INTERVIU Corina Crețu (PRO România): „Am luptat pentru spitalul regional de la Constanța și Guvernul m-a… JIGNIT! Graficul de finanțare rămâne… NECLAR!”

Eurocomisarul Corina Crețu candidează din partea PRO România la Parlamentul European. Plecată din PSD și mare luptătoare pentru toate cele opt spitale regionale, reduse ulterior de Guvernul României la cinci, apoi la trei, Constanța nemaifiind pe această listă scurtă, Corina Crețu intenționează să continuie lupta pentru implementarea în România a proiectelor cu finanțare europeană.

CITEȘTE ȘI:

De altfel, Corina Crețu a fost zilele trecute la Constanța și, cu acest prilej, despre spitale regionale, proiecte europene și ambiții politice și multe altele, doamna eurocomisar a fost amabilă să detalieze pentru TOMIS NEWS în cadrul unui amplu interviu:

REPORTER: Una dintre marile dureri ale județului Constanța o reprezintă spitalul regional. Din lista inițială a Guvernului de opt astfel de spitale, în care și Constanța se afla pe listă, s-a vorbit ulterior de cinci, apoi de trei și, practic, spre realizare acum este doar unul. Care este povestea spitalelor regionale și de ce Constanța este văduvită de un astfel de obiectiv important?

CORINA CREȚU: Eu am depus, în calitate de Comisar European, toate eforturile pentru a salva aceste proiecte. Într-adevăr, discuțiile inițiale priveau mai multe spitale, printre care și unul la Constanța, dar apoi decizia Guvernului a fost aceea de a reduce numărul acestor spitale la trei: unul la Cluj, celălalt la Iași și altul la Craiova. Deși am solicitat în mai multe rânduri Executivului de la București să ne dea un răspuns privind direcția în care dorește continuarea acestor proiecte, am fost pur și simplu ignorată și, așa cum știți, ulterior am fost jignită – cu precădere acum, în decursul campaniei electorale. Asta deși încă de la început mi-am declarat sprijinul necondiționat pentru implementarea cu succes a acestor proiecte și am mărturisit că reprezintă cea mai importantă prioritate a mea și a Comisiei Europene. Îmi pare rău să spun că, în ciuda acestor demersuri ale mele, până astăzi graficul general rămâne neclar. Sunt fericită, însă, că pentru Constanța am realizat câteva proiecte de suflet. Chiar în ianuarie 2015, primul proiect pe care l-am aprobat a fost porțiunea Cernavodă-Constanța din Autostrada Soarelui, așadar 52 de kilometri în valoare de peste 300 milioane de euro. Prin această decizie, statul român nu a mai trebuit să returneze împrumutul către Banca Europeană de Investiții, suma fiind acoperită de Fondul de Coeziune. O altă aprobare, de dată foarte recentă, a fost cea privind modernizarea ecluzelor de la Agigea, Năvodari, Ovidiu și Cernavodă. Sunt proiecte importante. Însă îmi pare rău că autoritățile nu au depus mai multe proiecte pentru Constanța, așa-numitele proiecte majore, în valoare de peste 50 milioane de euro. Ușa mea a fost întotdeauna deschisă reprezentanților României și îmi pare rău când văd actualele atacuri la adresa mea, pentru că acestea au un puternic iz electoral și se bazează pe dezinformare. Alegerile europarlamentare de anul acesta ar fi putut reprezenta, la 12 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, o bună ocazie de a discuta, cu maturitate, despre cum poate beneficia țara noastră de statutul său european. Am fost, din păcate, prea puțini cei care am abordat aceste teme.

REPORTER: Sunteți una dintre puținele persoane care ne pot explica concret cum ne prezentăm în privința absorbției fondurilor europene. Cu cifre exacte, ce sume are România la dispoziție? Câți bani au fost atrași în țară? De ce unele proiecte de mare importanță nu au obținut finanțarea prin fonduri europene?

CORINA CREȚU: Munca mea pe parcursul acestui mandat de Comisar European a acoperit, de fapt, trei exerciții financiare, fiecare de o perioadă de 7 ani, deci în total 21 de ani. Vă prezint câteva cifre. Pentru perioada 2007 – 2013, am aprobat finanțarea a 16 proiecte retrospective, în valoare de aproape 1,3 miliarde de euro. Proiectele retrospective sunt acele proiecte care au fost începute sau realizate cu fonduri naționale, inclusiv împrumuturi de la instituții financiare internaționale precum BEI şi BERD. Practic, prin aprobarea cofinanțării acestor proiecte cu bani europeni, bugetul României a fost degrevat de plata respectivelor împrumuturi către BEI și BERD. Așa a fost și cazul porțiunii Cernavodă-Constanța, despre care v-am spus anterior. În perioada actuală de programare, 2014 – 2020, România a trimis spre aprobare la Comisia Europeană 57 de proiecte majore prevăzute în Programul Operațional Infrastructura Mare (POIMM), Programul Operațional Regional (POR) si Programul Operațional Competitivitate (POC). Sunt miliarde de euro pe care am satisfacția că i-am salvat pentru România. Sunt 40 de proiecte fazate, faza a II-a având o valoare eligibilă de 3,1 miliarde de euro. Proiectele fazate sunt acele proiecte pentru care a fost aprobată alocarea de bani din actualul exercițiu financiar, tocmai pentru ca România să nu piardă finanțarea europeană din exercițiul financiar anterior, ca urmare a faptului că acestea nu au putut fi terminate în perioada 2007 – 2013. Totodată, în 2016, așa cum știți, am aprobat 226 de milioane de euro pentru reabilitarea căii ferate Bucureşti – Constanţa. Sunt și proiecte noi, a căror valoare eligibilă este de 5,8 miliarde de euro și pe care le-am aprobat recent. Printre acestea, proiectul privind protejarea și reabilitarea zonelor de coastă, al cărui obiectiv prinicipal este acela de a asigura prevenirea și gestionarea eroziunii costiere de-a lungul liniei costiere a Mării Negre din România, în special în județul Constanța. Din păcate, însă, pentru perioada 2014 – 2020, gradul de absorbție a fondurilor europene este de puțin peste 20%. Cu alte cuvinte, Guvernul lasă neutilizați 80% din banii europeni alocați României. Nu îmi pot explica de ce această atitudine a Guvernului României. În cele din urmă, cei care pierd sunt românii. Este incorect. Toate apelurile mele au rămas fără răspuns. Ca europarlamentar, îmi doresc să lucrăm la o inițiativă care să oblige Guvernele naționale să răspundă Comisarilor Europeni pentru a transparentiza relația dintre capitalele europene și Bruxelles și pentru a permite o corectă informare a cetățenilor.

REPORTER: După o lungă carieră europeană, ați optat pentru un start-up politic. De ce PRO România?

CORINA CREȚU: Eu reprezint România în instituțiile europene de aproape 15 ani și am fost parte atât a Legislativului european, cât și a Executivului de la Bruxelles. Totodată, în ceea ce privește apartenența mea politică, eu am fost întotdeauna social-democrată și nu am ascuns acest lucru. De altfel, evoluția mea profesională și politică este consecventă în această privință. Din păcate, însă, m-am văzut nevoită ca, în urma actelor politice ale conducerii PSD, să mă despart de acest partid, care a fost deturnat și, în opinia mea, nu mai reprezintă un partid social-democrat autentic. Am mai recunoscut faptul că, la un moment dat, am fost chiar pe punctul de a renunța la politică. Văzând toate atacurile pe care foștii mei colegi le-au îndreptat împotriva mea, am considerat că poate ar fi mai bine să mă rup de politică. Însă, așa cum bine știți, toate aceste reproșuri care mi se aduceau erau total injuste. Mai mult decât atât, foarte mulți români și-au pus speranțele în mine și în munca mea. Iar apoi, a venit și invitația fostului premier Victor Ponta de a mă alătura acestui nou proiect politic. În opinia mea, PRO România reprezintă adevărata stângă românească, social-democrația europeană, pentru care solidaritatea este valoarea fundamentală. Mă regăsesc în valorile acestui partid, pentru că militează pentru echilibru, grijă față de cetățeni și profesionalism. M-am alăturat acestui partid pentru că este singurul care, în opinia mea, a manifestat deschidere față de aspirațiile reale ale românilor, pe care trebuie să le tratăm cu toată seriozitatea. Simt că am o datorie față de concetățenii mei, în slujba cărora voi pune toate cunoștințele mele acumulate în acești ani. Cred că e nevoie de un alt fel de politică, iar PRO România poate reprezenta schimbarea pe care o așteaptă românii.

REPORTER: Care este profilul ideal al europarlamentarului român? Cei de până acum s-au încadrat în acest registru? Dar cei propuși acum de celelalte partide? 

CORINA CREȚU: Trebuie să fim realiști și să recunoaștem că, dincolo de simpatii sau antipatii politice, la Bruxelles ești respectat și ai un cuvânt de spus în primul rând dacă ai o experiență europeană solidă. Până la urmă, România poate profita pe deplin de avantajele statutul său de Membru al Uniunii Europene în măsura în care trimite astfel de persoane la Bruxelles. Vă spun cu toată sinceritatea că există o nevoie stringentă de reprezentanți ai României care să militeze pentru accelerarea procesul de integrare europeană a țării noastre. Eu am convingerea că PRO România are cei mai potriviți candidați pentru aceste alegeri și în acest sens. În actualul context internațional incert, România are nevoie de cele mai autorizate personalități politice care să promoveze statutul european al țării noastre, astfel încât să asigure prosperitate și să reducă decalajele dintre România și celelalte țări dezvoltate. PRO România se prezintă în fața alegătorilor cu cea mai performantă echipă de europarlamentari, cele mai calificate nume care ne pot reprezenta și care pot negocia în interesul nostru, al românilor, în Europa. Alături de mine, pe această listă sunt trei foști Prim-Miniștri – Victor Ponta, Mihai Tudose și Iurie Leancă, reprezentanți ai unei generații politice tinere, moderne, la curent cu realitățile europene. Fără falsă modestie, cu toții suntem cunoscuți și respectați în Europa, ceea ce reprezintă un avantaj în demersurile pe care le vom face pentru a restabili relația, din păcate actualmente deteriorată, dintre România și Uniunea Europeană.

REPORTER: Mesajul Corinei Crețu pentru constănțeni, pentru data de 26 mai.

CORINA CREȚU: Votul pe care îl acordăm duminica aceasta este unul crucial, pentru că va avea efecte atât asupra României, cât și asupra întregii Uniuni Europene. Mai mult decât atât, e un vot care privește viitorul nostru, al tuturor. Este o șansă de a ne hotărî viitorul, iar așteptările sunt mari din acest punct de vedere. Uniunea Europeană a adus beneficii certe României și este un proiect unic, care a asigurat pace și prosperitate continentului nostru. Îndemnul meu către constănțeni este acela de a ieși la vot pentru că duminica aceasta, pe 26 mai, vom alege ce fel de Românie ne dorim pentru noi și pentru generațiile viitoare. Dacă ne dorim o Românie europeană, cu prieteni, cu aliați, atunci PRO România este opțiunea firească pe care o au la îndemână.

Comandat de Partidul PRO România, codul unic de identificare atribuit mandatarului 41190009.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *