INTERVIU Dragoș Zisopol (candidat Uniunea Elenă): „A ne detașa de politică înseamnă să ne îndepărtăm de democrație. Votul este o manifestare a patriotismului, să votăm pentru viitorul nostru!”

Ne apropiem cu pași repezi spre „momentul zero” al politicii din acest an: alegerile parlamentare din 11 decembrie. TOMIS NEWS apasă pe pedală și vă va prezenta, în cele câteva zile care ne-au mai rămas, punctele de vedere, proiectele și ambițiile celor care vor să ne conducă destinele în următorii patru ani. Alegerile din 11 decembrie sunt o miză importantă. Majoritatea va forma Guvernul și vom afla încotro ne îndreptăm.

Astăzi publicăm interviul pe care Dragoș Gabriel Zisopol, candidatul Uniunii Elene din România pentru Camera Deputaților, a fost amabil să ni-l acorde. Are 131 de luări de cuvânt în ultimul mandat, 58 de propuneri legislative initiate – din care 13 sunt legi și 32 de întrebări și interpelări. Reprezentantul grecilor din Parlament își dorește un nou mandat și a dorit să ne explice și de ce: care sunt proiectele sale, obiectivele sau ce are de reproșat fostului legislativ și nu numai.

REPORTER: Se încheie un mandat. Vă rugăm să ne faceți un scurt rezumat al activității dumneavoastră, în Parlament, pentru Uniunea Elenă din România. 

DRAGOȘ-GABRIEL ZISOPOL: Activitatea mea parlamentară s-a desfășurat în folosul tuturor cetățenilor români, în consecință și al celor de etnie greacă, însemnând mult mai mult decât o statistică rece și anume: sute de ore de studiu individual a proiectelor de lege; zeci de luări de cuvânt, în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Camera Deputaților; nenumărate întâlniri de lucru cu alegătorii, reprezentanți ai sindicatelor și ONG-urilor, miniștrii, parlamentari și exemplele ar putea continua. Cred că întrepătrunderea activității mele profesionale, de cadru didactic universitar, cu activitatea parlamentară și aceea de președinte al Uniunii Elene din România, în contextul raportării la așteptările alegătorilor, a condus la obținerea unor rezultate notabile (www.cdep.ro; uniunea-elena.ro). Un succes în acest sens îl constituie contribuția esențială la îmbogățirea sistemului educațional din România, care începând din anul 2012 acordă posibilitatea oricărui elev, de la clasa 0 la clasa a 12-a, să studieze limba greacă maternă/modernă, cu notă în catalog, în orice școală din țară. Pentru a înobila această realizare, în anul 2014, sub înaltul patronaj al Parlamentelor din România și Grecia, în Comisia pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Camera Deputaților, am organizat Olimpiada Internațională de Limbă Greacă, prima de acest gen din lume, olimpiadă ce a ajuns anul acesta la cea de-a treia ediție.

REPORTER: Ce aveți de reproșat (deja) fostei componențe a Parlamentului României?

DRAGOȘ-GABRIEL ZISOPOL: Pentru că îmi cereți o părere generală, referitoare la activitatea parlamentarilor români în mandatul 2012-2016, am să vă ofer un răspuns general. Mi-aș fi dorit o mai bună adaptare politică a parlamentarilor la nevoile și așteptările cetățenilor români. Sunt nenumărate lucruri pe care ni le putem sau le putem reproșa, dar sunt și realizări prin intermediul cărora cred am întrunit o parte dintre așteptările alegătorilor. Rezultatele votului din 11 decembrie a.c., vor vorbi de la sine despre realizările și nerealizările actualilor parlamentari. 

REPORTER: Activitatea dumneavoastră se rezumă la un procent de 30% din totalul inițiativelor legislative (19% muncă sau 12% administrație), la proiecte de educație, tineret și sport. Ce v-a îndemnat să vă aplecați asupra tineretului?

DRAGOȘ-GABRIEL ZISOPOL: Consolidarea democrației parlamentare și nu numai se realizează cu ajutorul celor care din background-ul professional solid oferă soluții sustenabile pentru rezolvarea problemelor din educație, sănătate, infrastructură etc. Cei 24 de ani de activitate neîntreruptă într-o universitate românească și colaborările personale cu alte instituții universitare din țară și străinătate mi-au oferit expertiza necesară desfășurării activității parlamentare în Comisia pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Camera Deputaților și în consecință elaborarea majorității propunerilor legislative în domeniul amintit. Unui profesor, tată a doi copii, prin sufletul căruia trec atâtea și atâtea generații de studenți îi este imposibil să nu înțeleagă și să nu-i sprijine pe tineri, esența viitorului fiecărei țări.

REPORTER: La Constanța ne confruntăm cu o situație inedită. Uniunea Democrată a Tătarilor  Turco-musulmani din România nu mai poate beneficia de candidatul lor pentru Camera Deputaților, însă a preferat înscrierea acestuia pe listele unui partid politic, care ulterior se va înscrie în grupul minorităților (dacă va fi ales). Este posibilă această „ocolire” a jocului politic? Poate grupul minorităților să accepte un candidat-demisionar al unui partid politic?

DRAGOȘ-GABRIEL ZISOPOL: Această „ocolire a jocului politic” ar însemna că orice partid ar putea transfera deputați în Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale, ceea ce ar deturna litera și spiritul Constituției. 

REPORTER: 11 decembrie, alegeri. Suntem în 12 decembrie și sunteți din nou parlamentar. Primul lucru pe care îl veți face?

DRAGOȘ-GABRIEL ZISOPOL: Analiza și depunerea de amendamente la proiectele de lege privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017.

REPORTER: Să presupunem că fac parte din acei mulți români care nu vor nici măcar să audă de politică. Convingeți-mă, scurt, să vin la vot pe 11 decembrie.

DRAGOȘ-GABRIEL ZISOPOL: A ne detașa de politică înseamnă să ne îndepărtăm de democrație, înseamnă să ne uităm istoria și să-i uităm pe cei care au scris-o cu sângele lor. Votul este o manifestare a patriotismului care contribuie esențial la consolidarea democrației participative și la obținerea unui mediu politic curat. Votul reprezintă un filtru necesar evoluției unei națiuni către o democrație matură. Să votăm pentru viitorul nostru!

REPORTER: Antreprenoriat sau protecție socială?

DRAGOȘ-GABRIEL ZISOPOL: Antreprenoriatul mă duce cu gândul la valoarea adăugată și protecția socială la umanitarism. Ca atare …, Valoare adăugată pentru umanitate !  

REPORTER: Ce îndemn aveți pentru cetățenii României pentru ziua de 11 decembrie? 

DRAGOȘ-GABRIEL ZISOPOL: Parlamentul României a reprezentat și va reprezenta un eșantion al poporului nostru. În acest context îmi doresc o prezență la vot suficient de mare (peste 50%) pentru a ne asigura că cetățenii români vor fi reprezentați în Parlament de cei care își vor corela politica cu cerințelor votanților. Cred în puterea votului pozitiv și îi rog pe cetățenii României să voteze binele de ansamblu al societății.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*