INTERVIU Crușoveanu (PNL Constanța): „Guvernul PNL a dovedit, în acest an, că poate să schimbe România în bine!”

Marian Crușoveanu, secretarul general al PNL Constanța și consilier județean, candidează pentru un post de parlamentar. Liberalul are o serie de proiecte proprii legate de infrastructura din județul Constanța. Ne-a acordat un interviu în care ne-a prezentat aceste proiecte, dar în care a vorbit și despre ce s-a întâmplat în acest ultim an, de când Guvernul PNL este la guvernare.

REPORTER: Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai mare realizare a Guvernului Orban?

M. CRUȘOVEANU: Lista este atât de lungă, încât, credeți-mă, este greu să numesc una singură. Dacă ar fi să sintetizez, totuși, aș spune că principala realizare este o schimbare fundamentală de viziune în ceea ce privește guvernarea. Dați-mi voie să explic. PNL a preluat guvernarea de la un PSD care își făcuse literă de lege din risipă, consum păgubos și populism deșănțat. O guvernare care, pe termen mediu și lung, ar fi dus cu siguranță la falimentul României. PNL a schimbat această paradigmă. Guvernul s-a axat pe o dezvoltare durabilă și sănătoasă, pe o creștere economică economică bazată pe investiții masive cu fonduri europene, competitivitate, digitalizare și sprijinirea sectorului privat. Să știți că nu inventăm noi roata. Aceasta este singura cale pentru a avea o economie modernă, competitivă și, implicit, un trai mai bun pentru noi toți.

REPORTER: A reușit Guvernul tot ce și-a propus în acest an?

M. CRUȘOVEANU: Trebuie să luăm în considerare un lucru esențial: pandemia de coronavirus care ne-a dat peste cap viețile. Ținând cont de pandemie, răspunsul este că da, a reușit tot ce și-a propus și chiar mai mult, aș spune. A reușit să gestioneze în mod profesionist pandemia și a alocat fonduri extrem de importante pentru sănătate. Românii nu trebuie să uite că, la sfârșitul anului 2019, PSD lăsase țara cu zero stocuri. Zero! În rezerva Ministerului Sănătății nu se mai găseau nici medicamente, nici substanțe dezinfectante, echipamente de protecție a personalului sau alte materiale necesare combaterii unei epidemii.  Guvernul PNL este cel care a alocat nu mai puțin de 24 de miliarde de lei pentru echipamente și investiții sanitare și 9,8 miliarde lei pentru plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID – 19. În total, 33,8 miliarde lei. Este destul? Poate că nu, dar nici nu vreau să mă gândesc la dezastrul în care am fi fost azi cu PSD la guvernare. Asta nu este însă tot. PNL a majorat locurile la terapie intensivă la peste 3.000 și numărul va crește, inclusiv în județul Constanța. Capacitatea de ventilatoare a crescut cu 73% din aprilie până în octombrie. Dacă la începutul epidemiei se făceau sub 100 de teste pe zi, acum se fac, de pildă, numai în județul Constanța, circa 1.800 pe zi. Pe lângă toate acestea, s-au acordat stimulente pentru peste 32.000 de persoane din rândul personalului medical, iar numărul de medici a crescut cu 2.700 în acest an. Nu e deloc puțin.

REPORTER: Vorbeați despre o economie bazată pe investiții. Au mai rămas bani și pentru investiții în acest an, după toate aceste cheltuieli suplimentare pentru sănătate?

M. CRUȘOVEANU: În paralel cu măsurile despre care am amintit, guvernul a intervenit rapid cu cel mai mare pachet de măsuri din ultimii 30 de ani pentru susținerea economiei, numit „Reclădim România”. Până la sfârșitul acestui an, pachetul va depăși 7% din Produsul Intern Brut. Este un program prin care România va reuși să nu intre în recesiune tehnică, fiind singura țară din Europa care va reuși acest lucru. Sunt foarte mult de spus la acest capitol. Aș menționa însă numai cei 68 de miliarde de lei alocați, numai în primele 10 luni, prin Planul Național de Investiții și Relansare Economică, Guvernul PNL a injectat suplimentar în economie 68 miliarde lei. Sau cei 16,5 miliarde lei pentru scutirea de taxe și impozite și amânarea plăților obligațiilor fiscale curente, de care au beneficiat peste 350.000 contribuabili. Sau 7,2 miliarde pentru salvarea locurilor de muncă. Sau 8,6 miliarde lei în plus la cheltuieli cu investițiile în 10 luni față de aceeași perioadă a anului trecut. Un scurt bilanț arată că Guvernul PNL a realizat investiții record, de 35,4 miliarde lei în primele 10 luni ale lui 2020. Este cea mai mare sumă din ultimii 10 ani.

REPORTER: Unde se pot vedea aceste investiții despre care vorbiți?

M. CRUȘOVEANU: Peste tot în țară, dar nu trebuie să căutăm prea mult, ci să ne uităm aici, în ograda noastră. Se lucrează deja la etapa a doua a reabilitării zonei costiere și combaterea eroziunii. Este un proiect imens, de 800 de milioane de euro, care va aduce României peste 200 de hectare de plajă. Sunt fonduri europene, bani gratis. Tot Guvernul PNL a început să construiască și autostrada care va traversa Carpații, Sibiu – Pitești. Și tot cu fonduri europene. Se lucrează și la autostrada de centură a Bucureștiului. Ne interesează și pe noi, constănțenii. Și lista este mult, mult mai lungă. Aș mai spune două lucruri: că România este singurul stat din UE care a înregistrat o creștere a volumului investițiilor publice în anul 2020, în plină criză sanitară și economică, și că, în primele opt luni ale anului, construcțiile inginerești realizate din fonduri publice au înregistrat o creștere de 25,6%, cea mai ridicată din ultimii 12 ani.

REPORTER: Au existat, în această perioadă, și persoane care nu au reușit să facă față foarte bine financiar, din cauza crizei. Cum au fost ele sprijinite?

M. CRUȘOVEANU: Pe cât de preocupat a fost guvernul să sprijine economia, pe atât de interesat a fost ca românii care au nevoie să fie ajutați. Guvernul PNL a mărit salariul minim brut pe țară garantat în plată de la 2.080 lei la 2.230 lei. A crescut și pensiile cu 14%. Este cea mai mare creștere din ultimii 20 de ani și este una sustenabilă, corectă, nu una populistă, care să arunce în aer bugetul. Guvernul PNL a crescut indemnizația socială pentru 4,9 milioane de pensionari, de la 704 la 800 de lei. Tot el a majorat alocațiile cu 20% pentru peste 3,6 milioane copii. Este numai prima etapă, pentru că ne-am angajat că le vom dubla până în 2022 și o vom face. Pas cu pas, sustenabil, nu populist. Ne-am îndreptat atenția și spre cei care au intrat în șomaj tehnic. 1,4 milioane de români au primit de la guvern salariul și alte indemnizații de sprijin. Am eliminat și supra-impozitarea contractelor part-time.  Am oferit pachete alimentare și sanitare persoanelor vulnerabile în valoare de 225 milioane euro pentru 1,2 milioane beneficiari. Tot aici aș menționa și amânarea ratele bancare pentru aproximativ 321.000 de români, pentru o perioadă de 9  luni. Le-am luat oamenilor o povară de pe umeri. Susținem părinții care se ocupă de îngrijirea și supravegherea copiilor pe timpul suspendării temporare a unităților de învățământ, a creșelor și a grădinițelor prin acordarea unei indemnizații de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. 2,4 miliarde de lei au fost plătite în primele 7 luni pentru concedii medicale. Mai sunt multe măsuri, de la ajutoare de urgență la tichete de masă caldă și la compensarea medicamentelor pentru pensionari, cu 90%. Sunt convins că milioane de români știu aceste lucruri, pentru că au beneficiat de ele.

REPORTER: Ne-ați vorbit despre proiecte pe care Guvernul PNL le implementează deja în județul Constanța. Când veți ajunge în Parlament, care sunt proiectele pe care le aveți dumneavoastră pentru Constanța? Dacă aveți, evident.

M. CRUȘOVEANU: Desigur! Aș începe totuși cu un proiect al echipei PNL, susținut de președintele Bogdan Huțucă. Vom construi un spital nou. Județul Constanța are nevoie de o unitate spitalicească modernă, nu suntem și nu trebuie să fim cu nimic mai prejos decât alte județe. Au avut loc deja primele discuții cu primul ministru Ludovic Orban. Vom porni acest proiect, pas cu pas. Nu promitem că va fi gata mâine, dar promitem că vom găsi finanțare, îl vom începe și veți vedea în fiecare an progres. Și va fi gata mai repede decât cred mulți dintre noi. În ceea ce mă privește, am mai multe proiecte pentru Constanța. Cele mai importante sunt realizarea unui alternative la actualul drum care leagă Mangalia de Constanța și care va trece pe lângă Techirghiol. Un drum de circa 30 de kilometri. E un lucru pe care și-l doresc sute de mii de constănțeni și turiști. Sunt sigur că și dumneavoastră, vă asigur că și eu. Tot în domeniul infrastructurii, voi propune realizarea unei centuri de ocolire a municipiului Mangalia. Este un proiect pe care l-a documentat primarul Cristi Radu, pe care îl vor oamenii și care se va face. Noi, liberalii, am demonstrat, în numai un an, că putem reclădi România. Vă dați seama ce am putea face în patru ani?

Marian Crușoveanu candidează de pe poziția a treia pe lista PNL Constanța pentru Camera Deputaților.

COMANDAT DE PNL CONSTANȚA, COD MANDATAR FINANCIAR 11200025

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.