INTERVIU EXCLUSIV Dan Barna, președintele USR: „PSD va ajunge la coada politicii dacă nu va scăpa de un infractor! Există posibilitatea, după alegerile parlamentare, să fie necesare alianțe post electorale. Sunt foarte mulțumit de USR Constanța!“

Aflat la primul său mandat de deputat, președintele Uniunii Salvați România, Dan Barna, a fost amabil să acorde un interviu în exclusivitate pentru TOMIS NEWS, la Palatul Parlamentului, în care a comentat cele mai fierbinți evenimente de pe scena politică, dar și cum va arăta anul electoral 2019 din punct de vedere al USR. Luni, au avut loc demisii de răsunet în PSD, fie că vorbim de deja fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor sau de Gabriela Firea, care a demisionat de la șefia PSD București. Cu acest prilej încordat, liderul USR a făcut un apel la social democrați să scape de Liviu Dragnea, dacă vor să mai conteze la viitoarele alegeri. Totodată, Barna a punctat că este foarte puțin probabil ca Uniunea să încheie alianțe pre-electorale și a notat că formațiunea sa va avea candidați la toate scrutinele viitoare, inclusiv la prezidențiale.

REPORTER: Avem o săptămână începută în forță… Cum vedeți acest val de demisii din PSD?

Dan Barna: Este încă o dovadă că PSD nu are nici o preocupare în ceea ce privește guvernarea României, PSD este demult un partid incapabil să guverneze, este un partid care nu doar că a distrus relațiile externe ale României, aici ne amintim catastrofalul turneu din Israel unde au fost distruse orice relații și credibilitate din Orientul Mijlociu, dar a adus țara la coada Europei, în mod oficial. Ne-am decuplat și de Bulgaria, după ce am văzut în raportul MCV spus explicit că vecinii noștri au un orizont de timp, 2019, pentru ridicarea MCV. Nici măcar aderarea la spațiul Schengen nu arată pozitiv, ceea ce indică, după cum spuneam, faptul că PSD nu se ocupă de guvernarea țării și că nu-i pasă de nimic. Este un partid care a stat bloc în jurul lui Liviu Dragnea. Oricine a început să semnaleze că un partid ar trebui să guverneze și să aibă priorități legate de România și nu de dosarele lui Dragnea a fost exclus ori silit să-și dea demisia… 

REPORTER: Ce efecte au aceste demisii pentru România, pe termen scurt și mediu?

Dan Barna: Dacă PSD și oamenii din partid nu vor înțelege că Liviu Dragnea este groparul acestui partid, la următoarele alegeri PSD va ajunge un partid marginal, pentru că ceea ce face Dragnea României, confiscarea instituțiilor, ignorarea totală a cetățenilor, nu are cum să nu lase urmări electorale. PSD va ajunge la coada politicii dacă social demorații nu vor reuși să scape de un infractor care încearcă să transforme România într-un stat infracțional!

REPORTER: Ce așteaptă USR de la anul electoral 2019?

Dan Barna: Uniunea va continua, anul viitor, activitatea de extindere și consolidare a partidului. Vom avea, până la sfârșitul anului și începutul anului viitor, rezultatele programului de guvernare participativ, la care lucrăm în momentul de față. Este o viziune pro-europeană, o Românie modernă care susține antreprenoriatul, care susține infrastructura din toate domeniile, o Românie în care educația va fi prioritate, o Românie în care măsurile guvernamentale vizează crearea de oportunități pentru ca tinerii să rămână în țară și să nu mai plece cu miile. Vrem o Românie care încurajează întoarcerea cetățenilor din diaspora, pentru că, în prezent, vedem că importăm forță de muncă din Orientul Îndepărtat. De asemenea, USR își propune să aibă un rezultat foarte bun la alegerile europarlamentare și, apoi, în perspectiva alegerilor locale și naționale, să constituie o alternativă de guvernare credibilă, care să salveze țara.

REPORTER: Avem alegeri prezidențiale peste exact un an. Ce veți face, veți avea propriul candidat  sau veți susține o persoană din afara partidului?

Dan Barna: După cum am spus încă din momentul preluării președinției USR, eu văd Uniunea ca o formațiune care va conta și va rămâne în politica din România pe termen lung, un partid al oamenilor noi în politică, al societății proaspete, decente și competente. Din această perspectivă, vom avea candidați la toate ciclurile electorale, cu siguranță, inclusiv la prezidențiale. Nu am luat în considerare cine va fi acest candidat, dar oricine poate fi…

REPORTER: Cum apreciați activitatea USR Constanța?

Dan Barna: Este una din filialele în care am foarte mare încredere și care este foarte dinamică. Am participat de două sau trei ori alături de colegii de la Constanța la strângerea de semnături pentru campania „Fără penali în funcții publice“, Constanța fiind printre județele care trebuia să treacă pragul de 20.000 de semnături. Am avut încredere că cei de la Constanța îi vor mobiliza pe cetățeni și de aceea am și participat alături de ei. În aceeași măsură, apreciez filiala Constanța nu numai pentru capacitatea de a sta în stradă, de a fi activă și vizibilă, dar și pentru activitățile de extindere. Este una din filialele puternice, de care sunt mulțumit.

REPORTER: Competitori sau adversari față de PNL și PMP?

Dan Barna: În momentul de față, atât noi, cât și cele două formațiuni amintite, suntem într-o opoziție la ceea ce înseamnă furtul de România pe care îl practică PSD și ALDE. Din această perspectivă, la nivel parlamentar, avem colaborarea necesară pentru partidele de opoziție. Dincolo de aceasta, fiecare dintre formațiuni lucrează la strategia pentru alegerile ce vor veni, dar accept rațional că există posibilitatea ca după alegerile parlamentare să fie necesare alianțe post electorale pentru guvernarea țării. Pe de altă parte, este foarte puțin probabil să facem alianțe pre-electorale.

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*