INTERVIU Europarlamentarul Siegfried Mureșan, prezent la Constanța: „Fiecare vot acordat PNL este un câștig! La europarlamentare, trebuie să vedem decăderea PSD”

Conducerea centrală a PNL s-a reunit joi în cadrul Biroului Executiv pentru a vota lista finală a candidaților la alegerile europarlamentare, care vor avea loc pe 26 mai. Lista PNL pentru europarlamentare a fost validată tot joi și de Biroul Politic Național al partidului, prin vot secret, rezultatul fiind: 32 de voturi pentru, unul singur împotrivă și două voturi declarate nule.

Astfel, moderatorul TV Rareș Bogdan este pe primul loc, urmat de Mircea Hava (primarul municipiului Alba Iulia); actualul europarlamentar Siegfried Mureşan (ales în 2014 pe lista PMP), Vasile Blaga, Adina Vălean (soţia lui Crin Antonescu), Daniel Buda (preşedinte PNL Cluj), Dan Motreanu, Gheorghe Falcă, Cristian Buşoi, Marian-Jean Marinescu şi Vlad Nistor.

CITEȘTE ȘI:

Poziționat pe locul 3 pe lista PNL, evident, pe loc eligibil, Siegfried Mureșan a efectuat, vineri, o vizită la Constanța. Liberalii constănțeni s-au strâns în jurul președintelui Bogdan Huțucă și a europarlamentarului Mureșan și au luat municipiul la pas, pentru a strânge semnături de susținere a partidului la alegerile din 26 mai. Cu acest prilej, despre impresia pe care i-a lăsat-o orașul, despre obiectivele PNL și multe altele, europarlamentarul Mureșan a fost amabil să acorde pentru TOMIS NEWS un amplu interviu:

REPORTER: Cum vi se pare atmosfera la Constanța?

S. MUREȘAN: Ar merita pusă o fotografie cu această zonă pietonală alături de o fotografie din Orradea sau din Alba Iulia sau din Cluj sau din Brașov sau din Sibiu, orașe conduse în marte parte de primari ai PNL, dar nu numai. La Sibiu este un primar al Forumului Democrat al Germanilor, oraș în care zona pietonală e modernă, europeană, care pune cetățeanul în centrul atenției, unde oamenii se simt bine, au activități recreative, sunt locuri de stat jos, spații verzi. Zona pietonală din centrul Constanței arată ca în urmă cu 30 de ani, se vede clar că aici nu s-a ocupat nimeni. Este doar beton, nu văd nimic verde, nici un plan, nu văd că înflorește, este rămasă în urmă și simptomatică pentru tot județul Constanța. În timp ce în alte zone din țară sunt absorbite fonduri europene, spitalul județean din Suceava de exemplu este pe locul 1, s-au investit zeci de milioane de euro acolo din fonduri europene, bani gratis dacă ai un președinte de CJ competent. În Brașov, președintele CJ construiește de la zero primul aeroport nou în România în ultimii 50 de ani, despre Oradea – orașul din România care a absorbit cele mai multe fonduri europene, Alba Iulia – cele mai multe fonduri europene pe cap de locuitor sau Clujul, unde nici nu încape discuție. Se simte în Constanța la fiecare pas administrația locală incompetentă, care nu face nimic, în timp ce în alte locuri răsar parcuri industriale, vin investitori, oamenii au locuri de muncă, tinerii rămân acolo, se vede că, din păcate, Constanța se depopulează. Eu am avut la București foarte mulți colegi din Constanța, nici măcar unul din ei nu s-a întors la Constanța.

REPORTER: De ce considerați că sunt aceste diferențe mari între orașele conduse de primari liberali și celelalte, conduse de primari de la alte partide?

S. MUREȘAN: Pentru că modelul de viață pe care îl vrem noi față de modelul de viață pe care îl vrea PSD este complet diferit. Noi vrem oameni liberi, puternici, pe propriile lor picioare, care să-și poată decide propriul viitor. Vrem oameni care să aibă servicii, salarii stabile și bine plătite, de preferat în sectorul privat, oamenii să fie independenți să își poată decide propria soartă, propriul viitor. PSD vrea ca oamenii să fie săraci, șomeri, asistați social pentru a fi controlabili și manipulabili. PSD vrea ca zonele și oamenii pe care îi controlează să rămână în beznă, de aceea, de exemplu, nu vor construcția Autostrăzii Moldovei, de la Târgu Mureș la Iași, pentru care există fonduri europene. Se poate construi gratis pe bani europeni! Ce face PSD – nu vrem fonduri europene, vrem să facem prin parteneriat public-privat – adică să plătim jumătate de la bugetul de stat din banii oamenilor și jumătate privat, adică să se pună o barieră și să plătesc 10 lei de fiecare dată când trec! Nu vor să construiască pentru că vor să țină oamenii în beznă, în sărăcie, în șomaj, în dependență.

REPORTER: Chiar astăzi, în ziua protestului #șîeu, ministerul Transporturilor a anunțat că… astăzi începe construcția Autostrăzii Moldovei.

S. MUREȘAN: Este o glumă! În bugetul UE există fonduri europene pentru a se face studiul de fezabilitate în 2019 – 2020. Nu au accesat acele fonduri! În bugetul de stat pe anul acesta, au prevăzut doar două milioane de euro, din acești bani se pot construi 200 m de autostradă! În ritmul acesta, autostrada s-ar construi în 1.600 de ani, eu nu am timp să aștept 1.600 de ani pentru construcția acelei autostrăzi! La fel și cu alte mari proiecte de infrastructură. De doi ani, guvernele PSD nu au depus la UE nici măcar un singur mare proiect de infrastructură! Au promis că depun în octombrie anul proiectul privind de extindere a șoselei de centură a municipiului București și nu l-au depus. Au promis că depun pentru podul de peste Dunăre de la Brăila, foarte important pentru Dobrogea, nu l-au depus! Fondurile europene sunt atrase în momentul de față în România doar acolo unde există primari și președinți de CJ competenți, care în mare parte sunt din PNL!

REPORTER: Ieri, PNL a făcut un anunț mare: ați bătut „în cuie” lista pentru alegerile europarlamentare. Care sunt principalele obiective pentru care plecați la drum?

S. MUREȘAN: Politic, obiectivul este să batem PSD. Am dovedit în ultimele săptămâni că PSD poate fi bătut și că noi suntem singurii care putem bate PSD. I-am bătut în Parlamentul național, unde colegii PNL au propus dublarea alocațiilor pentru copii și PSD a fost bătut la vot, iar alocațiile pentru copii vor fi dublate. I-am bătut în Parlamentul European, unde s-au opus cu toate forțele politice în privința alegerii Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european, cinci europarlamentari PSD au votat împotriva candidatului României, iar cinci europarlamentari PNL au votat în favoarea candidatului României. Am făcut lobby și am obținut sprijin pentru ea în Parlamentul European. PSD poate fi bătut la vot, noi suntem cei care îi putem bate și semnificația acestor alegeri este foarte importantă, fiindcă sunt primele dintr-o serie de patru alegeri și este foarte important să oprim PSD. Dacă vor avea un scor mare, vor face și mai multe lucruri rele după alegeri. Europarlamentarii PNL sunt singurii care pot obține ceva pentru România pe plan european. Europarlamentarii noștri au realizări concrete din acest mandat și venim și cu proiecte concrete pentru următorii ani, singurul proiect concret al europarlamentarilor PSD este apărarea infractorului Liviu Dragnea. Ei nu au obținut nimic concret pentru oameni, noi am obținut fonduri europene pentru fermieri, pentru întreprinzători, studenți Erasmus, toate ariile sociale, ei nu au obținut nimic și nici nu au interes să obțină.

REPORTER: Câți europarlamentari doriți să scoateți la alegerile din 26 mai?

S. MUREȘAN: Cercetările sociologice pe care le avem și care sunt realiste și corecte, arată un scor al PNL în jurul a 25-27%, asta ne propunem: între 25 și 30%, cât mai aproape de 30%, asta înseamnă un număr de 9 sau 10 europarlamentari.

REPORTER: Ne așteaptă patru runde de alegeri în următorii doi ani. În acest context, putem vedea o unificare a dreptei, la oricare din aceste alegeri?

S. MUREȘAN: Pentru noi, principalul adversar politic este coaliția de guvernare PSD – ALDE, este foarte clar și vrem ca la finalul acestei serii de patru alegeri să dăm țării un guvern mai bun decât orice poate pune PSD. Suntem convinși că alternativa vine de la PNL, noi suntem cei care, în toate sondajele, ne batem umăr la umăr și de aceea fiecare vot acordat PNL este un câștig! Dacă obținem un vot în plus față de PSD la alegerile europarlamentare va fi o mare victorie și un semn că decăderea PSD este posibilă. Noi credem că alternativa trebuie să plece de la PNL, dar, evident, dacă va trebui să ne așezăm la o masă cu alte partide de centru-dreapta o vom face, nu ei sunt principalul nostru dușman.

REPORTER: Percepția la București despre PNL Constanța?

S. MUREȘAN: Vă spun foarte clar: Bogdan Huțucă este la București unul din pilonii de bază ai partidului în materie de buget-finanțe și tocmai în aceste săptămâni s-a văzut cât este de important să ai experți care să înțeleagă în detaliu când un guvern pervers îți vine cu OUG, ca 114, să înțeleagă în detaliu unde sunt pericolele: pentru cetățean, taxarea la nivel local, sistemul bancar, ratele oamenilor… Deci, prezența lui Bogdan Huțucă în toată munca noastră, în relația cu sectorul privat, pe toate temele de fiscalitate, este esențială. În ceea ce privește PNL Constanța, de asemenea, este văzută foarte bine la București și colegii înțeleg că lupta aici este o luptă grea și tocmai de aceea vom veni des aici, vor veni și ceilalți candidați la Constanța pentru a fi alături de Bogdan Huțucă și organizația de aici. Este important să dăm și Constanței o perspectivă. Tot ce s-a făcut la Cluj, la Oradea, la Brașov și Alba-Iulia se poate face și la Constanța cu un primar și cu un președinte de CJ competenți.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *