INTERVIU Baisan, PNL Constanța: „Dragomir a zis că partidul a greșit când a ales-o pe Turcan. Crușoveanu a votat împotriva asfaltărilor pentru că nu primea contract firma lui, ci RAJDP. Bola negociază contracte la primăriile PSD”

Am pierdut șirul anilor în care s-a țipat la PNL Constanța pentru că fie face blat cu PSD, fie își întreține neamurile în funcții cheie prin non-combatul deja vizibil din avion. Impresia de la alegerile locale, în care PNL poate chiar s-a bătut pe bune, s-a risipit rapid: la alegerile parlamentare au revenit pe liste neamurile conducerii și directivele de la București, înghițite ca pinguinii de conducerea de la malul mării, totul rezultând într-un dezastru de proporții.

Președintele PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, discret de fel, tăcut complet în aceste momente, țintește o nouă reconfirmare în fruntea liberalilor constănțeni, formațiune politică în care se ascut săbiile pentru viitoarele alegeri interne. Trei tabere s-au raliat în această competiție a non-onoarei: Gheorghe Dragomir, Ovidiu Cupșa – susținut de garda veche și Remus Cristy Baisan, care recent ne-a anunțat că nu se va uita înapoi și va lupta până în ultima secundă pentru convingerile sale. Cea de-a patra tabără, a lui Vergil Chițac, încearcă să evite această luptă și plănuiește să își vadă de treabă prin alte partide, așteptând momentul optim.

Remus Cristy Baisan și-a făcut un nume prin Consiliul Județean Constanța, arătând opoziție nu doar față de PSD, ci și față de proprii colegi, pe care i-a acuzat, cu argumente, de blat, non-combat și orice aspect care are legătură cu lipsa de interes cetățenesc. Duminică seară, Baisan a transmis un comunicat pentru „dreapta constănțeană”, în care a dat cărțile „pe față” și a adus multe acuzații: Gheorghe Dragomir își întreține influența prin restaurantele constănțene, nu în sediul de partid, care „este închis”. Despre acestea, dar și despre multe alte detalii explozive, liberalul Baisan a fost amabil să vorbească pentru TOMIS NEWS în exclusivitate, în cadrul unui amplu interviu, care, pe bună dreptate, poate zgudui clasa politică locală, prin aspectele inedite ale acuzațiilor aduse colegilor:

„Dragomir a fost la Bueno la zece zile după ziua lui de naștere”

REPORTER: Ați ieșit la baionetă aseară, cu acuzații serioase pentru colegii dumneavoastră. Întâlniri discrete, de taină, la ceas de seară, la colț de stradă, cum să le numim?

BAISAN: Lucrurile stau în felul următor: în urma eșecului de la alegerile parlamentare, Gheorghe Dragomir, conștient fiind de felul în care s-a făcut selecția candidaților și, ulterior, condusă de George Muhscină, a ajuns la concluzia că nu poate să vină în fața nici unui for reunit al partidului, întrucât exista pericolul real să i se ceară demisia și să fie schimbat pe loc în Biroul Politic Județean, pentru că nu are o majoritate acolo! Nu o are nici la ora actuală… motiv pentru care a suspendat orice activitate de partid de la alegeri până în prezent. Noi, ca partid, suntem morți, nu existăm! Sediul de partid a fost închis, s-au baricadat înăuntru, nu poate intra nimeni acolo, nu se pot obține informații de la partid, efectiv nu ai cu cine să comunici! Este o stare de fapt, care ține de ceea ce el intenționează să facă: jocuri de culise, întâlniri în afara partidului, să își recreeze o majoritate, să stea de vorbă cu cei din BPJ, să le spună o poveste, astfel încât să își garanteze că la prima întâlnire a partidului, chiar dacă i se va cere demisia, ea nu va trece! În consecință, s-a folosit de perioada asta de sărbători, urmată de ziua dânsului de naștere, pentru a fideliza o parte din oameni. Din calculele sale, dacă de partea dânsului vor fi consilierii județeni și primarii PNL, va avea un număr suficient de mare încât să gestioneze o majoritate. Cu excepția mea, consilierii județeni îi aparțin: ca interese, îi aparțin, vin din mediul de afaceri și e o reciprocitate, inclusiv pe banii pe care fiecare a trebuit să și-i plătească ca să ajungă pe poziții! Rămâne problema primarilor: a început să lucreze, în grupuri mici sau individual, culminând cu marea reuniune care a avut loc sâmbătă la Bueno! Folosindu-se de faptul că a fost ziua dânsului pe 12 ianuarie, a încercat să le povestească naivilor că va organiza la Bueno pe 21 ianuarie, la nouă zile după eveniment… Acolo și-a invitat exact oamenii care trebuie să îi asigure viitoarea coordonare a partidului.

REPORTER: Câți invitați au fost acolo?

BAISAN: Au fost în număr de vreo 50…

REPORTER: Și a reușit să convingă 50 de oameni?

BAISAN: Dacă omul te invită la ziua lui… este foarte greu să spui că nu vrei să mergi. Eu a trebuit să găsesc o scuză politicoasă, chiar am fost plecat din localitate și am fost în măsură să nu dau curs invitației, dar dacă spui cuiva că nu mergi la ziua lui… mă rog, una e una, alta e alta, ce treabă are politica cu ziua omului? O chestie foarte alunecoasă de foarte mare prost gust, din punctul meu de vedere. I-a adunat pe toți, s-a uitat în ochii lor, le-a povestit o poveste și încearcă astfel să își consolideze o majoritate pentru a bloca o eventuală demitere a lui în forurile de conducere.

„La Techirghiol, la Bourceanu, se întâmplă multe lucruri”

REPORTER: La Techirghiol?

BAISAN: Acolo au fost întâlniri premergătoare, pentru că acolo e finul lui, Septimiu Bourceanu, cu acea bază de tratament pe care o administrează, dar care este o extensie a PNL, acolo se întâmplă foarte multe lucruri… dar, nu mă interesează…

REPORTER: Aduceți multe acuzații pentru un partid care astăzi se prezintă cum?

BAISAN: Partidul, la ora actuală, se desfășoară oriunde în altă parte decât sediul. Sediul de partid este blocat de o mână de 3-4 oameni și constituit la ora actuală într-o fortăreață…

REPORTER: Dacă Gheorghe Dragomir apelează la aceste metode pentru a-și menține funcția în continuare, totuși există un termen pentru întrunirea forurilor locale de conducere sau se vor întruni când va considera dânsul că și-a asigurat majoritatea?

BAISAN: BPJ, conform statutului, trebuie convocat săptămânal!

REPORTER: Și când v-ați văzut ultima dată?

BAISAN: Pe 16 decembrie! Când noi am crezut că vom avea o analiză a rezultatelor alegerilor, moment în care dânsul a venit și a spus că vinovați pentru pierderea alegerilor nu se fac decât Dacian Cioloș și Alina Gorghiu și că partidul a luat încă o decizie greșită să o pună pe Raluca Turcan în frunte, apoi a revenit asupra deciziei, că nu e bine pentru Turcan să vorbească urât despre ea… și ne-a promis că ne va convoca localitate cu localitate în județ ca să tragem concluzii. În acea ședință, o parte din colegi și-au dat demisia din BPJ, ca un gest de protest la ceea ce se întâmplă. Nu i s-a cerut demisia lui Dragomir în acea ședință pe un singur considerent: ședința nu avea cvorum! Nu era statutară! Nu s-au prezentat suficient de mulți colegi, trebuia să fim 50, noi eram vreo 40, Dragomir și-a adus un grup de manevră cu care să contrabalanseze o tentativă de debarcare a lui de către Birou și i-a adus pe fostul prefect Dănuț Culețu și alți fideli, care nu fac parte din organele de conducere, nu am înțeles nici acum de ce au venit la acea ședință… Ulterior ședinței am solicitat să ni se elibereze un proces verbal și lista de prezență, am fost refuzați. Am depus o cerere prin secretariat și nici la această oră nu am primit răspuns. Se refuză orice fel de comunicare în interiorul partidului. Motivul pentru care se refuză e că în interioriul acelei ședințe dacă declară că au cvorum pot să ia decizii pe care le documentează într-un proces verbal pe care nu îl vede nimeni și peste 5-6 luni vor spune că asta s-a decis… și nimeni nu știe dacă așa a fost… O oligarhie nu se supune nici unei reguli!

„Nu avem nici un proiect de hotărâre depus pentru cetățeni. Pentru asta am nevoie de un partid funcțional”

REPORTER: Dumneavoastră, de acum încolo, ce aveți de gând să faceți?

BAISAN: Sunt pus într-o poziție dificilă. Motivul pentru care eu sunt în politică e că eu vreau să fac lucruri pentru cetățeni, nu pentru PNL în interior. În bucătăria internă e minimum de efort, maximum trebuie să fie în exterior. Supărarea mea maximă vine din faptul că noi nu facem opoziție, lucru pe care îl spun din august! L-am spus după rezultatele de la locale, noi trebuie să facem o opoziție riguroasă la PSD. Județul a fost înzăpezit, am avut primari înzăpeziți cu săptămâna, nu cu zilele… Avem situații la nivel național în Justiție… decizii la care PNL nu are nimic de spus, lucru inacceptabil! La fel de inacceptabil ca faptul că la nivelul CJC noi să nu avem nici până la ora actuală vreun proiect de hotărâre depus! Deci, PNL nu există în județul Constanța la ora actuală, nu are nici un proiect depus pentru cetățeni! Eu aș vrea să fac lucruri în direcția asta, în direcția de a începe să inițiez proiecte de hotărâre, dar pentru asta am nevoie de un partid funcțional! Eu nu pot să fac politică pe persoană fizică, pentru că nu sunt independent, sunt parte din PNL, care la ora actuală mă îngrijorează că nu funcționează! Și aș vrea să clarific ceva: a început să fie vehiculat un lucru grav în ultimele 24 de ore: că eu am cerut demisia primarilor PNL… eu nu am cerut demisia primarilor PNL, dacă un primar liberal se regăsește în conflict de interese e problema lui, eu am cerut demisia consilierilor județeni și locali care se află în conflict de interese și mă refer la o mare parte din colegii mei consilieri județeni, care sunt în grave conflicte de interese și au fost de la bun început și se știa la partid. Vă dau și câteva exemple: Marian Crușoveanu, în comisia de investiții, mai nou la buget, într-un grav conflict de interese, întrucât firmele lui lucrează cu CJC! Mai rău, sunt în competiție! El a fost consilierul județean care a votat împotriva asfaltării drumului de la Albești la Arsa, unde avem primari PNL! Motivul pentru care a votat împotrivă: nu realiza drumul firma lui, ci RAJDP! Avem situații jenante, pe Baiazid Memiș la cultură, un om care nu a terminat liceul! Îl avem pe Bebe Moceanu la urbanism, care a încălcat toate regulile de urbanism din Constanța, târât în procese de Primărie pentru ceea ce a făcut în peninsulă… îl avem pe George Muhscină, care are neamuri angajate la CJC… niște lucruri nu tocmai în regulă, plus ceilalți, de-alde Bola, care își negociază contracte în spatele poziției de consilier județean la primăriile PSD! Lucrurile astea nu pot continua! Nu e treabă serioasă! Bola negociază contracte de asistență juridică…

REPORTER: Rolul lui George Muhscină în această poveste?

BAISAN: Dacă tot am făcut o paranteză, rămăsese să vorbesc de George Muhscină și leadership-ul său la CJC: el a condus campania de la alegerile parlamentare, încercând să demonstreze că pentru a câștiga nu ai nevoie de activ de partid, ci ai nevoie de bani și de mercenari aduși să împartă pliante… Lucrul acesta, spre surprinderea lui, nu a funcționat deloc și rezultatul la Constanța a fost care a fost, datorită strategiei de tip SRL… el este venit în partid cu ideea că poate să cumpere președinția acestui partid, cu bani! S-a dus la Robert Boroianu fix pe această promisiune! Acum, când campania a luat sfârșit, se știa foarte bine că rezultatul pe care l-am avut la parlamentare nu îl face nici pe departe eroul partidului, ci îi va face viața foarte grea, pentru că mulți se vor uita în dreptul lui. Pentru a nu rămâne Gheorghe Dragomir dator la George Muhscină, s-a hotărât să îl numească liderul consilierilor județeni, să i se pară că are în continuare responsabilități, să îl premieze pentru o prestație dezastruoasă la parlamentare și să îi facă promisiunea că va fi candidatul la Primărie! Conștient fiind că nu va avea niciodată Muhscină vreo șansă să ia președinția partidului, în lumina celor întâmplate în ultimele șase luni! Așa funcționează la ora actuală lucrurile: dacă faci ceva greșit ai toate șansele să fii premiat!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *