INTERVIU Dumitru Bădrăgan (președinte și candidat PRU): „Propun o lege de bun simț: viitoarele mămici să nu mai stea la cozi la supermarket sau la instituțiile publice”

Ne apropiem cu pași repezi spre „momentul zero” al politicii din acest an: alegerile parlamentare din 11 decembrie. TOMIS NEWS a discutat cu mai mulți candidați în această perioadă (SECȚIUNE COMPLETĂ, AICI!) și am prezentat punctele de vedere, proiectele și ambițiile celor care vor să ne conducă destinele în următorii patru ani. Alegerile din 11 decembrie sunt o miză importantă. Majoritatea va forma Guvernul și vom afla încotro ne îndreptăm.

Astăzi publicăm interviul pe care președintele PRU Constanța, Dumitru Bădrăgan, cel care deschide lista partidului pentru Camera Deputaților, a fost amabil să ni-l acorde. Joi, Bădrăgan a „spart topurile” printr-o propunere de lege destinată femeilor gravide. Pe scurt: acestea să nu mai stea la cozi pentru activitățile cotidiene.

Dumitru Bădrăgan are 42 de ani, a fost consultant juridic al mai multor companii în perioada 1999-2004 și, din 2007, avocat definitiv. Cochetează cu politica din 1996 și, în prezent, este președintele formațiunii locale a Partidului România Unită.

REPORTER: Suntem la capătul unei campanii electorale de 30 de zile. Care este feedback-ul cetățenilor din județ până în această zi?

BĂDRĂGAN: După 30 de zile de alergat prin județ am întâlnit de la producători până la oameni care se chinuiesc să trăiască de pe o zi pe alta, pentru că lipsesc, din păcate, proiectele în zona rurală din Constanța. Am întâlnit de la oameni care lucrează până la oameni care stând în localități izolate nu își pot găsi de muncă pentru că le lipsesc infrastructura și transportul în comun eficient în toate comunele. Am întâlnit constănțeni care își doresc produsele locale mai mult în piețe.

REPORTER: Ca avocat, jonglați cu legea, cum vi se pare legislația electorală? Este permisivă pentru partide, pentru oameni? Cum e?

BĂDRĂGAN: Este o legislație care, din păcate, a dus ofertele electorale doar „pe sticlă”, în mass-media și pe afișajele care au ajuns la discreția primarilor… de exemplu, pe bd. Mamaia să regăsești oferta undeva pe spațiul verde de pe mijloc, pe scuar. Dacă ești pe trotuar, ca să vezi afișele, ar trebui să ai o vedere cel puțin excepțională! Am găsit panotaje pe spații verzi, lipite de bloc și cu gărduțul viu în față! Ar trebui să fie extrem de interesant să sari peste gardul viu să te uiți cine Dumnezeu candidează! Ar fi trebuit să avem dezbateri reale privitor la viitorul Dobrogei, la proiectele pe care parlamentarii le gândesc pe plan legislativ, național, regional și local. Din păcate, au lipsit dezbaterile, au fost la un nivel extrem de redus.

REPORTER: Aici voiam să ajungem: de ce contracandidații nu s-au înghesuit în zona dezbaterilor?

BĂDRĂGAN: Întrebați-i pe ei, noi am organizat dezbateri, întâlniri și am ieșit în fiecare săptămână cu alte propuneri pe plan legislativ, unde am atins aproape toate subiectele. Ați văzut, am început cu zona Armatei, până la problemele pensionarilor, apoi sănătate, educație, cultură, zona investițiilor – necesare în Constanța și în Dobrogea…

REPORTER: Ați făcut ieri furori în legătură cu un proiect pentru tinerele sau viitoarele mămici. Câteva cuvinte despre proiect?

BĂDRĂGAN: Este un proiect care ține de bunul simț, de normalitate, pentru că avem nevoie de un cadru legislativ astfel încât în supermarket-uri, magazine, unde sunt mai multe case de marcat să fie una special destinată femeilor gravide, tinerelor mămici și persoanelor cu handicap. Nu e o casă închisă, vii și stai la rând și dacă în acea zonă vine o femeie gravidă aceasta are prioritate și vrem să educăm personalul care lucrează la casa de marcat. Mergem o zi întreagă și ne legăm de gât o greutate, noi, ca bărbați, ce am simți după câteva ore de deplasare cu o astfel de greutate? Ei bine, poate realizăm ce înseamnă pentru o femeie gravidă lipsa unor culoare special destinate la casele de marcat, dar și la serviciile publice, cum ar fi cel de impozite și taxe! La nivelul celor peste trei milioane de oameni care au plecat din România, sunt, din păcate, destule mămici sau viitoare mămici care nu doar că țin această greutate dar trebuie să se administreze și singure, pentru că bărbații sunt plecați la muncă. E un simplu act de normalitate și de bună credință. Culmea, avem lege privind situația femeilor în ceea ce privește locul de muncă, avem lege privind persoanele cu handicap – cu reglementarea locurilor de parcare, dar din 2003 și până azi nimeni nu a reglementat cum trebuie.

REPORTER: Bomba momentului pentru Constanța: s-a cerut insolvența RADET!  Cum comentați situația?

BĂDRĂGAN: Este o problemă, pentru că depinde foarte mult ce se va întâmpla cu cererea de deschidere a procedurii insolvenței și depinde foarte mult dacă vom avea un proiect sustenabil care să presupună un plan de reorganizare. Situația poate fi foarte dificilă. Nu sunt alarmist, pentru că ar însemna încetarea furnizării energiei termice, însă, din păcate, nu am știut să administrăm corect acest domeniu!

REPORTER: Îndemnul dumneavoastră pentru constănțeni pe 11 decembrie?

BĂDRĂGAN: Pe 11 decembrie să fim constănțeni, să votăm constănțeni care doresc să fie în viitorul Parlament nu doar pentru a ocupa o funcție, ci pentru a lupta cot la cot cu cetățenii! Trebuie să votăm oameni care cunosc problemele de zi cu zi ale constănțenilor, care le pot soluționa printr-un cadru legislativ și care se gândesc la bunăstarea constănțenilor, nu la patru ani în care să stea în Parlament! Să ieșim la vot și să ne gândim la viitorul copiilor noștri!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *