INTERVIU Adelina Toncean, îngerul copiilor cu afecțiuni medicale: „Iubirea vindecă, iar lipsa ei creează suferință!“

Adelina Toncean, autoarea Proiectului „Nici un copil singur în spitale” aproape că nu mai are nevoie de nici o prezentare. Dedicându-și întru totul viața pentru salvarea unor copii care au venit pe lume cu diferite afecțiuni medicale și care, din păcate, sunt uitați și părăsiți de părinți prin spitale, Adelina Toncean este considerată un adevărat înger pentru cei mici.

Prin intermediul Asociației „Inima copiilor”, organizaţie nonguvernamentală, Adelina Toncean și alți numeroși voluntari îi ajută pe copiii cu probleme medicale, în special cu afecţiuni cardiace, de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului „Marie Curie“, din Capitală. Despre ce înseamnă să te implici cu toată ființa pentru în salvarea unor micuți care se luptă să trăiască și cum a fost acest an pentru ea ne-a vorbit chiar Adelina Toncean, care ne-a acordat un interviu în exclusivitate.

REPORTER: Ce a însemnat 2018 pentru Asociația „Inima Copiilor“ și pentru dumneavoastră, în general?

Adelina Toncean: Pentru „Inima copiilor” e minunat că reușim să susținem în fiecare lună misiunile medicale de cardio-chirurgie la Spitalul de Copii „Marie Curie” în cadrul cărora o echipă complexă de medici italieni operează alături de medici români, cele mai grave cazuri de copii cu malformații cardiace. În fiecare misiune, 10 – 15 copii (uneori chiar 20) primesc o inimioară reparată și șansă la o viață nouă. Asociația Inima Copiilor sprijină, din 2006, copiii cu afecțiuni medicale grave, în special cardiace. A construit împreună cu Fundația Vodafone, Secția de Terapie Intensivă Nou Născuți din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” și a reabilitat Secția de Cardio-chirurgie, Neurochirurgie și Cardiologie din cadrul aceluiași spital. Anul trecut, în cadrul secției de cardio-chirurgie, 170 de copii au fost operați aici însemnând o treime din numărul copiilor operați pe cord în România. În prezent, alături de Asociația „Dăruiește aripi” și de Fundația Vodafone, Asociația „Inima Copiilor“ e implicată în proiectul de reconstrucție și modernizare a Secției de Terapie Intensivă Nou Născuți din cadrul Spitalului Județean Constanța. Asociația este condusă de Alex Popa, care a lăsat domeniul IT pentru inimile copiilor. M-am alăturat asociației în 2017, după ce am încheiat mandatul de consilier al ministrului Muncii pe probleme ale copiilor instituționalizați. Dorința mea a fost de a continua lupta începută în octombrie 2014, când Cristi, copilul care mi-a fost fiu adoptiv din 2004, a murit în urma unei complicații date de malformație cardiacă de care suferea de la naștere – transpoziție de vase mari. Cristi avea nevoie de o operație în primele săptămâni de viată, dar fiind părăsit în spital de la naștere, operația nu s-a făcut niciodată. Mi-am promis atunci că voi face ceva pentru ca alți copii ca el să nu mai moară. Așa că, dacă 2018 a însemnat ceva uriaș pentru mine, a fost faptul că am reușit să aducem la lumină cea mai fragila ființă – copilul nou-născut grav bolnav și singur.

Reporter: De ce proiectul „Nici un copil singur“?

Adelina Toncean: Am inițiat „Nici un copil singur în spital“ gândind să aducem voluntari instruiți alături de copiii singuri internați în cadrul Secției de terapie intensivă nou-născuți. Am primit peste 3.000 de cereri de voluntariat, iar proiectul a fost declarat de Mol România cel mai bine implementat proiect dintre cele finanțate de companie în 2018. Așa că, în anul care vine proiectul se va extinde în alte spitale din București, dar și Timișoara, Cluj și Constanța. Iar luna asta, în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor, proiectul „Nici un copil singur în spital“ a câștigat premiul pentru cel mai bun proiect de voluntariat din 2018 la categoria „Sănătate“. Copiii au nevoie de iubire, în aceeași măsură în care au nevoie de tratament medical, pentru a se face bine. Iubirea vindecă, iar lipsa ei, creează suferință.

Reporter: Ce vă propuneți în 2019?

Adelina Toncean: În 2019, personal, mă interesează două direcții. Prima se referă la identificarea din maternități a copiilor cu afecțiuni grave în risc de părăsire sau părăsiți de părinți. Am lucrat tot anul alături de autorități pentru a găsi soluția și, acum, o avem. O soluție care l-ar fi salvat pe Cristi dacă exista de atunci… A doua direcție se leagă de un regret al meu legat de momentul externării copiilor din terapie intensivă. Copiii operați sau care au suferit tratamente complexe au nevoie de o îngrijire foarte specială și de multe ori, familiile cu probleme sociale, nu pot să le ofere. Am ajuns să ne fie frică de ziua externării, cu toate că ar trebui să fie cea mai fericită din viata secției, a familiei, a personalului. Asta e și cea mai mare dezamăgire a mea, aceea că la externare copiii nu au susținerea necesară pentru recuperare. Așa ca, anul viitor, vrem să creăm un centru de recuperare a copiilor care sunt vindecați medical, dar care au nevoie de aceasta îngrijire specială. Îi vom îngriji acolo în primele luni după externare. Putem avea și părinții lângă noi și să învețe, astfel, să îi îngrijească așa cum au nevoie.

Reporter: Cum pot fi implicați mai mult cetățenii?

Adelina Toncean: În perioada asta, firmele care au realizat profit, pot redirecționa 2% din impozitul pe profit către asociația noastră și noi să punem banii la treabă pentru proiectele despre care am vorbit mai sus.

Reporter: Premiul primit la Gala Națională a Voluntarilor are o însemnătate aparte?

Adelina Toncean: Am avut emoții mari pentru că toate proiectele înscrise în gală erau proiecte valoroase și de mare impact. Faptul că am fost aleși ne-a dovedit că, în ciuda multor greutăți, știm să facem lucrurile bine. De abia așteptăm să vedem cum vom lucra cu celelalte spitale. Deja Administrația Spitalelor Municipiului București și-a manifestat interesul de a extinde programul în spitalele pe care le administrează.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *