INTERVIU Eugen Tomac (PMP): „Avem nevoie de o Europă cât mai integrată, care să tindă către Statele Unite ale Europei”

Partidul Mișcarea Populară intră în alegerile pentru Parlamentul European cu vârful său de lance, Traian Băsescu. Fostul președinte al României este secondat de președintele partidului, Eugen Tomac. Fost consilier în cadrul administrației prezidențiale, în prezent membru în comisia pentru politică externă și comisia pentru afaceri europene din cadrul Camerei Deputaților, dar și membru al Consiliului Mondial Român, Tomac s-a născut în 1981 în sudul Basarabiei (fosta localitate gr. Alexandru Averescu). Convins că Basarabia ciuntită, în forma actuală a Republicii Moldova poate și trebuie să se unească cu România, Tomac prezintă aceste teme și la aceste alegeri, fiind amabil să detalieze în cadrul unui amplu interviu acordat TOMIS NEWS:

REPORTER: Dacă avem PSD, PNL, PRO România și independenți… de ce PMP?

EUGEN TOMAC: PMP e un partid care se diferențiază, la alegerile parlamentare, de ceilalți competitori prin două lucruri importante. În primul rând, lista noastră de candidați este deschisă de Președintele Traian Băsescu, de departe cel mai experimentat politician din România în relația cu Bruxelles-ul, cel care a reprezentat 10 ani țara noastră în Consiliul European și care cunoaște toate mecanismele Uniuniii Europene ce pot fi accesate în beneficiul românilor. În al doilea rând, PMP este singurul partid care are un plan concret de acțiuni pentru Parlamentul European, care ar crește competitivitatea UE pe plan internațional și ar aduce bunăstare cetățenilor europeni, inclusiv românilor, oriunde s-ar afla aceștia în spațiul european.  

REPORTER: Avem democrație, este un fapt cert. Dar, ceva nu merge în democrația românească. Unde greșim? Și cine greșește?

EUGEN TOMAC: Ghinionul nostru este că România este condusă astăzi de o gașcă politicieni populiști și incompetenți, care au adus România la marginea Europei, călcând în picioare valori ale Uniunii Europene doar pentru a-și rezolva problemele din justiție. Din cauza PSD, suntem aproape de activarea Articolului 7 al Tratatului UE pentru limitarea independenței justiției și a luptei împotriva corupției. Această procedură este catalogată drept o „armă nucleară” între sancţiunile posibile ale UE, deoarece ea poate conduce, la finalul unei proceduri complexe, la o suspendare a drepturilor de vot în cadrul Consiliului Uniunii, instanţa din care fac parte cele 28 de state membre. Nu democrația e nefuncțională, ci actuala putere e dezinteresată și incapabilă să folosească democrația în beneficiul românilor.

REPORTER: PMP propune „Uniți în Europa”. Ce înseamnă această sintagmă?

EUGEN TOMAC: La alegerile europarlamentare din acest an, PMP duce mai departe linia politică a președintelui Traian Băsescu și candidează sub sloganul „Uniți în Europa”. Acest slogan încorporează trei direcții majore de acțiune: proiectul Statelor Unite ale Europei, care presupune accelerarea integrării europene; susținerea celor 3,5 milioane de români plecați la muncă în state din Uniunea Europeană; și, nu în ultimul rând, împlinirea dezideratului de reînregire a țării, prin unirea cu R. Moldova.

REPORTER: Ați propus să evitați temele locale și să vorbiți despre Europa în această campanie electorală. Suntem la final. Ați avut cu cine să o faceți?

EUGEN TOMAC: Din păcate, agenda dezbaterilor pentru alegerile europarlamentare a fost parazitată de teme interne, dar noi am fost consecvenți și am prezentat principalele noastre soluții la problemele UE. Dacă vrem, ca cetățeni europeni, să trăim mai bine și să ne menținem prosperitatea, avem nevoie de o Europă cât mai integrată, care să tindă către Statele Unite ale Europei. Mai multă integrare pentru România însemnă, de exemplu: salarii și pensii în România apropiate de cele din Vestul Europei; creșterea subvenției pentru agricultură în România la un nivel cât mai apropiat de cel din Franța; adoptarea monedei Euro etc. În același timp, ne dorim o normalizare a UE, în sensul respingerii Europei cu mai multe viteze, debirocratizării, respectului față de valorile tradiționale.

REPORTER: Ce trebuie să facă românii pe 26 mai?

EUGEN TOMAC: Pentru români, miza alegerilor europarlamentare din 26 mai este aceea de a trimite în Parlamentul European oameni conștienți că, dincolo de obligația de a servi interesele Uniunii Europene, au datoria să servească și interesele României. Este nevoie de oameni pregătiți să înțeleagă Europa, să știe ce e de făcut pentru o Europă mai puternică și mai prosperă. Este nevoie de patrioți, care sunt capabili să reprezinte convingător și eficient interesele cetățenilor pe care îi reprezintă. Votul din 26 mai poate influența decisiv bunăstarea și siguranța românilor și a tuturor cetățenilor europeni. Fac un apel către românii să meargă la urne pe 26 mai, să voteze PMP, poziţia 8 pe buletinul de vot la europarlamentare, şi DA la cele două întrebări de la referendum. 

Comandat de Partidul Mişcarea Populară – PMP, codul unic de identificare atribuit mandatarului 41190004.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.