INTERVIU Dan Albu, președinte Liga Militarilor Profesioniști: „Urmărim permanent dezvoltarea și cultivarea nobilului sentiment al camaraderiei și de arme!”

7.000 de membri, din care 1.400 doar la Constanța. Toți aceștia se află sub umbrela Ligii Militarilor Profesioniști, condusă de militarul constănțean Dan Albu. În România, la fel ca și în multe alte state europene, asocierea sub forma unei organizații sindicale, pentru militari, este interzisă. Graniță a Uniunii Europene și a NATO, România își continuă misiunea de pază în această regiune complicată din punct de vedere geopolitic. Dincolo de acordarea a 2% din PIB pentru Armată, programele ambițioase mai mult sau mai puțin reușite pentru înzestrare, misiunile internaționale, care este, totuși, atmosfera printre cei care, într-adevăr, duc greul Armatei Române? Se spune – pe bună dreptate – că Armata și nu politicienii au făcut posibilă aderarea României la NATO. Așadar, astăzi vom vorbi despre ei, despre militari.

Președinte al Ligii Militarilor Profesioniști, asociație socio-profesională în cadrul Armatei Române, Dan Albu are cu ce să se mândrească. A realizat atât de multe pentru militari în aproape zece ani, încât începe să uite unele dintre ele…

Liga Militarilor Profesioniști continuă o tradiție militară care, la Constanța, datează din perioada interbelică. Camaraderia este cuvântul de ordine în această asociere de breaslă și, așa cum ne-a precizat Albu, principiul se aplică pentru toți militarii, nu doar pentru cei asociați Ligii. Despre realizările LMP, ambițiile din prezent și planurile de viitor, Dan Albu a fost amabil să ne relateze în cadrul unui amplu interviu:

REPORTER: După cum știm, conform legislației în domeniul Apărării, militarii nu au dreptul la o asociere de tip sindical. Astfel, care este rolul LMP în acest context?

DAN ALBU: LMP este o asociație socio-profesională, apolitică, non-sindicală, non-guvernamentală, s-a constituit la 1 iunie 2010 și a obținut personalitate juridică pe 17 septembrie același an. LMP este continuatoarea de drept a asociației socio-profesionale a militarilor români.

REPORTER: De când datează această tradiție, cât ne întoarcem în timp?

DAN ALBU: În 1928, când s-a înființat Cercul Maiștrilor Militari de Marină, ei sunt cei mai vechi în cadrul asociațiilor. Este o tradiție aici, la Constanța, amintesc Liga Ofițerilor din Marina Militară, Liga Maiștrilor Militari de Marină, Liga Militarilor Profesioniști, Clubul Amiralilor, în Constanța sunt cele mai multe astfel de asociații, nu știu dacă în alte județe mai sunt 4-5 asociații socio-profesionale.

REPORTER: Practic, care este scopul LMP?

DAN ALBU: Scopul LMP este de a desfășura activități care să stimuleze activitățile profesionale, să dezvolte dorinței de performanță și competitivitate, ajutorare interumană, precum și activități ce pot contribui la deconectarea de la stresul vieții. Prin aceste activități desfășurate în deplin respect față de lege, se urmărește permanent dezvoltarea și cultivarea nobilului sentiment al camaraderiei și de arme!

REPORTER: Câte sucursale ale Liga?

DAN ALBU: Noi nu înființăm sucursale. Noi suntem uniți, de aceea am spus că LMP este un tot unitar. În celelalte garnizoane avem reprezentanți ai Ligii, în toată țara. Avem 38 de garnizoane unde militarii sunt înscriși în Ligă.

REPORTER: Ați avut de-a lungul acestor ani foarte multe întâlniri cu miniștrii MApN. Doleanțele v-au fost îndeplinite la aceste discuții?

DAN ALBU: Cum spuneam, legislația românească interzice ca militarii să se organizeze în organizații sindicale, de aceea subliniez faptul că LMP este o asociație socio-profesională, nu are cum să aibă o activitate sindicală, noi de-a lungul timpului am adus la cunoștința factorilor decidenți politici și militari anumite probleme. Dacă dânșii au considerat că sunt pertinente, atunci s-au aplecat asupra lor și chiar s-au rezolvat foarte multe probleme de când s-a înființat Liga. Pentru noi, „armele” sunt diplomația și dialogul. În același timp, noi ne vedem de treaba noastră în sistemul militar, respectăm regulamentele militare și legile țării, astfel încât cei care sunt în conducerea Ligii își fac datoria față de țară normal și firesc.

REPORTER: Care sunt cele mai mari realizări pentru militari din partea Ligii?

DAN ALBU: Sunt atât de multe, încât sper să nu le uit pe toate… Din 2010, s-au produs schimbări importante, corpul soldaților având activitatea reglementată prin legea 384/2006 – statutul SGP, cu completările ulterioare, Legea 51/2010, Legea 23/2012, 82/2015, prin care am obținut calitatea de militari, schimbarea titulaturii din voluntari în profesioniști, mărirea limitei de vârstă până la care putem rămâne în sistem – 45, 50 și 55 de ani; foarte important: grupe de muncă în condiții deosebite, speciale etc. Un lucru extraordinar de important a fost obținerea, în 2015, prin Legea 223/2015, dreptului la pensie militară pentru corpul SGP. O altă reușită foarte importantă: obținerea pentru corpul SGP a ordinului ÎN SERVICIUL PATRIEI, în trecut se numea ordinul MERITUL MILITAR. Legea 288 – acordarea compensației lunare pentru chirie celor care contractează un credit imobiliar pentru obținerea unei locuințe. Modificarea Legii 80/1995 – soldații pot avansa în corpul maiștrilor militari și în corpul ofițerilor. În prezent, avem la Comisia de Apărare un proiect de modificare a Legii 384 – statutul SGP, sperăm ca statutul SGP să se modifice, astfel încât acești militari să beneficieze de contracte pe perioadă nedeterminată. În prezent, soldații profesioniști își înnoiesc contractele din 3 în 3 ani. LMP a reușit, în urma demersurilor întreprinse, să obțină modificarea diurnei pentru marinarii militari, de la 17 dolari la 35 de euro/zi în misiunile SMMG de sub comanda NATO.

REPORTER: Ce probleme presupun aceste înnoiri din 3 în 3 ani?

DAN ALBU: Se obține foarte greu un credit imobiliar și chiar și un credit de nevoi personale… Sunt bănci care acordă credite, dar când te duci îți spun că mai ai doi ani de contract și nu pot să dea sau să vină soția… La fel se întâmplă și la achiziționarea unei locuințe prin Prima Casă. Tot așa, militarii profesioniști au probleme… Noi am propus ca după 4 ani soldatul să beneficieze de o înnoire „tacită” până la 15 ani vechime, după care să aibă un contract pe perioadă nedeterminată.

REPORTER: Se vorbește în prezent foarte mult despre legea pensiilor militare, probabil se va modifica, iar, cum apreciază militarii această dezbatere?

DAN ALBU: Nu știm ce se va întâmpla, dacă se va modifica, eu cred că nu. Militarii profesioniști apreciază foarte mult faptul că beneficiază de pensie militară. Dacă ne întoarcem în timp, în anii de tristă amintire: 2007, 2008, 2009, când am fost dați afară printr-o lege discriminatorie la vârsta de 40 de ani, fără nici o protecție socială, fără nici un drept, iată că astăzi militarii profesioniști au drept de pensie.

REPORTER: Din experiența dvs., comparând momentul de început și cel de astăzi, mai sunt atrași tinerii de haina militară?

DAN ALBU: Eu cred că da… Nu știu sigur, dar am înțeles că au fost foarte mulți candidați pentru locurile de SGP. Cred că sunt atrași.

REPORTER: Ați recomanda unui tânăr absolvent să meargă pe acest drum?

DAN ALBU: Depinde, dacă acel tânăr are aplecare către Armată, dacă îi place, dacă este dispus la unele privațiuni cazone, da! Dar, dacă el este mai rebel, nu cred… Se va adopta cu foarte mare greutate. În Armată, după cum se știe, trebuie să fii bărbat, trebuie să știi să respecți, să execuți ordinele întocmai și la timp.

REPORTER: Care sunt obiectivele de viitor ale Ligii?

DAN ALBU: Înainte de asta, vreau să punctez un aspect important: în afara procesului legislativ, noi am făcut unele parteneriate cu anumite societăți comerciale, astfel încât membrii Ligii să beneficieze de anumite facilități. De exemplu, am făcut un parteneriat cu un sanatoriu, la Eforie Nord, unde militarii se pot trata. Prin acest parteneriat, militarilor li se decontează cazarea – 14 zile, 20 de paturi, masa, tratamentul de specialitate – șase proceduri, adică zero lei costuri pentru militarii Armatei Române. De la semnarea protocolului, s-au tratat 315 camarazi din țară. Vreau să subliniez faptul că de tratamentul balnear beneficiază toți militarii Armatei Române, indiferent de grad sau funcție sau dacă fac parte sau nu dintr-o asociație. Nu facem o discriminare, dacă e colonel nu îl primim și noi, Liga, da. Deci, e pentru toată breasla! Poate veni orice militar acolo, secretarul 2 al Ligii poate fi contactat în acest sens. Sperăm să se deschidă și Steaua de Mare, pentru a avea mai multe paturi. Am încheiat un parteneriat cu două companii petroliere. Membrii LMP au carduri, beneficiază de discount de 20 de bani pe litrul alimentat. Este ceva foarte bun. La un full să zicem că avem în jur de 12 lei discount. Avem un parteneriat cu o clinică privată, discount de 20%; parteneriat cu un operator de telefonie mobilă – 20% la telefoane și la abonamente, aceste discounturi sunt doar pentru noi. Mai sunt și parteneriate mai mici, cu firme de piese auto de exemplu.

REPORTER: Aveți în momentul de față colegi plecați în teatre de operații din străinătate?

DAN ALBU: Da! Sunt, își fac datoria acolo cu succes și suntem foarte mândri de ei! Un aspect important, referitor la străinătate. Suntem singura asociație din România (mai este o fundație, Ordinul Militar de România) care am intrat în Europa! În sensul că suntem membri observatori la EUROMIL, o organizație a tuturor asociațiilor militare din Europa. Acolo sunt britanici, spanioli, portughezi, norvegieni, danezi, greci, ciprioți. În 2018, la Budapesta, am fost primiți ca membri observatori, urmând ca în 2020, în toamnă, să intrăm cu drepturi depline! EUROMIL are sediul la Bruxelles.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *