economici să reinvestească în economie și în salarii mai mari. Una peste alta, sunt toate șansele ca programul economic al PSD să devină realitate după 11 decembrie și să îl implementăm.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*