INTERVIU Dacian Cioloș (Alianța 2020 USR – PLUS): „Politica veche nu mai servește intereselor societății. După alegeri, înființăm un nou grup politic european”

Fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș deschide lista Alianței 2020 USR – PLUS la alegerile pentru Parlamentul European. Cu o listă formată din oameni proveniți din mediul antreprenorial, administrație sau cercetare, Alianța dorește să dea o nouă lovitură politică cu prilejul acestor alegeri, continuând ceea ce USR reprezintă în România ultimilor ani: revelația politică a democrației românești. Despre Europa, legislația electorală care trebuie modificată, apartenența Alianței la familiile europene și multe altele, Dacian Cioloș a fost amabil să detalieze pentru TOMIS NEWS în cadrul unui amplu interviu:

REPORTER: Ați fost comisar european în cadrul Comisiei Europene, practic la vârful deciziilor

europene. Cât de departe este Europa pentru România? Greșim dacă spunem că „Bruxelles

este departe și nu ne influențează”?

DACIAN CIOLOȘ: Europa e mereu aproape de statele membre și Europa a fost mereu aproape de România. Doar politicienii noștri au vrut să ne facă să credem că Europa e departe. Europa e locul în

care se scrie majoritatea legislației care ne reglementează viața socială și economică, Europa e cea care ne-a dat și ne dă securitate într-un context geostrategic foarte complicat. Europa e cea care ne dă șansa să învățăm, să muncim și să ne așezăm oriunde ne place. Alegerile pentru Parlamentul European sunt primele dintr-o serie de patru care ne așteaptă în următoarea perioadă.

REPORTER: În acest context, față de celelalte formațiuni politice din opoziție, Alianța 2020 USR – PLUS este în… opoziție sau în concurență? Ce trebuie să înțeleagă românii despre Alianță față de PNL, PMP ș.a.?

DACIAN CIOLOȘ: Alianța USR PLUS s-a creat tocmai pentru că politica veche nu mai servește intereselor

societății și pentru că și-a dezamăgit de-a lungul anilor electoratul. Alianța oferă un alt model de guvernare, testat în timpul guvernului tehnocrat din 2016, care demonstrează că România poate fi administrată corect, cinstit și transparent și că România poate conta credibil în plan european și extern. Acesta este motivul pentru care Alianța nu este concurentă a altor partide din opoziție, ci e o alternativă viabilă la modelele politice de până acum.

REPORTER: Numărul de semnături de susținere pentru partide și independenți, votul electronic, numărul de secții de votare în diaspora, alegeri în două tururi. Despre toate acestea, trebuie să le

lăsăm așa cum sunt sau să le modificăm radical? Dacă da, cum se poate face acest lucru?

DACIAN CIOLOȘ: Noi am făcut deja niște propuneri foarte concrete în proiectul „Oameni noi”, pe care l-am lansat în 2018 împreună cu partenerii din USR și în care credem ambele partide. Sistemul nostru electoral trebuie ajustat la interesele societății și ale românilor și la realitățile locale și internaționale. De aceea, ne dorim alegeri locale în două tururi de scrutin, de aceea ne dorim legiferarea sau consacrarea legislativă fermă a tuturor măsurilor de transparență în cadrul procesului electora, inclusiv – și foarte important – reprezentarea diasporei în circumscripțiile electorale.

REPORTER: Liviu Dragnea sau Victor Ponta? Klaus Iohannis sau… Dacian Cioloș? Ce preferați și… cum

credeți că va fi?

DACIAN CIOLOȘ: În primul caz, niciunul. În al doilea caz, sunt inevitabil subiectiv.

REPORTER: 26 mai, alegeri. 27 mai, Alianța este în Parlamentul European. Ce veți face pe 28 mai?

DACIAN CIOLOȘ: Pe 28 mai, avem chiar prima întâlnire a șefilor de delegații pentru începutul negocierii noului grup politic pe care intenționăm să-l creăm. Mă aștept ca aceste negocieri să dureze câteva

săptămâni, dată fiind situația politică complexă la nivel european. Apoi vor urma negocierile între familiile politice pentru desemnarea posturilor-cheie din instituțiile europene, începând cu președintele Comisiei.

Comandat de PARTIDUL UNIUNEA SALVAȚI ROMÂNIA, codul unic de identificare atribuit mandatarului 41190006.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *